Чи знесуть в Україні хрущовки?

Чи знесуть в  Україні хрущовки?
Ще в 2006-і в Україні ухвалили закон “Про комплексну реконструкцію житлових кварталів”. Після цього Кабінет міністрів затвердив список районів по всій країні, які повинні піти під знесення. Всього понад п’ять мільйонів квадратних метрів житлової площі. У столиці планували знести “хрущовки” і побудувати на їх місці нові будинки в 11 мікрорайонах. Згідно з документом, загальна площа, яку потрібно знести в столиці, досягає понад мільйон квадратних метрів. Наприклад, в Солом’янському районі планували реконструювати квартал, обмежений вулицями Курсу, Фучик і Повітрофлотський проспект.

Проект реконструкції розробив “Теплобуд”, а гроші знайшли в США – компанія “Global Project Technology” погодилася інвестувати 140 мільйонів доларів. За оцінками засновника “Теплобуд” В’ячеслав Піотковскій, такі інвестиції могли принести на той момент близько 200 мільйонів доларів прибуток, на даний момент – близько 50 мільйонів.

Ідея такої інвестиції дуже проста. Забудовник зносить “хрущовки”, а на їх місці будує будинки побільше. Власники квартир в старому будинку гарантовано отримують житлову площу в новобудові, а що залишилися квадратні метри інвестор продає за ринковими цінами.
При цьому в законі сказано, що нова квартира повинна бути на 50% більше старої. Якщо в “хрущовці” була квартира площею 50 квадратів, в новобудові можна отримати 75 квадратних метрів. “Ми планували здавати квартири так, щоб в неї можна було перенести меблі й жити!” – розповідає В’ячеслав Піонтковський.

Однак, незважаючи на існуючий закон, проект реконструкції не можуть реалізувати вже більше 10 років. Кілька років довелося чекати, поки в КМДА розроблять типовий договір, потім – поки його направлять до Кабміну, а зараз – поки створять робочу групу і проведуть серед забудовників конкурс.

У той же час в КМДА заявляють, що реконструкція застарілих житлових кварталів – одне з ключових напрямків діяльності місцевої влади. Ще в минулому році на сайті мерії з’явилося повідомлення : на ділянці в межах вулиць Мілютенка, Шолом-Алейхема, Братиславській і Лісового проспекту знесуть старі п’ятиповерхівки і побудують на їх місці житловий комплекс.

“Для відселення мешканців побудують стартовий житлово-громадський комплекс на 282 квартир на вільної від капітальної забудови області та блок торгово-побутового призначення з багаторівневим паркінгом”, – йдеться у повідомленні.

За матеріалами Сьогодні

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.