Невичерпне джерело енергії

Невичерпне джерело енергії
Уже за крок до створення практично невичерпного джерела екологічно чистої енергії. І це – не фантастика. Німецькі науковці з інституту Планка оголосили про перше успішне випробування термоядерного реактора із назвою "Венделштайн 7 Ікс". Це найбільший реактор типу стеларатор у світі. Його будували 9 років і витратили мільярд євро. Подолали масу скептиків.
Стеларатор на першому етапі утримав плазму в мільйон градусів за 1-2 секунди. До кінця року можливий іще один експеримент: температура всередині реактора сягне 100 мільйонів градусів. І врешті "Венделштайн" має тримати плазму по 30 хвилин із температурою до 160 мільйонів градусів. Це в 10 разів гарячіше за сонячне ядро. Людство не знає жодного матеріалу, який би зміг витримати такий зірковий жар. Але додумалося до дивовижної речі: утримати плазму з допомогою магнітів.
Але найголовніше, що паливом для атомної реакції виступає водень – найпоширеніший елемент у світі. Точніше, його ізотоп – дейтерій. У будь-якій пляшці води його стільки, що можна замінити бочку нафти. І на відміну од нинішніх атомних станцій, немає ніякої радіації. Ця штуковина з майбутнього до нас дуже близько. Стелараторів – таких-от реакторів – у світі мають кілька країн. І одна з них – Україна. Наш – у Харкові. А отже українці мають шанс узяти участь у термоядерних перегонах.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.