Облаштування підсходового простору

Облаштування підсходового простору
Підсходовий простір: кілька ідей облаштування

Доцільність використання підсходового простору розуміє не кожен. Якщо за кордоном архітектор проектує будинок одразу із підсходовим простором, то в Україні власник згадує про нього лише у процесі експлуатації будинку. А підсходовий простір – це не лише дизайнерський прийом, але збільшення житлової площі та додаткові приміщення.

Варіанти облаштування

Підсходовий простір може бути різних форм (залежно від кута нахилу, напрямку та ширини щаблів), а також закритим або відкритим. У закритихпросторах найчастіше облаштовують комори. Там зберігають дрібні речі, садовий інвентар, господарське приладдя тощо. Варто пам’ятати, що при цьому сходи повинні бути підшиті знизу, а оздоблення та стиль комори відповідати обробці та стилю сходів.

Натомістьвідкритий простір дає більші можливості для оригінальних дизайнерських рішень. Найпростіший варіант – облаштувати вбудовані шафи з гладкими або рельєфними дверцятами, які поєднуватимуться або, навпаки, контрастуватимуть з декором інших приміщень. Оригінальним рішенням, особливо актуальним для невеликих приміщень, є сходи-комора. Кожна сходинка таких сходів є водночас містким ящиком, в якому можна складати різні дрібниці, речі або взуття.

Під сходами можна облаштувати компактну картинну галерею або експозицію з сувенірів чи декоративних рослин. Якщо дозволяє освітлення, то на вільній підсходовій площі облаштовують невеликийзимовий сад, де висаджують невибагливі рослини. Декорувати зимовий сад можна ексклюзивним фонтаном, міні- скульптурами тощо. Оригінально під сходами виглядатиме акваріуміз підсвічуванням.

Якщо розміщення сходового прогону таке, що його бічну поверхню добре видно із кімнат або коридору, під сходами можна облаштувати систему книжкових шаф або полиць. З окремих секцій можна вибудувати сходинки, які водночас слугуватимуть і основою для полиць. Таке рішення – неординарне і функціональне.

Любителям вина сподобається ідея створення під сходами спеціальної шафи для зберігання напоїв. Найкращим для її розташування є місце під сходами, яке скеровує у підвал, оскільки напої потребують певного температурного режиму. Ще одним варіантом є облаштування винного льоху. У нижчій частині підсходового простору облаштовують винну шафу, а в найвищій його частині – міні барну стійку.

Простір під сходами, який відводять під комору, можна використати з користю для вітальні. Там можна встановити меблі чи обладнання, для яких не потрібне місце з повною висотою: телевізор, музичну апаратуру, бар, книжковий стелаж тощо. Оригінальним дизайнерським прийомом є використання вільного підсходового простору як гардеробної або звичайних полиць для одягу. Гардеробний простір легко розподілити на зони. В найвищій частині знаходитиметься зона для зберігання верхнього одягу, в середній – місце для костюмів або сорочок, а в найнижчій – полиці для взуття. Щодо шафи, то вона має рамну конструкцію з дверима, в які вставляють дзеркала. Трикутний простір вгорі і внизу використовується під полиці для зберігання капелюхів, светрів, а на нижній - для зберігання взуття. Поверхню шафи можна декорувати мийними шпалерами.

Часто у невеликих квартирах можна побачити, що підсходовий простір використовують для зони відпочинку, яка є невід’ємною частиною кімнати. Якщо дозволяє площа, там облаштовують спальне місце, якщо ж ні, то оснащують звичайним журнальним столиком і стільцями.

Під сходами можна облаштувати і робочий кабінет. Його «плюси»: нестандартність дизайнерських рішень й ергономічність. Щодо недоліків – погана освітленість і шум.

Зрозуміло, що у підсходовому просторі можна розмістити будь-що: кухню, санвузли, міні-бар, акваріум тощо. Та який би ви не обрали варіант, варто правильно зробити замірювання, скласти попередній план, ескіз тощо. Не слід забувати і про вимоги, які висувають до підсходового простору. Основна з них – жодних опалювальних труб, радіаторів, теплої підлоги. Це пояснюється конвекцією, яка передбачає переміщення повітря знизу вгору, тобто повітря, будучи підігрітим, підійматиметься вгору і висушуватиме дерев’яні сходи. А ми знаємо, дерево – природний матеріал, який вирізняється гігроскопічністю. Оптимальний діапазон вологості – 40-60%, а температурний режим – від 18 до 25 ° С. Однак це правило діє для вже готових й оброблених виробів з дерева. Тому дизайнери радять сходи в нежитловому просторі облаштовувати з каменю або плитки. Тоді вони слугуватимуть набагато довше, ніж дерев’яні.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.