Обробка саду від хвороб і шкідників

Обробка саду від хвороб і шкідників
Досвідчені садівники рекомендують обробляти сад чотири рази за сезон. Перша обробка саду проводиться до початку сокоруху, так як під час цвітіння обробляти плодові та ягідні рослини небажано.
Ще до першої обробки, ранньою весною (в березні або на початку квітня), садові дерева очищають від відмерлої кори, сухих гілок, проводять побілку стовбурів, а також зачистку некрозів кори, після чого обробляють стовбури розчином мідного або залізного купоросу і закривають рани садовим варом.

Такі процедури допоможуть знешкодити колонії зимуючих комах-шкідників, а також нейтралізувати грибну інфекцію, що накопичується в корі. Після цього слід провести профілактичне обприскування саду бордоською рідиною або мідним купоросом. Це захистить дерева зерняткових культур від парші та плямистості, а кісточкові — від коккомікоза. Крім того, сад бажано обробити препаратом від комах.
Ранню обробку дерев потрібно провести не пізніше, ніж за три тижні до розпускання бруньок, так як використовувані отрути досить токсичні і можуть погубити не тільки шкідників, але і комах-запилювачів, і дощових черв’яків.

Друга обробка саду проводиться під час розпускання бруньок і появі кінчиків молодого листя. У цей період для обприскування використовують колоїдну сірку, яка захищає плодові дерева від кліщів і борошнистої роси. В цей же час дерева можна обробити фунгіцидом Хорус, який ефективно бореться з паршею, борошнистою росою, моніліозом.
Після цвітіння дерев можна приступати до третьої оброки культур — оксихлорид міді, скором або бордоською рідиною. Ці препарати захищають дерева від кучерявості (персик), іржі, монилиоза. Але, обробка дерев мідно-вмістними препаратами при високій вологості повітря може призвести до опіків листя.
Якщо в саду будуть виявлені личинки яблучного або сливового пильщика, які виїдають зав’язі плодів, то слід додатково провести обробку дерев одним з інсектицидів: наприклад, алатар або фуфанон.
При необхідності, влітку можна провести ще одну обробку дерев (чим саме, залежить від конкретного захворювання).

Четверта регулярна обробка саду повинна відбуватися в кінці вегетаційного періоду по неопалому листі. Потрібно ретельно обробити листя, включаючи кінчики молодих гілок, пристовбурні кола, а також розвилки гілок концентрованим розчином мінеральних добрив (для цього можна використовувати і 5% розчин сечовини). Самі дерева можна обробити 1% розчином мідного купоросу.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.