Скільки коштує "розумний будинок" і що він вміє

Скільки коштує "розумний будинок" і що він вміє
Ще кілька років тому при згадці слів «розумний дім» ( позначають вони облаштування житла з використанням високих , можна навіть сказати інтелектуальних технологій ) у більшості українців виникала асоціація з якоюсь цікавою , але майже марною в звичайному житті іграшкою для дуже багатих. Зараз ставлення до « розумних будинках » поступово змінюється - технології стають все більш доступними. Чому і як все це відбувається , нам допомагали розібратися директор компанії «Хай- Тек Хаус » Володимир Федощук та комерційний директор фірми MiMi Smart Станіслав Ткач.

ДОСТУПНІСТЬ . В останні роки спостерігаються дві тенденції . По-перше , інтелектуальні рішення для дому стають все більш гнучкими і багатофункціональними. По-друге , вони дешевшають. Наприклад , кілька років тому ціна системи повного управління двокімнатною квартирою площею приблизно 70 кв. м стартувала від 9 тис. євро. Сьогодні таку систему можна замовити вже за 4-5 тис. євро. А якщо використовувати бездротові технології , які не потребують прокладання комунікацій , то , за словами федощук , можна вкластися і в 2 тис. євро. Звичайно ж , і ці гроші для гаманця цілком відчутні. Але на фоні витрат людини, яка купує двокімнатну квартиру або робити в ній грунтовний ремонт , ціна за «розумний дім» вже не здається настільки високою.

ВИГОДИ . «Розумний будинок» дійсно допомагає економити і електроенергію , і воду , і газ. До того ж ці технології підвищують рівень комфорту та безпеки . На цих та інших плюсах зупинимося докладніше.
Розумна економія


Звичайно ж , швидше за все оцінити економічну вигоду від впровадження інтелектуальних технологій можна в приватних будинках , за опалення яких господарям доводиться платити за лічильниками . За словами Станіслава Ткача , система « розумний будинок » дозволяє економити на опаленні до 30%. Досягається це простим шляхом - опалюється тільки потрібні місця і в потрібний час. Причому без шкоди для комфорту людей. Часто приводиться приклад - родина роз'їжджається по місцях роботи та навчання , а « розумний дім» автоматично переводить житло в режим мінімального опалення. Навіщо гріти кімнати , в яких нікого немає ? Температура в приміщеннях починає підніматися якраз до повернення господарів. Це може бути зазначено в сценарії « Нікого немає вдома » : по понеділках, середах і п'ятницях підігрівати будинок до 19:00, а по вівторках і четвергах , коли господарі затримуються у фітнес - центрі , на дев'яту годину вечора. Або ж таку команду можна віддати прямо з офісу зі свого мобільника або планшета .

Влітку схожим чином можна заощадити на роботі кондиціонерів , а в усі пори року - на висвітленні та споживанні електрики побутовими електроприладами .
Технології безпеки


У « розумного будинку » є серйозні переваги перед традиційними , « неінтелектуальними » технічними системами безпеки. По-перше , тут можливе використання досить складних сценаріїв обробки тих чи інших загрозливих ситуацій . По-друге , передбачений не тільки дистанційний контроль за подіями в будинку , але і дистанційне ж управління відповіддю будинку на вторгнення непрошених гостей або інші неприємні події.

Наприклад , спрацював датчик , що інформує , що хтось переліз через паркан. Система відразу повідомляє вам про це , і ви можете переглянути на екрані комп'ютера або мобільника, що ж відбувається в тривожній зоні. І вибрати реакцію , відповідну обстановці. Наприклад , цікавого п'яничку з сусідньої вулиці , що шукає , за рахунок чого б похмелитися , можна замість дзвінка в міліцію просто відлякування сиреною , злобним «комп'ютерним » гавкотом собаки або лагідним голосом з динаміка : « Ну що ж ви , Семен Семенович! ». Те ж відноситься і до протипожежної сигналізації : перш ніж закликати бравих пожежників , які в бойовому запалі знесуть паркан і винесуть двері , є сенс глянути самому, що ж там дійсно відбувається .

