У Житомирі шукають можливість купити в Євросоюзі б/у тролейбуси та автобуси. ВІДЕО

У Житомирі шукають можливість купити в Євросоюзі б/у тролейбуси та автобуси. ВІДЕО
Влада Житомира має намір цього року збільшити парк КП «ЖТТУ» двома шляхами: через виділення коштів з міського бюджету та співфінансування з обласного.
6 млн грн з міського бюджету на придбання рухомого складу для ЖТТУ - таке розподіл коштів бюджету розвитку на вчорашній сесії проголосували депутати Житомирської міськради.

За ці гроші хочуть купити б\у тролейбуси і автобуси (MAN, Mercedes, DAF) в ЄС. Скільки саме машин, і яких саме, перший заступник мера Сергія Сухомліна займається зараз це питання, не назвав. Він зазначив, що наступного тижня в депутатських комісіях почнуть розглядати розроблену програму реформування пасажирського транспорту Житомира з пріоритетом для розвитку комунального транспорту, пізніше її розгляне сесія міськради.
- По крайньої мері стан цього рухомого складу (б\у з ЄС) у багато разів краще, ніж ті тролейбуси, які ми маємо на даний момент. Вартість європейського тролейбуса 2001-2003 р. - від 10 до 15 тис. євро, плюс розмитнення - 5-7 тис. євро, - стверджує Сухомлин.

Зі слів Сухомлина поки зрозуміло, що програма передбачає: збільшення парку тролейбусів ТТУ, купівлю великих низькополих автобусів, виведення приміських маршруток з Житомира, виведення міських маршруток з вулиць, на яких вони дублюють електротранспорт на другорядні. Раніше також йшлося і про будівництво 5-ти мініавтостанцій на околицях Житомира для приміського сполучення.

За словами Сухомлина наступний крок назустріч розвитку ТТУ повинна зробити обласна влада, яка, за його словами готова піти на такий крок з приміськими маршрутками, а також «є домовленість виділити Житомиру на б\у тролейбуси та автобуси 15 млн грн».

На цей крок очікують 10 квітня - цей день найближчій сесії Житомирської облради, на якій будуть внесені зміни до обласного бюджету.

Сухомлин зазначив, що не може сказати, скільки можна купити потриманих тролейбусів у ЄС, оскільки це вузький ринок з малим пропозицією. Тобто тролейбусів куплять стільки, скільки буде в наявності, а решта заповнять автобусами.
Таким чином, у ТТУ може з'явитися комунальний автопарк - а це вже витрати на бензин, інші водії, обслуговування і т.д. До слова - наш сусід р. Вінниця успішно запустив такий проект: комунальний транспорт міста представлений трамваями, тролейбусами і великими низкополыми автобусами - гідним конкурентами тісній маршрутці.

На відміну від Володимира Дебоя та його команди у Сухомлина свої погляди на ТТУ: приміром було сказано, що купувати новий тролейбус за 2 млн грн в Україні це дорого. Нагадаємо, що Дебой хотів придбати 2 нових тролейбуса в цьому році на що в бюджеті передбачалося 4 млн грн. А ще Дебой хотів руками працівників ТТУ капітально відремонтувати 12 радянських тролейбусів (за 200-250 тис грн), на це в бюджеті закладалося 3,29 млн грн. А Сухомлин запропонував перекинути ці гроші на покупку б / у тролейбусів і автобусів.

А ось ідея б\у електротранспорту не нова - в 2012 р. про неї казав Дебой.

Докладніше про це дивіться у відеосюжеті «Журналу Житомира»:




А поки це все тільки слова, обіцянки і заяви. Житомиряни кожен рік чують з уст влади найрізноманітніші варіанти поповнення парку ТТУ тролейбусами, а на ділі нічого немає. Ось коли словами стануть реальними справами - тоді і оцінимо.

Источник: Журнал Житомира

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.