Шокова терапія для України: ріст тарифів, платна медицина і скорочення чиновників

Шокова терапія для України: ріст тарифів, платна медицина і скорочення чиновників
План дій уряду, озвучений цього тижня, вже охрестили шоковою терапією по-українськи. Адже в документі - зростання тарифів на комуналку, адресні соцвиплати замість масових пільг, відмова від безкоштовної медицини на користь страхової, масштабна приватизація і скорочення чиновників на 10%. Це - лише частина запланованої економії, без якої не отримати допомоги Заходу і не втриматися на плаву. Про це переконує уряд.

Але чи вдасться змінити країну буквально за два роки, як збирається команда Яценюка? Кому насамперед пропонують затягти паски і які слабини побачили в намірах уряду науковці, ідеться в сюжеті ТСН.Тиждень.





Давно з парламентської трибуни та в сесійній залі загалом не було такого професійного обговорення програми діяльності уряду. Предметні аргументи прем'єр-міністра наражалися на не менш предметну критику, навіть з боку партнерів по коаліції. Опозиція ж не полишала спроб узагалі завалити документ.

Арсеній Яценюк почав свою гру одразу козирними картами – треба відвойовувати свою землю та відновлювати економіку. Проти цього – не попреш. І без західних грошей – ніяк.

"Нам надскладно вийти з цієї кризи самостійно. Для того, щоб отримати фінансову допомогу, для того, щоб пережити кризовий період часу, для того, щоб не допустити дефолту – нам потрібна міжнародна донорська конференція, затвердження плану відновлення України на цій донорській конференції та допомога наших західних партнерів. Допомогу просто так ніхто не дасть. Для допомоги потрібно проводити ті жорсткі реформи, про які ви всі говорили на виборах. Пам'ятаєте про це? Тепер за ці реформи треба натискати на кнопки. І вони чітко виписані", - звернувся Яценюк до депутатів.

Виявилося, що планують змінювати ледь не все: від жорсткої судової революції до демонтажу нинішнього енергозабезпечення країни. Головна дражлива новина – нас чекає тотальне скорочення державних видатків. Під ніж піде і соціальна сфера. Головний принцип змін - пільги скасовуються. Замість них персональні грошові дотації - кожному пенсіонеру, інваліду, військовому, студенту.

"Повірте, єдиної формули не буде, ми будемо підходити досить творчо. Для когось будемо прямо скасовувати, для когось будемо впроваджувати метод адресної підтримки і методи монетизації", - сказав міністр соцполітики Павло Розенко.

Науковці підтримують переведення пільг для малозабезпечених у реальні гроші. А ось творчий підхід чиновників - не дуже. Вимагають правил, однакових і зрозумілих для всіх.

"Якщо місто невелике і там ходить один автобус і пенсіонери вочевидь цим не користуються – то, а що компенсувати? З іншого боку, чим вони гірші за пенсіонерів, які мешкають у великому місті. Що мені важливим видається – якщо держава починає до чогось творчо підходити – то це широка дорога, так знаєте проторена – до корупції", - говорить директор Інституту соціальних досліджень Елла Лібанова.

Не менший сюрприз нас стереже і в тарифах на газ та електроенергію. Простою мовою – доведеться платити в рази більше. Неурядові експерти підкреслюють, що інакше зараз не можна.

"Значить – вдвічі менше (тарифи в Україні) для населення, ніж у Вірменії. Удвічі менше, ніж у Росії. У 3,7 раза менше, ніж у Молдові. У 2,3 раза менше, ніж у Грузії і так далі", - говорить екс-міністр енергетики України Іван Плачков.

Ми хотіли зрозуміти, наскільки виростуть наші платіжки – виявилося, що цього уряд ще не прорахував. Не виключено, що навіть вчетверо.

Досі діяла формула, за якою обов'язкові комунальні платежі не перевищували 15 відсотків доходів. Усе що більше - держава перераховувала приватним енергокомпаніям. Кошти текли в пісок. Тепер вирішили, краще гроші віддавати людям. Вони заплатять лише за реально спожите, решту витратять на свій розсуд. Влада змінює не лише субсидії людям, але й оподаткування підприємствам. Таким чином, щоб підприємці сплачували менше державі, а більше - рядовим працівникам.

"Наше завдання зараз - створити умови для тих людей, які працюють і які створюють робочі місця. Що стосується людей, які отримують заробітні плати, - вони стануть захищеними. Бо коли сьогодні люди отримують сіру зарплату чи чорну, вони жодного страхування не мають", - переконана народний депутат Оксана Продан.

Самих податків стане лише дев'ять, а не 22, як зараз. Утім, чітких цифр по ставках податків та збільшенню прибутків ми не побачили. А парламентський локомотив тим часом стрімко рухався у напрямку станції призначення – затвердження урядової програми. Її в прямому ефірі буквально зклеїли з детальною коаліційною угодою і натисли на кнопки "за". За рішення проголосували 269 нардепів.

Арсеній Яценюк таким чином гарантував собі та своєму уряду цілий рік імунітету від відставки. З іншого боку, програма уряду - то лише наміри. Кожну оголошену реформу мусять підтвердити окремим законом. А ось там почнеться справжній спротив опонентів. Як приклад, щойно Кабмін вніс у парламент проект бюджету на наступний рік – як вже за день його відкликав. Що в ньому не сподобалося політичним конкурентам Яценюка – таємниця.

Така втаємниченість може зіграти з добрими намірами злий жарт. Ось майбутня заступниця міністра внутрішніх справ України, грузинка Катерина Згуладзе стверджує, що багато грузинських реформ провалилися просто тому, що реформатори не роз'яснювали суспільству, що й для яких результатів роблять. Згуладзе застерігає нову владу від подібних помилок. Українці сприймуть шокову терапію та економічну хірургію, лише якщо бачитимуть, що завтра заживуть краще.

Источник: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.