Корисні й системи попередження затоплення. Як тільки датчик і відзначають вологу в недозволених для того місцях , автоматично перекривається доступ води в будинок. Одна ця функція може окупити всю систему , якщо запобіжить затоплення сусідів знизу. Те ж стосується і контролю за витоком газу.

До речі , типова ситуація , коли в будинку доводиться залишати сторонніх людей - наприклад , няню або робітників. Ви попереджуєте їх , що в певні кімнати заходити не можна. І ось ви отримуєте сигнал про відкриття « забороненої » двері . Дивіться , що там показує камера , і ніжно говорите : « Глафира Филимонівна , ви заблукали , туалет не тут! ».

Часом дуже корисно , до речі , подивитися , яких друзів приводять в будинок діти , поки вас немає.

Скільки коштує "розумний будинок" і що він вміє

Управління освітленням та штори проти злодіїв


Про економію за рахунок « розумного» освітлення ми вже згадували - електроенергії буде витрачатися рівно стільки , щоб забезпечити необхідний рівень освітленості. Всі невживані освітлювальні прилади вимикаються автоматично. Але не будемо забувати , що «розумний дім» робить і саме спілкування з освітлювальними приладами зручніше , а їх використання - комфортніше. У традиційному будинку великому числу освітлювальних приладів відповідає не менша кількість вимикачів , розкиданих по стінах і в різних куточках . Розумний же будинок дає вам у руки один прилад для управління всім цим господарством . Крім того , ви можете задавати якісь стандартні сценарії управління світлом. Наприклад, через хмари вийшло яскраве сонце - і на вікнах приспустили жалюзі. Стало темніше - штори відчинилися ширше. Прийшли вечірні сутінки - вікна прикрилися зовсім , включивши світло там , де ви сидите. І так далі .

Крім того , виїхавши на відпочинок , ви можете запрограмувати «розумний дім» імітувати присутність людей у ​​квартирі , щоб ввести в оману можливих зловмисників , - в потрібний час будуть відкриватися або закриватися штори , а світло - включатися або вимикатися .

Multi -Room


Це одне з досягнень « розумного будинку » , що дозволяє значно підвищити рівень комфорту. Особливо якщо ви - затятий меломан . Уявіть , що у вашому будинку декілька приміщень і в кожному з цих місць - спальні, кабінеті , вітальні , кухні - вам хотілося б слухати улюблену музику. При традиційному підході ви для кожного з приміщень купуєте за програє агрегату і носіть з собою туди-сюди диск або флешку . Не зовсім зручно , правда?

Multi -Room - це один комплект відтворювальної апаратури , до якого підключені динаміки в різних кімнатах . Ви ставите улюблений диск або знаходите радіохвилю і потім просто займаєтеся своїми справами , а музика «ходить» за вами по квартирі. Система « Мультірум » дозволить вам слухати музику в будь-якій кімнаті без установки аудіосистеми в кожній з них. При цьому в кожній кімнаті може звучати своя музика. Управління всією системою « Мультірум » відбувається за допомогою планшета або телефону. При необхідності система може прочитувати вам пошту або пов'язувати вас з домофоном . Якщо ви в різних кімнатах поставите монітори , то Multi -Room дозволить вам дивитися фільм , не будучи прив'язаним до одного місця .

Клімат і екологія


Одна з найбільш корисних функцій « розумного будинку » - підтримка в кожному приміщенні індивідуального мікроклімату . Або навіть більше того - клімату , змінюваного у відповідності з обраними сценаріями . Причому сценарії ці можуть бути самими різними. Наприклад , перед сном ви можете запрограмувати зниження температури до комфортного рівня на ніч з підвищенням її перед пробудженням , щоб приємніше вставати. Можна використовувати режим «тренування» або режим кабінетної роботи і так далі.

