Як правильно просверлити скло та не пошкодити його

Як правильно просверлити скло та не пошкодити його
Кожен з нас в житті, хоч раз стикався з тим, що потрібно було просвердлити скло. Справа в тому, що скло досить крихкий матеріал і без вправності у вас навряд чи вийде.

Для того щоб зробити отвір вам необхідна - дриль, але можна і шуроповерт. Найголовніше щоб і дриль і шуроповерт мали регулятор оборотів. Також слід при собі мати трубчасте свердло з алмазним напиленням, воду і клейка речовина (ізолента або пластилін).

Трубчасте свердло досить широко відомий інструмент на будівельному ринку, проте існують і точні підробки, які складно виявити недосвідченій людині.

Вироби можна відрізнити тим, що алмазне напилення злазить зі свердла, відразу ж після першого отвору. Також вибираючи ту чи іншу модель свердла, слід звернути увагу на матеріал, з якого зроблено сам отвір. Вся справа в тому, що деякі з них виготовляються з латуні. А як відомо, такий матеріал дуже сильно піддається механічним впливам. Крім трубчастих сверл ще існують і конусні сверла, вони також мають досить гарну репутацію.

Істотним недоліком конусних свердел є те, що вони перемелюють всю висвердлюють масу в пил, та й розміри таких свердел досить обмежені.

В той час, як розмаїття діаметрів трубчастих сверл не перестає радувати очі.

До речі, обговорюючи властивості скла в подальшому, хочу відзначити, що просвердлити загартоване скло досить складно, але найчастіше просто неможливо. Воно обов'язково дасть тріщину. Відрізнити загартоване скло від звичайного завжди можна за деякими ознаками:

Загартоване скло має різні дрібні дефекти, які утворюються в результаті впливу валів в грубці, а також видні неозброєним поглядом;
Також у загартованого скла оброблені кромки;
До всього іншого, тільки у загартованого скла є внутрішні напруження, які можна розглянути через поляризаційний фільтр.
Розмітку скла краще всього здійснювати за допомогою фігури квадрата, який повинен окреслювати коло, який буде просвердлений. При роботі з трубчастим свердлом можуть виникнути деякі труднощі. Так як таке свердло не має центру, і відцентрувати його буде досить важко.

В даному випадку застосовують шматок деревини, яке має отвір того профілю, що і скло. Даний фрагмент кріпиться до скла за допомогою пластиліну або клейкої стрічки.

Надалі можна обходитися і без нього, але для початку необхідно «набити руку», щоб вона твердо тримала дриль і свердло.

З курсу хімії ви повинні пам'ятати, що алмазне напилення, в точності, як і скло, боїться перегріву. Для того щоб це не сталося необхідно охолоджувати місце свердління водою. Лити «нестримним потоком» немає необхідності. Досить з пластиліну спорудити «маленький басейн» і заповнити його водою, так щоб отвір було занурено повністю в воду.

Під час роботи на робочу поверхню сильно тиснути немає необхідності. Досить здійснювати середні зусилля, щоб утримувати дриль, а також тримати середні обороти. У міру збільшення глибини свердла, необхідно піднімати свердло, щоб вода встигла змочити кромки отвору і знизити температуру свердла.

У міру роботи, в торці самого скла ви можете побачити глибину, на яку ви просунулися. Якщо ви пройшли половину торцевого перетину, тоді виконуйте розмітку заново і свердлити скло з іншого кінця. Таким чином, ви зможете уникнути різних механічних деформацій по закінченню свердління.

Вся вище описана методика, може стати в нагоді і для свердління кераміки і для свердління керамограніта. За часту плитку доводиться свердлити у вертикальному положенні, що викликає труднощі з охолодженням. Якщо ви працюєте один, то працювати треба за наступним принципом. В одній руці тримати дриль, в іншій добре змочену ганчірку. Як тільки Посверлили небагато, змочили отвір. Як правило, ганчірку краще притискати над отвором. У такому випадку волога обов'язково потрапить в отвір.

Источник: Build for Blabla

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.