Чи буде відтепер житло штрафників у безпеці?

Чи буде відтепер житло штрафників у безпеці?
Українські банки не зможуть зазіхати на житло українців через несплачені кредитних пені та штрафи. Після того як людина виплатить основну суму боргу з іпотеки — це сам кредит і нараховані за ним проценти, банк не має права тримати в заставі її нерухомість і тим більше забирати її для сплати неустойки. Відповідну правову позицію видав Верховний суд, розглядаючи справу №6-2560цс16 — суперечка фізособи з Ощадбанком.

«Держбанк вирішив причепитися до невиконання людиною окремих вимог договору: непродовження страховки, неповідомлення банку про зміну реквізитів рахунку, недопуск працівників банку до заставного житла. І на цій підставі нарахував позичальнику штрафів на 20 тис. грн. Посилаючись на наявність цієї заборгованості, банк відмовлявся звільнити майно від обтяження.

Однак ВСУ постановив, що вимога Ощадбанку була незаконною і що житло має бути виведено із застави. Оскільки людина виконала всі основні зобов’язання перед кредитором — виплатила кредит і відсотки по ньому. А штраф — не основна вимога і не може бути підставою збереження житла у заставі. Крім того, іпотека не забезпечує зазначені штрафи», — пояснив старший партнер адвокатської компанії «Кравець та партнери» Ростислав Кравець.

Юристи впевнені, що рішення на користь позичальника повністю вписується в чинне законодавство. Тому суди нижчих інстанцій мають робити такі ж висновки в аналогічних спорах.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.