Українці за € 200 тисяч купили історичний храм у Франції

Українці за € 200 тисяч купили історичний храм у Франції
Українці купили церкву у Франції. Стародавній храм розташований у містечку Санліс – там, де мала резиденцію славетна Анна Ярославна, королева Франції, донька Ярослава Мудрого, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Саме у Санліс привезли королю Франції і тоді вже удівцеві Генриху українку Анну. Вона вразила французів не лише своєю вродою, але й освіченістю.

Дівчина вільно спілкувалася кількома європейськими мовами та зналася на політиці.

На державних документах протягом кількох десятиліть поряд з хрестиками неграмотних клерків стояв чіткий підпис "Анна Ярославна, королева Франції".

Сьогодні ж на території резиденції працює приватний католицький коледж. Учні якого про Анну Ярославну також чули, бо на уроках їм розповідали, що всі французські королі – це її діти, внуки та правнуки.

Отримати церкву у такому місті греко-католицький єпископ Борис Гудзяк ще рік тому навіть не міг мріяти. Каже, ледь не жартома кілька львівських бізнесменів скинулися і придбали храм за € 200 тисяч. Але на ремонт потрібні вже мільйони.

"Та це лише початок. Ми будемо думати, як це зробити – і храм, і культурний центр разом", - каже владика Борис.

На першу літургію разом з VIP-гостями прибувають і прості українські заробітчани. Микола та Мар'яна Гевак з Галича тішаться, що скоро буде, де зустрічатися українцям Франції.

"На богослужіння щонеділі нам задалеко сюди їздити з Парижу буде. Але те, що тут буде культурний центр, будуть чимось займатися, презентувати українську культуру – то вже буде великий плюс", - кажуть ці люди.

Перші подарунки культурному центру вже привезли. Це картини: Володимир Великий, Ярослав Мудрий та Анна Ярославна, королева Франції.

Источник: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.