Принцип роботи вакуумних радіаторів

Принцип роботи вакуумних радіаторів
Основне призначення радіаторів – це підвищення температури всередині квартири, будинку та інших приміщень. Чим краща у радіаторів теплопередача в навколишнє середовище, тим вище ефективність системи опалення.

Ціни на енергоносії постійно зростають, тому виникає потреба в альтернативних варіантах. Одна з таких альтернатив – вакуумні радіатори.

В Україні вакуумні радіатори вже встигли завоювати певну популярність і поширення серед користувачів, притому, що з’явилися вони зовсім недавно. Багатьма зазначається, що їх використання допомагає скоротити витрати на енергоресурси майже приблизно на третину. Це пояснюється характеристиками обладнання.

Зовнішній виглід вакуумних радіаторів в цілому схожий зі звичайними батареями. Але в конструкції і принципі функціювання є серйозні відмінності. У нижній частині розташована труба, яка з’єднується з основною частиною радіатора, його вертикальними секціями. Труба використовується для руху теплоносія (найчастіше води). Самі секції заповнені літієво-бромідною сумішшю, особливістю якої є знижена температура кипіння, завдяки цьому радіатор нагрівається швидко і рівномірно. Щоб уникнути змішування води та робочої рідини, секції і нижня труба надійно ізольовані одні від одної.

Вакуумні радіатори.

Принцип роботи простий: вода надходить по трубі, нижні частини вертикальних секцій нагріваються, рідина в них закипає і починає випаровуватися, пара піднімається вгору по секції, віддає тепло і конденсується, після чого опускається по секціях вниз і так по колу.

Маса секції радіатора становить близько 1,6 кг, висота 54 см, ширина 8 см. В залежності від матеріалу, з якого зроблений корпус, тепловіддача коливається від 150 до 300 Вт. У більшості випадків європейські і українські виробники дають гарантію на термін до 5 років.

ПЕРЕВАГИ І НЕДОЛІКИ ВАКУУМНИХ РАДІАТОРІВ

З переваг вакуумних радіаторів можна виділити наступні пункти:

-економічність;
-невелика вага обладнання і простота установки;
-хороший рівень тепловіддачі, рівномірне нагрівання і швидкість нагрівання приміщення;
-внутрішня поверхня практично не піддається впливу корозії, з цієї причини секції не засмічуються;
-відсутність додаткових вимог до обслуговування і догляду;
-безпека і довгий термін використання.

З недоліків можна відзначити відносно високу вартість, середня ціна за 8 секцій становить близько 1700 гривень. Але висока собівартість окупається під час експлуатації за рахунок економічності обладнання.
Крім того, при розгерметизації секції кипляча літієво-бромідна рідина може витекти назовні.

ВИБІР І УСТАНОВКА ВАКУУМНОГО РАДІАТОРА

Знайшовши відповідний радіатор, перед тим як його купити, потрібно переконатися, чи відповідає він вимогам технічних норм.

1. В першу чергу, потрібно звернути увагу на такі документи, як паспорт, сертифікат, та ретельно їх вивчити.

2. Наступний об’єкт – зварювальні шви, визначити заводські досить просто, вони рівні. Шви – це важливий елемент, завдяки якому забезпечується герметичність секцій.

3. Кількість літієво-бромідної рідини не повинно бути надмірною. Ніяких складних дій не потрібно, потрібно просто струсити радіатор. Якщо чутний звук перетікання рідини, то батарея виконана неякісно. У нормальних радіаторів звук повинен нагадувати шелест.

4. Розглянути покриття радіатора, забарвлення має бути порошковим.

5. Переконатися в герметичності заправного вентиля.

Встановлення вакуумних радіаторів не представляє особливої складності. Існують певні правила, яких треба дотримуватися.

1. По-перше, відстань радіатора до стіни не повинно бути менше 5 см, до підлоги 2-5 см, а до підвіконня 5-10 см.

2. За радіатором на стіні бажано повісити лист фольги, це може трохи підвищити його ефективність.

3. Якщо на стіні вже встановлена теплоізоляція, то довжина кронштейнів повинна бути збільшена на товщину ізоляційного шару.

В іншому, процес підключення схожий на процес установки звичайних батарей і виконується так само.

Оптимальна температура води в трубі повинна бути в районі 60 °С. Також для підвищення ефективності та економії коштів бажано провести утеплення приміщення.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.