Як класти облицювальну цеглу

Як класти облицювальну цеглу
Свого часу поява облицювальної цегли зробила своєрідну культурну революцію в будівельній сфері. Всі звикли працювати з матеріалом, геометричні та лінійні допуски якого, компенсувалися укладанням в товщу розчину, а тут, що рулетка, що кутник, не збиваються і один розмір показують. Технологія напівсухого гіпер, значить, надщільного пресування зробили цегла не тільки однаковою за розмірами, але і красивою, міцною, довговічною, припускаючи вже й іншу, відмінну від звичної, технологію укладання. А як класти облицювальну цеглу, причому, своїми руками, пропонується прочитати в цьому матеріалі.

Основною технологічною відмінністю укладання звичайної і облицювальної цегли буде товщина швів, оскільки, як уже згадувалося, не потрібно товщиною розчину ховати, приховувати дефекти цегли. Шви в облицювальної кладці підкреслюють геометричну стрункість, парадну симетричність роботи, виконуючи не меншу декоративну функцію, ніж сама цегла.

За звичайною технологією розчин накладається з надлишком, трохи вирівнюється, цеглою, що укладається, ковзанням вона вибирає своє ліжко, а пристукуванням кельмою, змушує цеглину зайняти горизонтальне положення по натягнутій нитці. Надлишок розчину, що видавився потрібно підрізати, а робота із занадто жорстким розчином просто не дозволяє повноцінно здійснювати кладку.

Для облицювальної цегли все навпаки, потрібен жорсткий розчин, що б він не «плив» під вагою цегли. Розчин ретельно вирівнюється до однакової товщини по всій довжині, а потім цегла просто кладеться зверху, причому ніякого постукуваннея вже не потрібно. Погодьтеся, що ніякі бризки з кельми вже не летять і не бруднять цеглу, та й без підрізання розчину лицьова поверхня залишається чистою і красивою. Вчимося стелити «постіль» для облицювальної цегли, рекомендована товщина якої всього від 9 до 12 мм.

Щоб розчин був скрізь однакової товщини, доведеться зробити невелике пристосування, шаблон. З квадратного штапика збивається каркас у вигляді букви П, де верхня перемичка - довжина цегли, а «ноги» трохи більше його ширини. Кріпимо тепер шаблон до бруска і, якщо всі кути прямі, можна працювати. Притискаємо пристосування до цеглини, і штапик вже не дає покласти розчин до краю цегли ближче своєї товщини, а висота, рівна його ширині, дає можливість вирівняти до рівномірності шар,що накладається. Знімаємо пристосування і ставимо на розчин цеглу, переконуючись по волосіні, що він ліг правильно. Можна злегка поворушити цеглу рукою, щоб ущільнити розчин та забезпечити велику площу контакту, але тоді це має стати навичкою, що б всі цеглини лягали з придушуванням.

Укладається облицювальна цегла з уже нанесеним на його торцеву поверхню розчином, для чого можна використовувати вже виготовлене нами пристосування. Встановлюємо вертикально кілька цеглин і, притиснувши до них шаблон, вирівнюємо по ньому розчин до однакової товщини. Знімаємо шаблон і ребром кельми обрізаємо накладений розчин по швах цегли. Як вже говорилося, розшивати кладку не потрібно, навпаки, розчин укладається не доходячи своєї товщини до краю цегли - це забезпечує штапик, тому «намазуючи» торцеву грань потрібно орієнтувати шаблон так, що б і на вертикальному шві був необхідний дефіцит розчину.

Працюючи з шаблоном, його періодично витирають від слідів старого розчину, що б навіть випадковим дотиком не забруднити лицьові грані кладки, проявляючи недбалість.

Источник: Корисні поради

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.