Непрогнозований долар пішов у тінь і на "чорному ринку" вже досяг 14,5 гривні

Непрогнозований долар пішов у тінь і на "чорному ринку" вже досяг 14,5 гривні
Долар США уже кілька місяців демонструє в Україні постійне подорожчання, а гривня в той час постійно знецінюється. Якщо ще рік тому "зелений" був по 8 грн, то нині – в понад півтора разу дорожче.

Якщо ще на початку цього тижня офіційний курс долара Нацбанк встановив на рівні 12,9 грн, то вже у п'ятницю він злетів до 13,4 грн. На міжбанку взагалі "зелений" пішов у "вільний політ" і подорожчав уже до 14,9 грн у п'ятницю. Про це пише "Сегодня".

Аби хоч якось стримати падіння гривні, Нацбанк ніби хоче ще більше посилити правила покупки валюти для населення і зобов'язати комерційні банки не видавати в одні руки в день більше 200 доларів. Проте навіть таких сум досить часто не можуть купити українців, адже в банках просто немає валюти, або ж вона є лише для своїх. Тому почав відроджуватися "чорний ринок", де долар можна продати по 14,3-14,4 грн, а купити – по 14,5-14,6 грн. Відповідними оголошеннями вже рясніє інтернет. Продавці валюти навіть пропонують прийти в установи комерційних банків і купити валюту за такою ціною поза офіційною касою.

Тим часом експерти наголошують, що ринковий курс долара має становити в діапазоні 12 грн. Проте враховуючи політичну та економічну нестабільність в Україні, що викликана збройними діями на Донбасі та агресією Росії, прогнозувати курс "зеленого" не просто. Водночас у державі є адміністративні важелі, аби "вручну" втримати курс долара. Натомість для стабілізації ринкового курсу необхідне закінчення конфлікту на Сході.

"У нинішніх українських реаліях курс гривні можна встановити на якому завгодно рівні, особливо, коли мова йде про легальний ринок. На це є як адміністративні, так і фінансово-економічні важелі. Що стосується утримання ринкового курсу, то, справді, це зараз залежить від дуже мінливих обумовлюючих чинників", - говорить експерт українського банківського ринку Тантелі Ратувухері.

"Падіння гривні до позначки 14 за долар носило в собі більшою мірою психологічний фактор, ніж економічний. Природним чином бойові дії на Сході країни привели до паніки з боку населення і бізнесу", - вважає директор компанії "FIBO Україна" Сергій Поплавський.

Нагадаємо, США пообіцяли допомогти Україні провести реформи та зміцнити економіку.



Источник: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.