Як побудувати погреб своїми руками

Як побудувати погреб своїми руками
Необхідність погреба при наявності приватного будинку не викликає сумнівів. Навіть якщо є достатньо великий холодильник, в нього просто не влізе стільки заготовок на зиму, скільки здатний вмістити навіть маленький погреб. Зрозуміло, щоб продукти в погребі добре зберігалися, будувати його потрібно з розумом.

Погреб представляє собою яму, яка обладнана відповідним чином. Де його спорудити? Там, де його гарантовано не затопить, отже, якщо ви ставите погреб на відкритій місцевості, вибирайте містечко вище і сухіше. Глибина, як правило, не перевищує двох метрів і визначається рівнем залягання грунтових вод - знову ж таки, щоб погреб не затопить.

Будівництво погребу починається з викопування котловану. Про глибину його ми вже говорили, а ширину краще зробити метра в три - не більше. Але врахуйте, що кінцевий розмір буде менше ями, адже погреб не має рішуче ніякого сенсу без гідроізоляції (повністю контакту з грунтовими водами уникнути все одно не вдасться), отже, необхідно передбачити 40 або навіть 60 см на гідроізоляційний шар.

Щоб земля не обсипалася, стінки ями повинні бути не стрімкими, а мати маленький ухил.

На дно ями потрібно засипати щебінь шаром в 3-4 см і утрамбувати невеликим відрізком колоди, а потім залити рідким бітумом. Потім потрібно зробити бетонну стяжку. Слід врахувати, що вона буде відчувати тиск з двох сторін: і зверху, і знизу - де розташовані грунтові води. Щоб стяжка витримала все це, товщина її повинна бути неабиякою - мінімум 10 см, причому вже після того, як розчин висохне.

Тепер переходимо до гідроізоляційного шару, про необхідність якого так багато говорилося. Цілком підходящий матеріал для нього - руберойд.

Стіни погребу можна спорудити з обпаленої цегли, бетонних блоків або природного каменю, а от використовувати для цього силікатну цегла або шлакобетон не рекомендується.

Стики стін потрібно дуже ретельно ущільнювати, а стіни теж потрібно захистити гідроізоляційним шаром. При цьому не варто намагатися обробити відразу всю поверхню стіни, краще робити це поступово, раз за разом після певної кількості рядів цегляної кладки.

Виклавши стіни до рівня землі, потрібно зробити перекриття. При виборі матеріалу потрібно враховувати, яку вагу йому доведеться витримувати: погреб під будинком - це одна справа, а на відкритому місці - зовсім інше, адже взимку наметет снігу, і перекриття повинно буде витримати і цю вагу.

У будь-якому випадку потрібно утеплити перекриття і покрити бетонною стяжкою.

В щілини між стінками ями і стінами льохи невеликими порціями засипають глину, ретельно утрамбовуючи кожного разу. Вхід робиться у вигляді лазу з драбиною.

Щоб продукти краще зберігалися, в погребі потрібно встановити в його протилежних вуглах дві вентиляційні труби діаметром мінімум в 10 см.

Внутрішнє облаштування погреба включає в себе полки з одного боку і засіки з іншого. Зокрема - це ящики з рейок висотою в 1 м, де продукти зберігають насипним способом (наприклад, картоплю). Стелажі займають всю стіну погреба, ширина їх може бути від 50 до 70 см, а зробити їх можна з дерев'яного бруска або сталевого куточка.

Источник: Корисні поради

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.