Як вибрати акумуляторний шуруповерт

Шуруповерт повинен бути в кожному домі, без нього при ремонті квартири як без рук. Зібрати меблі, прикрутити полиці, змонтувати перегородку або підвісну стелю — при наявності хорошого інструменту ці дії можна прискорити у кілька разів. А якщо ви зібралися прокручувати підлогу або робити покрівлю, то без потужного шуруповерта це справа взагалі може перетворитися на тортури. У цій статті мова піде про те, як вибрати акумуляторний шупуповерт для будинку і на що звертати увагу при покупці.

Як вибрати акумуляторний шуруповерт

Різновиди

Відразу потрібно сказати, що дриль-шуруповерт і шуруповерт – це одне і те ж. Практично всі сучасні шуруповерти крім своєї головної функції можуть ще й свердлити отвори. Головна відмінність звичайної електродрилі від шуруповерта в тому, що у нього є можливість відрегулювати крутний момент. Це дозволяє закручувати як маленькі саморізи в пластик, так і довгі в дерево, без ризику зірвати посадкове отвір на капелюшку або зіпсувати матеріал. Ще одна відмінність – акумуляторне живлення.
Є ще один схожий інструмент, який по недосвідченості можна сплутати з шуруповертом – це акумуляторна викрутка. Вона володіє компактними розмірами і невеликою потужністю, тому підходить тільки для роботи з дрібним кріпленням (наприклад, розбирання/збирання побутової техніки).

Гайковерти зовні дуже схожі на шуруповерти, але вони також відносяться до окремого виду інструменту.

Шуруповерти з гіпсокартону – це вузькоспеціалізований вид інструменту, він має обмежувач глибини і його потужність розрахована тільки для роботи за призначенням.

При виборі потрібно звертати увагу на наступні характеристики:

Професійний або побутовий інструмент вам потрібен?
Потужність і обороти.
Тип і ємність акумулятора.
Додаткові опції або особливості моделі.
Комплектація.
Тип інструменту
У більшості випадків для домашнього використання підійде побутової шуруповерт. Якщо ви збираєтеся працювати їм за 6 годин 7 днів на тиждень, то має сенс брати професійні моделі.

Побутові і професійні види відрізняються в першу чергу високим ресурсом роботи і ергономікою, що дозволяє працювати довго і без втоми.

Потужність

Вольтаж або розміри шуруповерта ніколи безпосередньо не впливають на його потужність. Реальна потужність виражається в Нм (Ньютон-метр). Вольтаж — тільки одна з декількох складових цієї характеристики. Також вона залежить і від типу/ємності акумулятора і редуктора.

Побутові шуруповерти мають крутний момент 15-40 Нм, а професійні 40-100 Нм. Для монтажу гіпсокартону або електрообладнання достатньо 20 Нм крутного моменту. Для складання меблів вже потрібно 30 Нм, а для робіт з металом або покрівлею – 40-50 Нм.

Обороти
Професійні моделі можуть мати 3 або навіть 4 швидкості, але частіше зустрічаються 1 і 2 швидкісні шуруповерти. На двошвидкісних моделях є перемикач (звичайно зверху) для зміни обертів.

1 швидкість видає приблизно 600-700 оборотів в хвилину;
2 швидкість – 1300-1500 обертів/хвилину.
3 швидкість – до 3000-3500 оборотів.
Для більшості випадків достатньо буде просто двошвидкісних моделей, більш швидкі види коштують дуже дорого.

Акумулятор
Зараз можна зустріти 3 види акумуляторної бази:

Нікель-кадмієві (NiCd);
Нікель-метал-гидридні (NiMH);
Літій-іонні (Li-Ion).
Нікель-кадмієві акумулятори – самі застарілі. Хоч вони і коштують дешевше, але це поганий вибір з-за великої кількості недоліків.

В першу чергу – це ефект пам’яті: перед зарядкою їх потрібно в обов’язковому порядку розряджати повністю, а потім повністю заряджати.
Ефект пам’яті

Якщо заряджати його хаотично, то ємність заряду швидко і безповоротно впаде. Найчастіше вони не служать більше 1 року, але якщо користуватися ним за всіма правилами – термін служби може скласти до 3-4 років.

