Чи компенсують збитки від квартирних шахраїв?

Чи компенсують збитки від квартирних шахраїв?

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №6442, який передбачає внесення змін у закон про державну реєстрацію майнових прав на нерухоме майно.

Документ подав до парламенту Кабмін, тому шанси на його прийняття досить високі.

Як вказано в пояснювальній записці, в Україні утворився правовий вакуум у питанні компенсації матеріальної шкоди фізичним і юридичним особам, які купували нерухомість, коли в держреєстрі її статус був цілком законним, а потім змінився за рішенням суду. Адже держава гарантує громадянам, що вся інформація, що міститься в реєстрі майнових прав, є достовірною.

В уряді зазначають, що законопроект розроблений, згідно з планом дій щодо імплементації в Україні кращих практик якісного регулювання, запропонованих Світовим банком в методології рейтингу «Ведення бізнесу».

Гроші на компенсацію постраждалим покупцям планується брати з адміністративного збору за держреєстрацію майнових прав: 10% від цієї суми буде відраховуватися до спеціальних фондів держбюджету.

Як розраховують в Кабміні, прийняття цього законопроекту дозволить не тільки подбати про пересічних українців, але й підвищити інвестиційну привабливість країни, бо бізнесменам гарантується більший захист власності.

Поки що незрозуміло, чи підвищиться в зв’язку з цим адміністративний збір за реєстрацію майнових прав, чи чиновники будуть компенсувати збиток ошуканим покупцям з наявних коштів. Зараз ця сума становить 10% від мінімальної заробітної плати, якщо мова йде про реєстрацію прав на нерухомість за 5 робочих днів, 100% — у разі реєстрації за 2 дні, 200% — за 24 години і 500% — за 2 години.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.