Переваги та недоліки утеплювача ековата

Переваги та недоліки утеплювача ековата
Останнім часом все більшим попитом користується ековата – натуральний, безпечний в екологічному відношенні утеплювальний матеріал.
По виду ековата, вона ж, целюлозна вата – легка, розсипчаста сірувата речовина, досить приємна на дотик.

СКЛАД І ВИРОБНИЦТВО ЕКОВАТИ

Ековата виготовляється, головним чином, з відходів паперової промисловості. Рідше використовується макулатура, але в цьому випадку знижується рівень якості. Технологія виробництва була запозичена з Фінляндії.
Целюлозна частина ековати становить близько 80%, решта – хімічні речовини, що додають клейкість при зволоженні, уповільнюють горіння і володіють антисептичними властивостями. Ці компоненти застосовуються у вітчизняному виробництві. Американські виробники воліють фосфати і сульфати амонію, які у великій кількості викидають у повітря отруйні речовини.

ОБЛАСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ ЕКОВАТИ

Завдяки своїм властивостям та доступній ціні, ековата досить часто використовується в якості утеплювача. Її застосовують для тепло і звукоізоляцій приватних будинків, дачних каркасних конструкцій, складських приміщень та гаражів.

СПОСОБИ НАНЕСЕННЯ ЕКОВАТИ

Існує три варіанти нанесення ековати: ручний, автоматичний сухий і автоматичний вологий.

Перший використовується, в основному, для заповнення горизонтальних порожнин. Найчастіше це підлоги і горищні перекриття. Суміш для цього розпушується в будь-які належні ємності, а потім вручну укладається в потрібне місце.

Такий метод підходить винятково для невеликих просторів, так як він досить трудомісткий і довгий за часом.

Сухий автоматичний спосіб нанесення ековати застосовується для заповнення вертикальних, горизонтальних і похилих порожнин. Це стіни, перекриття, підлоги та дахи.

Для автоматизованого нанесення ековати використовуються спеціальні установки. Принцип їх дії заснований на збиванні наповнювача в спеціальному бункері, і подальшому видуванні компонентів потоком повітря.

Таким способом зручно заповнювати вже існуючі порожнечі в готових конструкціях.

Вологий автоматичний спосіб застосовується для нанесення утеплювача на відкриті ділянки. Від сухого способу відрізняється тим, що видувальна маса попередньо змішується з водою або клеєм. Для цього до вищеописаного агрегату додається спеціальна форсунка і пристрій для рівномірної подачі води або клею.

Ековата - утеплювач.

В результаті такого нанесення утворюється практично рівна поверхня, яку, дочекавшись висихання, можна обшивати будь-яким будівельним матеріалом.

ПЕРЕВАГИ ЕКОВАТИ

Ековата, як утеплювач, має ряд позитивних якостей.

1. Стійкість до горіння. Ековата відноситься до класу слабо горючих матеріалів, характеризується незначним ступенем димоутворення, не виділяє при загорянні небезпечних речовин.

2. Екологічність. Целюлозна вата виробляється з натуральних компонентів, тому не виділяє в повітря шкідливих парів і не представляє небезпеки для здоров’я людини.

3. Безпека щодо грибку і комах. Завдяки борній кислоті і солей, що входять до складу ековати, забезпечуються інсектицидні та антисептичні властивості утеплювача.

4. Висока звукоізоляція. За показниками звукопоглинання целюлозна вата перевершує всі аналогічні матеріали.

5. Низька теплопровідність. Шар ековати товщиною близько 15 см, відповідає за показниками теплопровідності цегляній кладці товщиною в 4 цегли;

6. Паропроникність.

7. Зручність нанесення. Для утеплення приміщення ековатою немає необхідності повністю демонтувати якісь конструкції. Достатньо виконати люк потрібного розміру.

8. Цінова доступність.

9. Відсутність стиків і швів при нанесенні на поверхню.

10. Відсутність відходів після використання.

11. Можливість автоматизації процесу і швидкість проведення робіт.

НЕДОЛІКИ ЕКОВАТИ

Основним недоліком ековати можна вважати відсутність на неї нормативної документації, точніше – державних стандартів. Якість цього матеріалу відповідає ТУ кожного окремо взятого виробника. Тому є можливість натрапити на продукцію низької якості, особливо коли ціна на ековату занадто низька.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.