Що сповільнює старіння?

Що сповільнює старіння?
Заняття музикою, як виявилося, захищає мозок від старіння.

Нейрони, що відповідають за передачу та обробку звуку, у літніх музикантів працюють з тією ж швидкістю і точністю, що і нервові клітини у звичайних молодих людей, які не займаються музикою. Такі результати виявили вчені з Північно-Західного університету (США).

З віком мозок гірше відповідає на зовнішні подразники: старі люди погано розрізняють окремі звуки у вуличному шумі і не відразу відповідають, коли до них звертаються. Мова йде не про звичайну глухоту, але про гальмування в роботі нервових клітин. Вважається, що така затримка в проведенні і обробці сигналу нейронами — неминучий наслідок старіння мозку. Однак вчені знайшли несподіване засіб, здатний запобігти старіння мозку.

В експерименті брали участь 87 осіб з нормальним слухом; частина з них були музикантами, тобто починаючи з 9 років і протягом усього життя вони займалися музикою; інші, немузиканти, мали справу з музикою не більше трьох років. Досліджуваним показували відео з людською мовою і реєстрували автоматичну відповідь нейронів на звуки.

Літні музиканти не просто показали кращі результати в порівнянні зі своїми ровесниками. Їх нейрони зберегли юнацьку жвавість реакції, вони відповідали на звук з тією ж швидкістю і акуратністю, що і нервові клітини молодих немузикантів.

Отримані результати говорять про те, що мозок можна натренувати проти старіння. Ряд досліджень на тваринах показав, що тренування мозку, навіть якщо вона почалася у відносно літньому віці, може посилити комунікативні здібності: нервова система краще розпізнає сигнали і може підтримувати спілкування навіть у галасловому середовищі.

Мабуть, музика певним чином зберігає пластичність нейронів, здатність утворювати нові синапси і берегти зв’язки, що утворилися. Але самі автори поки не впевнені в тому, що заняття музикою впливають на будь-яке сприйняття звуку.
За словами вчених, у літніх музикантів нейрони найкраще відгукуються на специфічні звукові елементи, що дозволяють відрізнити один консонанс від іншого.

Це дійсно дає можливість виокремити людську мову з навколишнього шуму, але при цьому не можна говорити, що музика захищає від старіння все нейрони і всі процеси в мозку.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.