Вибираємо клей для шпалер

Вибираємо клей для шпалер
Майже у кожного виду шпалер є підходящий саме їм клей. Часто можна придбати клей тієї ж марки, що і обробний матеріал (деякі виробники шпалер випускають клеї тих же марок, що і шпалери).

Розрізняються клеї за складом, призначенням і ступенем міцності, які впливають і на ціну. Основні характеристики клею - клеюча здатність (адгезія) і безпека.

Розрізняють два основні види шпалерного клею: універсальний і спеціальний. Універсальний клей призначений для будь-яких видів шпалер. Спеціальні клеї випускають для шпалер з вініловим покриттям, для склошпалер і для шпалер на флізеліновій основі. Можна приклеїти вінілові шпалери і за допомогою універсального клею, але в такому разі необхідний більш концентрований розчин. Витрата сухої речовини при цьому зростає.

Звичайний клей являє собою порошок, який розчиняють у воді, але випускають і готові суміші у відерцях.

Найменш вимогливі до клею паперові шпалери. Ці шпалери найлегші, вони менше інших вимогливі до того, щоб у складі клею були підсилючі добавки. Склад клею для паперових шпалер зазвичай обмежується модифікованим крохмалем і антигрибковими добавками. Клей для паперових шпалер ділиться на клей для легких, середніх, важких паперових шпалер. Особливо обережно слід підійти до вибору клею для тонких світлих шпалер. Краще спробувати спочатку приклеїти невеликий відрізок (50 см) і залишити просохнути, щоб переконатися, що на ньому не проступить жовтизна.

Склад вінілового клею на один компонент більше - в нього додавлена ​​метилцелюлоза. Працювати з таким клеєм зручно: він ідеальний для приклеювання спінених, вінілових, тканинних або тиснених шпалер. Поки клей не висох, шпалери при необхідності можна відірвати і приклеїти ще раз, не додаючи клей. На щойно нанесеному вініловому клеї шпалерне полотно ковзає по поверхні, що дозволяє легко їх вирівняти і зістикувати. Спеціальний (вініловий) клей підходить для будь-яких вінілових, паперових тиснених і деяких видів спеціальних шпалер.

Для важких нетканих флізелінових шпалер теж можна підібрати клей, який утримає їх надійно. Для наклеювання шпалер на флізеліновій основі застосовують або спеціальний клей, або клей для склотканини. До традиційних модифікованого крохмалю і ефіру целюлози приєднуються добавки, що підсилюють "липкі" властивості клею. До складу більшості клеїв входять також ефективні протигрибкові та фунгіцидні добавки. Ці компоненти перешкоджають поширенню під шпалерами грибка, цвілі і бактерій, що особливо важливо, якщо одна зі стін кімнати - зовнішня, тобто не обігріваються і піддається впливу перепадів температур, вологості у вигляді опадів. Такий шпалерний клей рекомендується застосовувати і на кухні. На відміну від інших клеїв, флізеліновій наноситься прямо на стіну, до нього приєднуються сухі полотна шпалер.

Для склошпалер використовують порошковий або готовий дисперсійний клей. Перевага останнього - у вологостійкості, тобто здатності витримувати високу вологість і особливої ​​міцності.

Безсумнівно, вибір клею для шпалер так само важливий, як і вибір самих шпалер. Враховуючи невелику питому вартість клею в загальній вартості обробки, використання дешевих марок невиправдане. Краще доплатити і придбати хороший клей, ніж шкодувати про зіпсовані шпалери. При цьому варто відзначити хорошу якість вітчизяних клеїв, що не поступаються закордонним, при набагато меншій ціні.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.