Будуємо альтанку своїми руками

Будуємо альтанку своїми руками
З усіх додаткових будівель на ділянці найпоширенішими і красивими є альтанки. Вони можуть бути дерев’яними, кам’яними, металевими, з елементами ковки. Вибравши вдале місце для альтанки, вона не тільки прикрасить вашу ділянку, а й стане улюбленим місцем для всієї родини.
Етапи робіт
Як правило, для альтанок з дерева споруджують стовпчастий фундамент, після чого збирають каркас, встановлюють дах, підлогу і якщо є поручні. Заключним етапом робіт є обов’язкова обробка дерева антисептиком і покриття лаком або фарбою.
Фундамент
Отже, для альтанки, як і всякої споруди, необхідно міцну основу, завдяки якому дерево не буде загнивати. Інакше вже після одного-двох сезонів, якщо покласти дошки просто на землю, вони згниють. На самому початку необхідно розрахувати фундамент на вагу споруди. Так як у нашому випадку ми будуємо альтанки дерев’яні своїми руками, то варіант створення фундаменту буде одним з найпростіших. Для такої споруди достатньо застосовувати стовпчастий фундамент. Можна вибрати і стрічковий фундамент, але для будівництва з дерева, це зайве.
Для закладки фундаменту потрібно: вирівняти поверхню землі і прибрати родючий шар грунту, зменшивши тим самим вогкість під майбутньою альтанкою. Зробивши на ділянці розмітку альтанки, викопуються ями під стовпи фундаменту. Глибина ями залежить від ступеня промерзання грунту. На піщаному грунті зазвичай викопують ями глибиною 30-60 см. Якщо грунт рухлива — глибина становить 40-120 см, на лісовому грунті — 50-100 см.
Матеріалом для стовпів може служити цегла, в тому числі б / у, азбестоцементні труби або ж звичайні дерев’яні стовпи. У цьому випадку треба максимально продумати захист від вологи стовпів, тоді дерево може прослужити до 13-15 років.
Варіанти конструкції при будівництві дерев’яної альтанки своїми руками можуть бути різні. Наприклад, стіни можуть мати упор в підлогу або в сама підстава споруди. Пол можна прикріпити до вертикальних основам-стовпів, в цьому випадку створюється враження, ніби він висить на них. Однак найкращим варіантом вважається незалежний пол, який при необхідності можна легко відремонтувати або демонтувати, не пошкодивши стіни.
Для заснування альтанки беремо брус перерізом 10 на 10 см. З нього робиться міцна конструкція і поміщається на фундамент, вже гідроізольований за допомогою руберойду. В стовпах, з яких складається фундамент, повинні бути штирі для фіксації бруса. З’єднується брус один з одним таким чином: в одному випилюється верх, а в іншому — низ.
Лаги з бруса потрібно обов’язково обробити мідним купоросом, бажано в кілька шарів. Після того, як підставу або обв’язка зроблена, можна стелити підлогу. На них прибивають дошки, які теж оброблені для запобігання гниття. Дошки можна брати будь-які, але не тонше 40 мм, інакше вони будуть прогинатися. Це найпростіший спосіб настилання підлоги. Сьогодні можна придбати сучасний підлоговий матеріал, такий як терасна дошка. Якщо стовпи для даху є незалежними, то до фундаменту і лагам можна більше не торкатися.
Покрівля
Наша альтанка майже готова, залишилося тільки зробити дах. Як матеріал краще не використовувати металеву покрівлю, оскільки при дощі стукають краплі будуть нервувати. Можна використовувати ондулін або м’яку черепицю зверху по фанері. Найпростішою, але в теж час красивою конструкцією для даху буде в кілька скатів. Односхилий дах менш приваблива, але теж часто застосовується.



Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.