Фонду гарантування вкладів нічим повертати гроші вкладникам банків, які "здулися"

Фонду гарантування вкладів нічим повертати гроші вкладникам банків, які "здулися"
Сьогодні народні депутати провалили законодавче оформлення схеми, яка б допомогла Фонду гарантування вкладів фізичних осіб отримати вкрай необхідні 10 млрд гривень. Ця установа нині стикнулася з тим, що їй просто нічим віддавати вкладникам гарантовані компенсації за "заморожені" вклади у проблемних комерційних банках, а кількість таких фінустанов постійно збільшується.

Парламент раніше ухвалив зміни до держбюджету на 2014 рік, що дозволяють Кабміну здійснювати випуски облігацій внутрішньої державної позики понад раніше встановлені обсяги в обмін на векселі Фонду гарантування вкладів для поповнення ресурсів Фонду. Водночас, Рада сьогодні не підтримала зміни до законодавства, що передбачають надання Фонду гарантування вкладів фізичних осіб права видавати звичайні векселі, на які розповсюджуватимуться загальні вимоги вексельного законодавства. Про це пише УНІАН. Нардепи вирішили повернутися до ухвалення рішення з цього питання на наступному засіданні 14 жовтня.

Водночас міністр фінансів Олександр Шлапак під час виступу в Раді заявив, що Фонду гарантування вкладів фізосіб необхідно щонайменше 10 млрд грн для виплати відшкодувань вкладникам банків, які ліквідуються.

"На сьогодні процедуру ліквідації проходять 13 банків, і до кінця року таких банків буде більше. Але навіть для цих 13 банків, щоб виплатити по 200 тисяч гривень, потрібна сума у 10 мільярдів гривень. На рахунку Фонду немає нічого. Якщо НБУ видасть позику, яку він може видати згідно із законом, там буде п'ять мільярдів гривень", - наголосив Шлапак.

Міністр уточнив, що вклади до 200 тис. грн мають 98% українців.

"Ми говоримо про найбіднішу публіку, яка сьогодні не може одержати свої вклади", - підкреслив Шлапак.

Нагадаємо, з початку року Нацбанк визнав неплатоспроможними 23 банки, серед яких - "Прайм-Банк", "Демарк", "Порто-Франко", "Грін Банк", "Експобанк", "Актабанк", "Актив-Банк", "Терра Банк", "УФС", "Золоті ворота", "Єврогазбанк", "Фінростбанк", "Старокиївський банк", "АвтоКразБанк", "Західінкомбанк", "Південкомбанк", "Промекономбанк", "Інтербанк", "Форум", "Меркурій", "Брокбізнесбанк", "Реал Банк", "Даніель". На підставі цих рішень НБУ Фонд гарантування вкладів фізосіб ввів тимчасову адміністрацію в 22 банки, зокрема, стосовно 11 банків здійснюється процедура ліквідації.




Источник: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.