Майстер-клас для Житомирян

 Майстер-клас для Житомирян
Солом’яний Дідух – автентичний український символ Різдва, яке пахне Хлібом. За народною українською традицією, 6 січня з першою різдвяною зіркою наші пращури заносили до хати святковий сніп – Дідуха зі словами «Дідух – до хати, біда – з хати».
Наші предки вірили і знали, що зі снопом до оселі приходять затишок, святковий настрій, добробут, мир і злагода. З біблійних переказів відомо, що Ісус Христос народився у холодній стайні. Йосип знайшов у стіні шпарину і затулив її солом’яним снопом, від того стало тепліше. Відтоді й існує звичай на Різдво застеляти підлогу в хаті сіном і ставити на чільному місці в кутку Дідуха, якого ще називали «дідом», «колядою», «колядником», «снопом-раєм».
У наших бабусь він стояв під іконами. Різдвяне дерево оселялося в хаті аж до 19 січня (Водохреща). Потім його обмолочували: зерно висівали, а солому спалювали на дорозі. Навіть в сучасних умовах висіяти зерно можна символічно. В жодному разі не викидайте Дідуха на смітник. Адже цей прадавній сніп уособлює не лише Різдво, а й безперервний зв’язок поколінь, багатство, спокій і саме життя. Давня українська традиція таки повертається. І ми намагаємося створити оберіг своїми руками, прикрашаємо ними оселю на Різдво.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.