Яким повинен бути фундамент для будинку

Яким повинен бути фундамент для будинку
Для різного типу будов використовуються різні типи фундаменту. Вибір його залежить від кількості поверхів, загального типу та виду будови, а також від наявності цокольного поверху або підвалу.

Фундамент для кожного будинку повинен бути в першу чергу підходящим саме до цього типу будови. Багато що залежить і від типу грунту на ділянці, і від фінансових можливостей замовника. Будувати фундамент може з бетону різних марок, спільно з арматурними сітками або кладкою з цегли, буту, щебеню та інших матеріалів.

За типом опор на підставу розрізняють основні типи фундаменту, які зустрічаються найчастіше. Це плитний, або плаваючий фундамент, стрічковий, стовпчастий і свайний.

Найчастіше стрічковий фундамент має по всій лінії несучих стін будівлі однаковий поперечний переріз. Але як виняток, можна привести в приклад фундаменти з уступами. Стрічкова підстава зводиться під важкими будівлями. Не застосовують стрічковий фундамент на рухливих грунтах і там, де земля промерзає на велику глибину. Якщо ділянка, на якому планується споруда будинку, має випуклі грунти, важкі або просідаючі тобудинок найкраще зводити на плитному фундаменті. Цей тип фундаменту має жорстку, виконану під всією площею будівлі конструкцію. І справляється з практично будь-якими переміщеннями грунту, як вертикальними, так і горизонтальними, вирівнюючи їх.

Плитний фундамент нерідко називають плаваючим. Ці опори переважно застосовують в малоповерховому будівництві, для будівель невеликих і простий планування. Для будинків з підвалом теж може застосовуватися плитний фундамент, в цьому випадку потрібно риття котловану і засипати його дно піском, ізолюючи від вологи. Після цього укладається арматурний каркас і проводиться заливка цементу. Підвальні стіни і стіни будинки зводяться на цій підставі, коли воно застигне. Переваг у плитного підстави багато, але конструкція ця виходить недешевою через великі витрати бетону і металеву арматуру.

Якщо будинок планується невеликий, з легкими стінами, або дачний будиночок - найкраще застосувати фундамент стовпчастий або пальовий. Такі конструкції обійдуться дешевше монолітного заливання стрічкових опор. Основними елементами будуть стовпи або палі з різного матеріалу. Використовуються камінь, дерево, цегла, бетон, залізобетон. Можна використовувати азбоцементні труби, заповнені бетонною сумішшю, як готовий і зручний у застосуванні аналог опалубки. Стовпи обраного виду поміщаються в грунт на потрібну глибину і несуть на собі сполучні залізобетонні балки. Саме на поверхневі балки спирається будова.

Ще одним часто вживаним типом фундаменту є стрічковий збірний, який виконаний з типових блоків залізобетону. Цей вид опори добре застосовувати, коли в проекті будівлі присутній підвал або цокольний поверх. Готові блоки фундаменту виконують при цьому роль стін для підвального приміщення. Товщина блоків повинна бути не менше півметра.

Источник: Корисні поради

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.