Вибір та експлуатація дрилі

Вибір та експлуатація дрилі
Кожному відповідальному господареві доводилося, як мінімум, десять раз в житті робити у стінах стелі, підлозі) діри, адже без них не обійтися. Навіть робота з кріпленням картини, люстри або протягуванням кабелю з однієї кімнати в іншу вимагає певних зусиль і дірок в окремих ділянках стіни.

Старий дідівський спосіб вибивати дірки за допомогою молотка і цвяха вже давно неактуальний, адже на зміну йому прийшло таке чудо техніки як електрична дриль. І це не дивно, адже за допомогою сучасної електричної дрилі можна продірявити практично будь-яке покриття, у тому числі дерево, цеглу, бетон, а також сталь. Та й робота виконується значно акуратніше, причому без усяких зусиль.

Якщо у вас ще немає електродрилі, то це лише питання часу, адже сьогодні в магазинах можна придбати найрізноманітніші моделі цих апаратів. Для того щоб ваш інструмент прослужив вам довго, щоб ви ним були завжди задоволені, при покупці дриля зверніть увагу на наступні рекомендації.

1. Задайте собі питання і вирішите: чи потрібна вам дриль з функцією удару. Як відомо, чим більше функцій у апарату чи інструменту, тим дорожче він коштує, а тому, якщо дриль потрібна вам для свердління пластмаси, дерева, металу та будь-яких інших матеріалів, крім залізобетону, тоді купувати дриль з функцією удару не варто. Зовсім інша справа, коли виникає необхідність в роботі з залізобетонною стіною.

Дриль, яка може «бити» таку стіну, поділяють на два типи:

- Дриль з ударом (удар наноситься завдяки храповому механізму),
- Перфоратор (удар наноситься завдяки електромеханічним механізмам).

2. Другим важливим питанням, яке треба вирішити при покупці дриля, є потужність. При звичайному побутовому використанні достатньо застосовувати апарат з потужністю 350 Вт Якщо часто використовується ударна функція дрилі, тоді потрібно вибирати апарат з потужністю не менше 500 Вт, а в ідеалі - 700-800 Вт. Ця необхідність пов'язана з тим, що потужність витрачається одночасно як на обертання свердла, так і на сам удар.

Перевірити, чи достатньою потужною є дриль, легко. Для цього просто потрібно включити її і попрацювати нею деякий час (10-15 хв.) Якщо робота дрилі не припиняється, тоді все добре. Такий пристрій можна сміливо купувати.

3. Наступним критерієм вибору може стати свердло, а саме його оптимальний діаметр. Чим могутніше дриль, тим більше діаметр її свердла. Так, найбільші дрилі мають патрон на 16 мм, середні стандартні - на 13 мм, а найменші - на 8-9 мм.

4. Наявність будь-яких додаткових функцій є важливим фактором при виборі апарату. Однією з найпопулярніших, але необов'язкових функцій є можливість регулювати швидкість обертання свердла. Чим більше швидкість обертання, тим швидше ви зможете виконати заплановану роботу. Досить часто на ринку зустрічаються дриля з числом обертів до 3 тис. обернень за 1 хвилину. Професійні дрилі можуть мати і велику швидкість.

5. Технічною характеристикою, що неодмінно вплине на якість роботи дрилі, є тип патрона.

Виділяють два типи патронів:

- Зубчастий (у ньому свердло закріплюють за допомогою ключа);
- Швидкозажимний (свердло закріплюється руками).

Якість затиску обох типів є приблизно однаковим, тому вибір залежить від переваги власника.

6. Наявність пильовика є доброю ознакою дрилі, адже без нього весь пил з бетону або цегли може потрапити в мотор, що тягне за собою поломку підшипників. Хоча дриль з пильовиком коштує дорожче, однак прослужить вона набагато довше.

7. Зверніть увагу на джерело живлення. Можливі два варіанти:

- Живлення від акумуляторної батареї;
- Живлення від мережі.

Перевагою першого типу є можливість працювати дрилем навіть там, де немає розетки і струму, наприклад, на дачі, у дворі. Також зручним є такий інструмент для працівників, які змушені часто пересуватися. Іноді довгий шнур заважає переміщатися по квартирі, а тому дриль з акумулятором стане ідеальним варіантом в такому випадку. Істотним недоліком такого апарата стане нетривале використання, максимум 4 години. Особливо проблемним стає використання дрилі, що живиться від акумулятора, якщо робота пов'язана зі свердлінням бетону. До того ж акумуляторні батареї коштують досить дорого.

8 . Практично всі електроінструменти, в тому числі і дрилі, прийнято ділити на професійні та побутові. Перед тим, як купувати інструмент, вам слід визначитися, який з видів вам більше потрібен. Звичайно, «професійна дриль» звучить якось солідніше і надійніше, але користуватися нею досить складно. Розраховані такі інструменти на часте використання, пильну роботу і на можливість перегріву. Хоча використовувати такий інструмент можуть і любителі, все ж не варто купувати таку дорогу річ для буденних нетривалих робіт. Побутові дрилі значно практичніше, адже вони компактніше і легші за вагою.

Дотримуючись таких нескладних порад, ви зможете придбати для себе гарне пристрій, який стане вашим кращим помічником у проведенні ремонту та виконання дрібних побутових робіт. Пам'ятайте, що для того щоб ви були задоволені інструментом, економити на ньому не варто, адже, як відомо, дуже дешеве добрим не буває.

Источник: Корисні поради

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.