Новий пам’ятник «Язик і до Києва доведе» викують ковалі для Житомира вже наступного місяця. ФОТО

Новий пам’ятник «Язик і до Києва доведе» викують ковалі для Житомира вже наступного місяця. ФОТО
На 7-9 квітня у Житомирі заплановано проведення Третього Всеукраїнського Житомирського фестивалю «Ковальська весна».

Нагадаємо, що попередні два фестивалі ковальських мистецтв проходили у Житомирі у двадцятих числах червня.

Але цього року, як повідомила порталу ZThata одна з організаторів фестивалю – Наталія Іванова, від проведення у червні відмовились через проведення в Україні Євро-2012 , оскільки багато ковалів будуть працювати у містах приймаючих чемпіонат.

За задумом організаторів цього року основною темою фесту стане приказка «Язик і до Києва доведе». На фестивалі ця приказка буде матеріалізовуватися: ковалі Житомирщини представлять металевого глобуса (діаметром 1,5 м) та язика (довжиною 6м, шириною 1 м).

- Гості фестивалю, ковалі з усієї України будуть кувати накладки , у вигляді панно, на яких буде зображена назва міста, з якого приїхав кожен коваль. Далі усі накладки мають розмісти язику залежно від відстані до Києва. Києвом буде точка на кінці язика, - розповідає Наталія Іванова, представник та організатор Спілки ковалів Житомирської області.

Як виявилось – в Україні ще нічого подібного не робили, тому була подана заявка на реєстрацію рекорду до Книги Рекордів України. Там вже дали погодження.

Творці фестивалю підрахували, що для створення базової композиції «глобуса з язиком» необхідно близько 15 тисяч гривень, це власне витрати на матеріали та символічну оплату праці. Тому ковалі потребують фінансової допомоги для реалізаціє цієї ідеї. Роботи над створенням композиції вже тривають.

По завершенню фестивалю ковалі планують за допомогою міської влади встановити цю експозицію у одному з скверів по Київській вулиці, як дороговказ до Києва.

Новий пам’ятник «Язик і до Києва доведе» викують ковалі для Житомира вже наступного місяця. ФОТО


Організатори розповідають, що свою згоду на участь у фестивалі дали ковалі з 21 міста: Хуст, Коломия, Львів, Луцьк, Тернопіль, Київ, Донецьк, Запоріжжя, Суми, Полтава, Харків, Славута, Токмак, Рокитне, Коростишів, Новоград-Волинський, Радомишиль та інші міста. З Автономної республіки Крим до Житомир приїде «Кримська школа традиційного кування», де ковальській справі починають навчатися з 5 років.

Фестиваль ковальського мистецтва у Житомира це завжди цікаве видовище: майстер-класи, ярмарки, рицарські двобої, виставки робіт та власне сам процес кування, який кілька днів може побачити та прийняти у ньому участь кожен бажаючий.

Нагадаємо, у холі міської ради Житомира праворуч від входу красується кований металевий герб Житомира, подарований місту на минулому фестивалі.

Новий пам’ятник «Язик і до Києва доведе» викують ковалі для Житомира вже наступного місяця. ФОТО


Крім того минулого року невідомий придбав для Житомира ковану скульптуру «Дівчина весна». Пройшло вже більш ніж пів року, а міська влада досі не знайшла місця, куди її встановити.

Автор статьи: Сергій Харчук

Система Orphus
Комментарии
Иван 5 марта 2012 19:27
эскиз этого нового памятника ужасный.....
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.