Цінність « розумного будинку » в тому , що він об'єднує і використовує можливості будь-якого наявного у вас кліматичного обладнання. При цьому , природно , виключаються неузгоджені режими роботи , так часто зустрічаються у звичайній практиці . Наприклад , коли працюючі на охолодження кондиціонери і включені опалювальні прилади змагаються , хто кого пересилить . Або кондиціонер охолоджує повітря при відкритих вікнах. Більше того , «розумний дім» знаходить оптимальні шляхи взаємодії приладів , щоб отримати потрібний результат при мінімумі витрат . Вручну ж людина просто полінується постійно регулювати режими роботи радіаторів , котлів , теплих підлог та іншого обладнання.

Крім того , підтримка мікроклімату аж ніяк не обмежується контролем температури. За наявності відповідних датчиків система може стежити і за вологістю повітря. І навіть за його свіжістю , забезпечуючи своєчасне і достатнє провітрювання приміщень. Якщо в якихось випадках хочете відчувати себе на морському березі або в казковому саду , запрограмуйте в сценарії відповідні аромати. А приємний шум набігає хвилі або спів райських птахів вам забезпечить вже згаданий Multi- Room.

До речі , «розумний будинок» може підтримувати комфортні умови існування не тільки для що у ньому людей , але і для їхніх улюбленців - квітів або домашніх тварин : технології включають в себе функції по догляду за ними начебто автополиву або годування.

Про будильниках та вихованні дітей


«Розумний будинок » надає нам і безліч інших цікавих можливостей . Назвемо тільки деякі з них.
Романтичне побачення . Уявіть себе молодим і технічно просунутим неодруженим людиною, що знаходиться в пошуку свого особистого щастя . Ви запрошуєте до себе прекрасну дівчину під зовсім правдоподібним і слушним приводом - наприклад , вирішити десяток-другий диференціальних рівнянь. У ході цього захоплюючого заняття ви непомітно натискаєте іконку на своєму смартфоні і ваш «розумний дім» запускає підступний сценарій улесливого спокушання. Плавно змінюється освітлення , з нізвідки упливає приємна музика , в повітрі з'являються хвилюючі аромати ... І думки юної діви з холодних низин вищої математики спрямовуються до сонячних романтичним вершин .
Жарти жартами , але створення сценаріїв романтичного побачення - досить типове використання можливостей « розумного будинку ». Точно так само створюються сценарії для дружніх вечірок , домашнього кінозалу ( затемнення кімнати , включення телевізора) та інших типових ситуацій вашого проживання в будинку.

ПРОБУДЖЕННЯ . Як кажуть, хочеш гарантовано розлюбити дівчину - постав її голос на свій будильник . На щастя , «розумний дім » дозволяє зробити процес пробудження легким і приємним. Головне - скласти максимально відповідний вашим смакам сценарій. Наприклад , у вказаний час трохи розсуваються жалюзі (або відкриваються штори) і кімнату починає заповнювати сонячне світло. З'являється спокійна музика , яка поступово змінюється все більш динамічною , поки просто не почне вас звати схопитися і рухатися. З кухні доноситься аромат, що бадьорить щойно приготованого кави. Все - ви вже на ногах.

ПЕДАГОГІКА . Для тих , хто вже давно вирішив свої особисті проблеми і тепер виховує плоди цього рішення , «розумний дім» пропонує корисні педагогічні можливості . Наприклад , бич сучасних батьків - діти , назавжди пішли в інтернет . З « розумним будинком » ви можете не тільки контролювати , але й обмежувати час, проведений вашим чадом в Мережі. Наприклад , за допомогою відповідних сценаріїв просто фізично по якомусь графіку вимикаючи комп'ютер , телевізор та інші шкідливі предмети. Або включаючи їх при виконанні деяких умов. Наприклад , двадцять хвилин покрутив педалі на велотренажері - все , на кілька годин отримай доступ в інтернет . І взагалі «розумний дім» в змозі допомогти з толком структурувати життя вашої дитини , підпорядкувати її деякого графіком.

Источник: "Сегодня"

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.