Пункти депозитного договору

Пункти депозитного договору
За останні кілька років українці зняли з депозитів понад 20 млрд гривень. Однак проблема недовіри до вітчизняних банків криється не лише у складному економічному періоді, а й в політиці самих фінустанов, вважають в Українському аналітичному центрі.

Валюта повернення депозиту
Якщо ви вкладаєте кошти у іноземній валюті, то це не означає, що банк їх збирається повернути саме у ній. Цілком ймовірно, що фінустанова може віддати вам депозит у гривневому еквіваленті. Так діяли більшість банків у 2014 році, коли долар майже щотижня дорожчав на 7-10%.Щоб узаконити таку практику, фінустанови почали ставити зірочку в пункті про валюту повернення депозиту.

В угоді має бути конкретно вказано, у якій валюті вам повернуть депозит. Якщо цього немає, то банк буде робити, як йому вигідніше. У рекламних буклетах банки зазначають зазвичай свої максимальні відсотки — 25-27% річних у гривні. Однак у більшості фінустанов реальна відсоткова ставка нижча.
Може бути 23% річних, а решту банк дає всілякими бонусами, які можна отримати або якщо оформити їхню картку, або якщо розплачуватися в якихось спеціалізованих магазинах.
Тому в договорі повинні бути вказані реальні відсотки. На різні бонусні й корпоративні схеми банку краще не йти.

Відповідальність банку за затримку депозиту

Уже стало нормою стягнення банками пені за прострочку платежу за кредитом чи невчасне повернення коштів на кредитку. Однак самі фінустанови всіляко ухиляються від сплати пені.
За затримку ваших коштів, відповідно до нашого законодавства, банк повинен сплачувати пеню. Також він зобовязаний це прописати в угоді у пункті “умови відшкодування повернення вкладу”. За кожні 10 днів прострочки банк повинен відшкодовувати 10% річних плюс відсоток інфляції.

Дострокове повернення депозиту

У кожному договорі є пункт, що передбачає алгоритм і умови дострокового повернення депозиту. Банкіри не акцентують уваги на цьому пункті, щоб зайвий раз не нагадувати клієнтам про законну можливість забрати свої гроші до закінчення терміну депозиту.
Щоб зменшити відтік коштів із банків, у середині 2015 року НБУ ввів зміни у свої положення. Відтоді депозити поділяються на ті, що можна розривати достроково, й на ті, які не передбачають цього.
Якщо ваш депозит належить до другої категорії, банк має право не повертати відсотків. Навіть може законно списати певну суму з депозиту. У першому випадку фінустанова поверне відсотки, однак не повністю.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.