Як захистити дерев'яну підлогу

Як захистити дерев'яну підлогу
Будь-яке покриття для підлоги, будь то ламінат, паркет або дошка, вимагає захисту від механічних пошкоджень, бруду, та й просто для продовження терміну служби.

У кожному разі ви зіткнетеся з плямами і подряпинами, якщо підлоги не обробити належним чином і не доглядати за ними згодом. Якщо ж дерев'яні конструкції та елементи не підготовлені, як потрібно, то ще треба і додатковий захист від грибка і гниття.

Синтетичні покриття необхідно захищати синтетичними засобами, натуральні - натуральними.

Для внутрішніх робіт по дереву використовують практично всі натуральні засоби, представлені на ринку, крім розчину для сріблення хвойної деревини, який призначений виключно для обробки зовнішніх поверхонь. Це всілякі антисептики, віск, масла, лазурі, фарби і т. д. Воски застосовують для покриття стель, стін і підлоги; масла - для стін, підлог, сходів, поручнів, стільниць і так далі.

Твердий віск для підлоги використовують для фінішної обробки піддаються високому навантаженню поверхонь, наприклад, підлог, вже оброблених маслами, або як самостійне покриття для міжкімнатних дверей, меблів та інших виробів з деревини. Додавши в віск пігмент, можна отримати цікавий декоративний ефект. Віск розігрівають на паровій бані приблизно до 60 ° С і потім рівномірно розподіляють по підлозі за допомогою полотерной машини або бавовняної ганчірки без ворсу. Приблизно через 4-6 годин виконують полірування підлоги.

Тверде мастило з воском призначене для створення зносостійкої захисту для дерев'яних, коркових і кам'яних поверхонь всередині приміщень. Добре підходить для обробки підлог, однак, не призначене для вологих приміщень. Наноситься тверде масло з воском китицями з натуральної щетини або полотерной машиною з подальшим видаленням надлишків.

Тверде мастило для підлоги - стійка і ущільнююча поверхня просочення для будь-яких необроблених поверхонь з деревини, пробки і природного каменю на підлозі або в будь-яких інших місцях, які несуть велике навантаження (робочі поверхні на кухні, меблів і т. д.). Дане масло використовують для більш інтенсивної тонування деревини та отримання матової поверхні.

Тверде мастило для дерева забезпечує міцну глянсову захист дерев'яних поверхонь, особливо що знаходяться у вологому середовищі і піддаються високому навантаженню (ванні кімнати, кухні і т. д.). Також підходить для оновлення старих дерев'яних поверхонь в меблевому виробництві. Тверде мастило для дерева найкраще застосовувати в якості фінішного покриття поверхонь, вже оброблених натуральними маслами.

Тверде масло призначене для створення зносостійкої захисту для дерев'яних, коркових і кам'яних поверхонь всередині приміщень.

Віск карнаубський рекомендується для обробки дерев'яних, коркових підлог, вже оброблених натуральними маслами і воском, а також в якості добавки до водного розчину для догляду за цими статями. Віск карнаубський завжди застосовується в розведеному вигляді. На всі вже оброблені маслом та воском поверхні віск наноситься не раніше, ніж через три доби. Водний розчин з воском наносять м'якою ганчіркою без ворсу або спеціальним бавовняним мопом для підлоги, і після висихання злегка заполіровивается.

Всі перераховані засоби підходять і призначені тільки для внутрішніх робіт і можуть застосовуватися тільки при температурі навколишнього середовища не нижче 10 ° С.

Як підібрати потрібний засіб

Якщо вам потрібен шовковистий блиск, приємне на дотик покриття без тонування деревини, то вам буде потрібно тверде мастило з воском, яке необхідно буде нанести в два шари. Якщо потрібно поверхню з легкою тонуванням і легким глянцем - вибирайте просто тверде масло.

Захист зовнішніх дерев'яних конструкцій

Захищати дерев'яні частини будинку необхідно не тільки всередині, але і зовні, адже деревина, як будь-який натуральний матеріал, схильна руйнівному впливу природних мікроорганізмів. Тому при будівництві дерев'яних будинків та інших конструкцій необхідно заздалегідь подбати про "здоров'я" не тільки статей, але і крокв, стін, дахів і т. д. Для вирішення цього завдання існує своя лінійка продуктів: блакить для дерева, стандолевая фарба, розчин для сріблення хвойної деревини та ін Однак у першу чергу для захисту несучих конструкцій, стін, крокв та інших зовнішніх деталей будинку вам буде потрібно антисептик для деревини.

Обробляти поверхні борної сіллю нескладно. Помішуючи, її розчиняють в теплій (температури тіла) воді і наносять розчин в два шари, причому, другий шар наноситься на ще сиру не висохлу поверхню. Для кращого проникнення борної солі всередину деревини рекомендується наносити її в похмурі, але не дощові дні.