По мірі розряду цього акумулятора потужність знижується.
Велику вагу і габарити.
Ще один істотний недолік – великий відсоток саморозряду. Це означає, що якщо покласти повністю заряджений акумулятор у скриньку на пару місяців, він повністю розрядиться.
На заході нікель-кадмієві акумулятори майже не використовуються, а у деяких країнах вони взагалі заборонені шкоди для екології.
Нікель-метал-гидридні акумулятори майже не знайти в магазинах – ця технологія проіснувала недовго. За ціною він приблизно на 1/3 більше нікель-кадмієвих, а за строком служби на 30-50% менше. Ефект пам’яті є, але значно менше попереднього варіанту (потрібно робити повний цикл зарядки хоча б 1 раз 10-20).

Літій-іонні акумулятори виграють інші варіанти практично за всіма параметрами, крім ціни (на 40-50% дорожче нікель-кадмій) і вразливості до морозів.

Ефект пам’яті практично повністю відсутня.
Навіть на низькому заряді батареї не втрачається потужність.
Термін служби складає 5-8 років.
Саморозряд практично відсутня – близько 5% в рік.
Висока потужність при компактних розмірах.
Нешкідливий для навколишнього середовища.
До мінусів будь-яких акумуляторів можна віднести вразливість до ударів. При сильному ударі вони можуть вибухнути.

Великі виробники намагаються робити всю свою акумуляторну техніку на одній базі. Це означає, що для економії можна купити один шуруповерт з акумулятором, а потім до нього докупити, приміром, «нульову» болгарку без акумулятора.

Ємність акумулятора

Крім типу, також важлива і ємність акумулятора. Можна порівняти її з багажником або бензиновим баком автомобіля – чим більше об’єм, тим краще.

Серед побутових моделей, найбільш поширені акумулятори 1,2-1,5 Ач, а професійних – 1,5-3 і рідше 4 Ач.

Час роботи залежить від багатьох чинників: режиму роботи, матеріалу який буде укручуватися саморіз, діаметр свердла, температури і т. д. Якщо говорити приблизні цифри, то літій-іонного акумулятора на 1,5 Ач при помірній роботі (наприклад, при обшивці каркаса гіпсокартоном) вистачає на 2-4 години. При цьому час зарядки складає всього 30-60 хвилин. Тому для робіт по будинку цілком вистачає 1,2-1,5 Ач, особливо якщо у вас буде запасний акумулятор на заміну.
Нижче наведено тести деяких моделей:

Кількість просвердлених отворів на одному заряді

Кількість просвердлених отворів

Час роботи без навантаження


Швидкість вкручування шурупів 6*150

Швидкість вкручування глухарів 8*140

Швидкість вкручування глухарів 6*120


Додаткові опції і особливості
До цієї категорії можна віднести всі зручні фішки, які не відносяться до технічних характеристик.

Наприклад, патрон може бути одномуфтовым і двухмуфтовым. Це означає, що двухмуфтовий патрон складається з двох частин, тому для його закручування потрібно однією рукою тримати його першу частину, а другий закручувати патрон. У нього немає класичної блокування шпинделя, тому він вільно обертається. Одномуфтовые патрони більш зручні – вони блокуються і їх можна закрутити однією рукою.
Також патрони можуть відрізнятися по діаметру свердла. Як правило, це 10-12 мм.

Ще одна корисна річ – підсвічування. Вона буває двох видів: звичайна лампочка і світлодіод. Діодні лампочки краще, вони дають більш яскравий і насичений світловий потік.
Лампочка може бути розміщена над курком або внизу біля акумулятора. Другий варіант краще, так як світловий потік в цьому випадку не перекривається патроном.
У деяких моделях є індикатор заряду батареї. Він може знаходитися на самому шуруповерти або безпосередньо на акумуляторі.
Рукоятку бажано вибирати прогумовану, що вже вона буде, тим краще.
Деякі моделі жіночих сумочок можуть не мати редуктора. Замість нього зусиллям закручування управляє електронна система. Це дозволяє підвищити його надійність, знизити габарити і поліпшити балансування, а також позбавитися від «трещітки» редуктора.
В комплект поставки стандартно включений кейс або сумка, 1 або 2 акумулятора, сам інструмент, зарядний пристрій, мінімум 1 біта і інструкція. Деякі виробники можуть додавати в нього набір біт, деякі в подарунок дають ліхтар від акумулятора. Всі ці приємні дрібниці можуть вплинути на вибір серед двох схожих моделей.

Висновок

Що стосується виробників – те порекомендувати тут щось конкретне можна, у кожного є вдалі і не дуже моделі, які можуть бути корисні для різних видів робіт. Гідних багато виробників: Bosch, Makita, AEG, Hilti, Hitachi, Ryobi, Metabo, Kress, DeWalt, Milwaukee. Остаточне рішення буде залежати від бюджету і вимог, які ви пред’являєте до інструменту.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.