На що слід звернути увагу під час встановлення радіаторів у приміщенні

Сьогодні для опалення осель використовуються різні радіатори опалення: чавунні старого зразка та їх сучасні модифікації, алюмінієві та біметалеві (нержавіюча сталь у поєднанні з алюмінієм, рідше - з міддю) і сталеві. Які радіатори встановлювати в приватному будинку або квартирі, залежить від параметрів тепломережі та особливостей вашого житла. Однак тепло в будинку залежить не тільки від від виду, типу і якості батарей, а й від того, чи достатньо їх потужності для опалення приміщень певної площі.



Не існує особливих правил, як зробити розрахунок біметалевих радіаторів опалення або чавунних батарей - для всіх видів радіаторів він виробляється однаково. Має значення лише один показник: потужність батареї. Він вказується в технічному паспорті опалювального приладу. У деяких випадках потрібно враховувати, що цей параметр може бути завищений, оскільки заводські технічні випробування проводяться при «ідеальних» умовах, які не завжди досяжні у реальному житті.

Розраховуємо потужність радіатора опалення
Отже, перше, що необхідно знати, збираючись зробити розрахунок батарей опалення, - це їх потужність (для секційних - потужність секції). Другий показник, необхідний для розрахунку - площа приміщення. Формула розрахунку нескладна, і його легко провести самостійно.
У відповідності з будівельними нормами і правилами (СНіП) для повноцінного опалення квадратного метра приміщення з стелями
h = 2,7 метра (середня висота стелі в типових будівлях) потрібно 100 Вт теплової енергії. Позначимо кількість секцій радіатора буквою К; площа приміщення - буквою S, а потужність секції - буквою Р. Тоді розрахунок радіатора:

Кількість секцій = (Sприміщ. х 100 Вт) / Р
При висоті (h) стелі вище трьох метрів формула трохи інша:
Кількість секцій = (Sприміщ. х h стелі х 40) / Р
Візьмемо для прикладу алюмінієві радіатори - розрахунок опалення може виглядати так. Номінальна потужність секції іспанського радіатора Esperado Intenso R 500/100 - 196 Вт Площа приміщення - 20 кв. м, висота стелі: 1) менше трьох метрів, 2) три метри і вище.

На що слід звернути увагу під час встановлення радіаторів у приміщенні

Підставляємо значення у формулу:
а) K = (20 х 100) / 196 = 10,2 секцій;
б) К = (20 х 3 х 40) / 196 = 12,24 секцій.

Кількість секцій слід округляти у більший бік. Тобто, в першому випадку купувати доведеться 11 секцій, у другому - 13 секцій. Якщо у вас стоять радіатори опалення біметалеві - розрахунок секцій робиться точно так само. При обчисленні розміру литих секційних батарей (наприклад чавунних) за секцію приймається одне ребро. У цьому випадку робиться розрахунок кількості радіаторів (вони випускаються з різною кількістю ребер), а не секцій.

Як не помилитися в розрахунках

На що слід звернути увагу під час встановлення радіаторів у приміщенні

Розрахунок кількості радіаторів опалення виявиться точнішим, якщо перед обчисленням уточнити параметри вашої тепломережі. При різній Т (різниця температур вхідного в систему і виходить теплоносія) теплова потужність тієї ж секції різна. Приміром, у Esperado Intenso R 500/100 зазначена вище потужність відповідає Т = 70 град.; При Т = 50 град. потужність секції складе 164 Вт. Тобто на кімнату 20 кв. м доведеться встановлювати радіатор з (20 х 100) / 164 = 12,19 (тобто 13) секцій.

Ще одне правило, якого потрібно дотримуватися - проводити розрахунок кількості радіаторів на кімнату, кухню та інші приміщення окремо. Підсумовуються тільки площі суміжних приміщень, між якими немає дверей. Це можуть бути кухня-вітальня; передпокій-хол і т. д.

На що слід звернути увагу під час встановлення радіаторів у приміщенні

Добре утеплені стіни і склопакети зменшують тепловтрати на 15-20%. Тому роблячи розрахунок радіаторів в таких кімнатах, можна округляти кількість сенкцій в меншу сторону. У кутових і торцевих кімнатах, в приміщеннях з великими вікнами і на верхніх поверхах багатоповерхівок рекомендують встановлювати на кілька секцій більше, ніж вийшло в результаті розрахунку.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.