Українцям доведеться показувати свої заощадження податковій

Українцям доведеться показувати свої заощадження податковій
Минулого тижня НБУ зареєстрував у Верховній Раді законопроект (№ 10656) "Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо функціонування платіжних систем і розвитку безготівкових розрахунків)", який кардинально змінює правила розрахунків в країні. Головне нововведення - регулятор наділив себе правом встановлювати максимальні суми готівкових платежів при розрахунках за товари та послуги. Нові повноваження отримують податківці: вони будуть контролювати дотримання банками платіжних правил.

Чим це закінчиться, ясно вже зараз. Як тільки Президент підпише прийнятий Радою законопроект, НБУ відразу затвердить максимальні суми готівкових розрахунків для населення. Після цієї фінустанови стануть випускати платіжні картки ще й під великі покупки українців - від елітної побутової техніки та автомобілів до квартир і заміської нерухомості. Як тільки такі розрахунки переведуть в безготівкову форму і вони почнуть відображатися на рахунках фізосіб, ними, швидше за все, зацікавиться ДПС. Податківці напевно захочуть дізнатися, звідки у громадян зі скромними офіційними зарплатами кошти на солідні покупки.

Одночасно чиновники збираються простимулювати розширення банками мереж POS-терміналів (на 1 квітня 2012 р. в Україну було встановлено 101,6 тис. терміналів). Для цього будуть внесені зміни до Адміністративного кодексу, за якими за відмову прийняти до оплати карту магазини стануть штрафувати на 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8,5 тис. грн.). Контроль за наявністю у торговців платіжних терміналів покладуть на Державну податкову службу.

Нововведення, яке повинно порадувати власників платіжних карт, стосується безпеки. Банки зобов'яжуть встановити послугу SMS-банкінгу (повідомлення на мобільний телефон про кожну операцію) для всіх держателів карток без винятку. Якщо фінустанова цього не зробить, воно буде компенсувати клієнту всі збитки в разі пропажі грошей.

Під свій особистий контроль Нацбанк переведе всі платіжні системи, представлені в країні. У тому числі й ті, що працюють через платіжні термінали, що встановлюються сьогодні не тільки в торгових мережах і під'їздах будинків, а й просто на вулиці. Вони приймають платежі за мобільний зв'язок, комунальні послуги та ін. Для продовження своєї діяльності компаніям - власникам термінальних мереж доведеться отримувати ліцензії в НБУ, а після цього регулярно звітувати перед центробанком про обсяги прийнятої від населення готівки. Зараз вони ведуть свою діяльність на підставі ліцензії Держфінпослуг. "Обсяги цього ринку досить значні: за минулий рік термінали самообслуговування прийняли від фізосіб 42 млрд грн.", - розповів начальник управління розвитку термінального бізнесу банку "Національний кредит" Євген Думчев.

Міжнародним платіжним системам (рівня VISA і MasterCard) не доведеться отримувати ліцензії в НБУ. Від них потрібно лише зареєструвати у регулятора свої правила роботи в Україні. Після цього перевести гарантійні депозити наших банків - емітентів карт VISA і MasterCard в гривню і в українські фінустанови (зараз депозити розміщуються у ВКВ в іноземних банках), а обробку внутрішньоукраїнських платежів - в наші процесингові центри. Зараз, коли українець розраховується карткою VISA в рідному місті, кожен його платіж проходить через процесинговий центр VISA Int. під Лондоном. Хоча 99,8% операцій з нашими картами VISA і MasterCard відбуваються на батьківщині.

Нацбанківці вже не раз обговорювали з платежнікамі перехід на вітчизняний процесинг, проте нічого так і не домоглися. Тому й пішли далі, вирішивши закріпити нову вимогу на законодавчому рівні. З аргументами регулятора не посперечаєшся: грошові розрахунки населення - одна зі складових національної безпеки, і її не повинні контролювати іноземні комерційні структури. Особливо ті, що вже кілька разів утискали права власників своїх карт, вказуючи їм, де, коли і за що вони можуть платити. Чого тільки варта історія з блокуванням всіх карт VISA і MasterCard в Сирії (у відповідь на дії режиму президента країни Башара Асада) і заборона на платежі на користь скандального веб-сайту Wikileaks, який публікує секретну інформацію. Фінансисти впевнені, що цих аргументів виявиться цілком достатньо для парламенту і він ще в цьому році прийме революційний законопроект.

Источник: УБР

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.