Після обробки борної сіллю, залежно від того, яку конкретно проблему вам необхідно вирішити, поверхні обробляють фінішними матеріалами: для захисту від грибка - льняною оліфою, лазур'ю для дерева або стандолевой фарбою, для захисту від гниття і вологи - блакиттю з пігментом. Для захисту зовнішніх поверхонь з хвойних порід дерева можна використовувати розчин для сріблення. Точний вибір матеріалу залежить від специфіки поверхні та умов її експлуатації.

Антисептики, так само як і грунт з фарбою, один з одним не змішуються. Антисептичний склад наноситься один раз, і застосовувати додаткові антисептичні склади не має сенсу. Як правило, перший шар висихає приблизно за 24 години в нормальних умовах. Підлоги всередині приміщення обробляти антисептиками немає необхідності.

Правила захисту штучних покриттів

Якщо мова йде про ненатуральних матеріалів для підлоги, наприклад про ламінат, то більшою мірою знадобляться кошти з догляду та меншою мірою - захисту. Синтетичні кошти будуть оптимальним вибором. При укладанні ламінату стики обробляються спеціальним синтетичним воском або герметиком. Далі ламінат вимагає тільки акуратного догляду за допомогою спеціальних засобів.

Плюси натуральних матеріалів

Натуральні олії, віск, фарби, покриття та штукатурки виготовляються з безпечних для людини і навколишнього середовища природних складових рослинного, тваринного або мінерального походження. Область застосування натуральних матеріалів достатньо велика, але в основному це внутрішня чи зовнішня обробка дерев'яних, мінеральних і металевих поверхонь.

Секрет якості натуральних фарб, лазурит, восків і олій полягає в їх оригінальній рецептурі, придуманої ще в давнину. Вони не містять шкідливих речовин і дають чудові результати при використанні, оскільки не тільки забезпечують чудовий захист поверхонь від вологи, цвілі, ультрафіолету і так далі, але і не перешкоджають природному газообміну фарбується з навколишнім середовищем. При цьому натуральні покриття, як правило, служать набагато довше синтетичних.

Єдиним мінусом натуральних покриттів є їх вартість, що, однак, досить відносно. Так, вартість натуральних восків і олій трохи вище, ніж синтетічеких матеріалів, але тут необхідно порівнювати не вартість у банках фарби, а вартість разового нанесення на 1 квадратний метр поверхні і вартість подальшої експлуатації поверхні. І тут порівняння буде на користь натуральних фарб - їм потрібно набагато менша кількість шарів покриття, менша витрата матеріалу і, отже, знижується вартість робіт з нанесення, а служать вони набагато довше. Отже експлуатаційні витрати будуть істотно нижче.

Відмінності натуральних коштів від синтетичних аналогів

Натуральні покриття часто плутають з екологічно чистими матеріалами або на натуральній основі. При цьому слова "натуральна основа" вказують лише на те, що деякі компоненти матеріалу є натуральними (як правило, сполучна). Наприклад, склад стандартного декоративно-захисного покриття на натуральній основі може бути таким: сполучна речовина (алкідні смоли і тунгове масло), наповнювач (крейда або мармурова крихта), розчинник (уайт-спірит), пігмент (неорганічне хімічна речовина). Як видно, натуральних інгредієнтів тут не так вже й багато. Насправді фарби, лаки і масла на натуральній основі мало чим відрізняються від синтетичних, і несуть в собі потенційну небезпеку природи й людини. Адже по суті синтетичні матеріали - це, грубо кажучи, "пластмаса", змішана з маслом та розведена синтетичним розчинником з додаванням пластифікаторів, щоб утримувати цю пластмасу у вигляді емульсії.

Відмінності між екологічно чистими і натуральними покриттями також істотні. Екологічно чисті фарби, лаки і масла не завдають відчутної шкоди природі і людині, але в їх складі все одно присутні шкідливі синтетичні компоненти. Просто їх концентрація не перевищує гранично допустимих значень (ГДК робочої зони), що аж ніяк не гарантує їхньої нешкідливість. Крім того, досить цікаві відмінності між натуральними і так званими екологічно чистими речовинами з хімічної точки зору. До складу останніх, як правило, ще додаються різні пластифікатори, нейтралізатори запахів і т. д. По суті, екологічно чисті матеріали просто відносно безпечні для людини при строгому дотриманні технології використання.

А от у натуральних фарбах, маслах і восках немає синтетичних складових взагалі, вони повністю безпечні. Сполучною речовиною в них може бути тільки суміш різних рослинних масел, наповнювачем - бджолиний віск, віск карнаубський, розчинником - живичний скипидар або взагалі без розчинника, пігментом - будь-які природні безпечні пігменти - охра, умбри, сієни і т. д. І, нарешті, ще один "плюс" натуральних покриттів: пігменти в них, природно, теж натуральні дуже стійки і мають природну взаємної сполучуваністю, а також м'якістю та благородством відтінків.

Источник: http://www.chaosland.com.ua

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.