Що таке фахверкові будинки?

Що таке фахверкові будинки?
Ці балки зазвичай видно із зовнішньої сторони будинку, які і надають будівлі характерний вигляд. А от простір між балками заповнюють глинобитними матеріалами, цеглою, або деревом. Фахверк з’явився ще у XV столітті в Німеччині, і став дуже поширеним в Європі, особливо на півночі (від Британії до Польщі).

БУДІВНИЦТВО ФУНДАМЕНТУ ДЛЯ ФАХВЕРКОВИХ БУДІВЕЛЬ

Перед будівництвом будівлі слід підготувати майданчик, обстежити ґрунт. Для будівництва будинку по фахверковій технології підійде будь-який фундамент, що використовується при будівництві дерев’яних будинків.
Але необхідно враховувати, що фахверкова будівля, як будь-яка дерев’яна каркасна будова, досить легка, тому несущі конструкції не будуть значно тиснути на фундамент.
Якщо ця будівля зводиться на майданчику, де є пухкі ґрунти, то необхідний надійний фундамент, що виключає видавлювання його ґрунтовими водами в зимовий час. У висновку можна сказати, що фундамент слід вибирати, в першу чергу, орієнтуючись на особливість ґрунту. Він може бути стрічковим, із плит, стовпчастим або пальовим.

МОНТАЖ КАРКАСУ ДЛЯ ФАХВЕРКОВОГО БУДИНКУ

Для ізоляції від вологості, поверх фундаменту прокладають шар гідроізоляції, потім монтують перший обв’язувальний вінець із бруса перерізом 50х200 мм. Брус попередньо повинен бути оброблений антисептиками. До в’язального вінця кріпляться деталі нижньої частини каркаса.
Жорсткість і міцність для каркасу фахверкового будинку надають різноманітні з’єднання деталей, такі як: потайний шип, ластівчин хвіст, впівдерева, а при закріпленні деталей використовуються дерев’яні нагелі.
Багато тисячі дерев’яних будинків в Європі, які стоять вже по 300-500 років, були побудовані саме таким способом і це є кращим доказом надійності цієї технології.

КРІПЛЕННЯ “ЛАСТІВЧИН ХВІСТ”

Це старовинний спосіб кріплення дерев’яних деталей, досить складний і трудомісткий вид з’єднання, застосовувати його часто не обов’язково, достатньо фіксації дерев’яних елементів на проміжку в 3-4 метри, щоб забезпечити необхідну жорсткість конструкції. “Ластівчин хвіст” застосовують при з’єднанні елементів несущої конструкції в самих відповідальних місцях.

ОСНОВНІ ВІДМІТНІ ОСОБЛИВОСТІ ФАХВЕРКОВИХ БУДИНКІВ

Фахверкові будинки мають жорсткий несущий каркас із стійок вертикального виконання, балок горизонтального виконання і розкосів (діагональні елементи), вони і є основною відмінною особливістю конструкції фахверка. Розкоси надають стійкість каркасам. Для того, щоб приховати кріплення, видимі деталі каркаса, незакриті обшивкою, з’єднують між собою в паз і шип.

КРОК УСТАНОВКИ СТІЙОК

Крок установки несущих стійок залежить від вимог проекту, де враховані дверні та віконні прорізи, вони можуть бути різними по ширині, що впливає на відстань між стійками, але не більше 3-4 метра.
З’єднання балок перекриття і стропила для фахверкових будинків
Для балок перекриттів і для крокви, використовують, попередньо оброблені вогнезахисні засоби, обрізні дошки одного перерізу 50х200 мм.
Всі елементи каркаса стін, які будуть приховані під обшивкою, так як не є видимими деталями фахверкової конструкції, також монтують обробленими вогнезахисними препаратами — обрізними дошками перетином 45х145 мм.
По закінченню монтажу стін, монтують кроквяну систему чотирисхилого даху. Технологія будівництва будинку, до моменту зашивання стін, трохи відрізняється від звичайної каркасної. Фахверкові колони.

УСТАНОВКА ЕЛЕМЕНТІВ ОБШИВКИ СТІН

При утепленні стін уже не використовують для цих цілей: очерет, глину, якими раніше заповнювали простір між несущими балками.
Зараз для цих цілей використовується сучасні утеплювачі, типу базальтової вати. Головна відмінна риса фахверкової споруди полягає в тому, що стійки, балки і розкоси у стіні зовнішньої площини, повинні залишатися видимими.

ОБШИВКА СТІН ФАХВЕРКОВОГО БУДИНКУ

Цементними плитами зашивають зовнішні стіни будинку, після чого, прокладають вітрозахисний матеріал, потім шар утеплювача, типу базальтової вати, закривають його пароізоляційним матеріалом, а потім зашивають стіну зсередини тими ж плитами для внутрішніх робіт, гіпсокартонними або скло-магнієвими аркушами.

СКЛО-МАГНІЄВИЙ АРКУШ

Скло-магнієвий аркуш – це новий, якісний будівельний матеріал, він може замінити гіпсокартон, гіпсоволокнистий аркуш, азбестцементні плити і фіброцементні панелі.

ПОКРІВЕЛЬНИЙ МАТЕРІАЛ ДЛЯ ФАХВЕРКОВИХ БУДИНКІВ

У сучасному будівництві таких будинків, в якості покрівельного матеріалу вибирають метало-черепицю.

ЧИСТОВЕ ОЗДОБЛЕННЯ ЗОВНІШНІХ СТІН

Готові стінові панелі штукатурять і фарбують білою фарбою, залишають видимими осередки балок перекриття (так як звиси покрівель по даній технології не зашивають, це так само відмінна риса фахверкової архітектури), а також дерев’яні елементи каркасу (стійки, балки і розкоси). Їх покривають спеціальним просоченням для деревини на основі натуральних олій, переважно темних відтінків. Елементи каркаса здорово розчленовують білі стіни і надають будинкові особливої виразності. Дизайнери, використовують різне забарвлення, від світло-коричневого кольору до чорного.

ОСОБЛИВОСТІ ВНУТРІШНЬОЇ ОБРОБКИ ДЛЯ ФАХВЕРКОВИХ БУДИНКІВ

Балки стельових перекриттів, всередині будинку, також залишаються видимими, які виступають в якості елементів декорування будинку.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.