Як вийти з ситуації у разу закриття банку

Як вийти з ситуації у разу закриття банку
Після новини про націоналізацію вкладники щодня знімали кілька мільярдів гривень з рахунків ПриватБанку. За оцінками експертів, українці зберігають “під матрацами” близько 60 мільярдів доларів – саме стільки валюти знаходиться “на руках”. Довіра до банків залишає бажати кращого, а заощадження з часом “з’їдає” інфляція. У всьому світі відбувається глобальна реформа фінансової системи, розповідає Голова ради директорів Асоціації захисту активів Олександр Сітухо.

Зміни торкнуться всіх. З одного боку – “війна” з готівкою. “Активно скорочується кількість готівки, кількість великих купюр. Зараз бурхливі процеси відбуваються в Індії, відповідні норми прийняті в Іспанії, Австралії, Японії, Південній Кореї, Північна Європа активно працює в цьому напрямку”, – розповідає експерт.

З іншого боку – в Україні скорочується і кількість фінансових інститутів, які обслуговують заощадження громадян. Зникли фондовий ринок, індустрія інвестиційних і пенсійних фондів. Наглухо закриті можливості для інвестування в іноземні цінні папери. У цих умовах можливостей у пересічних громадян заробляти на інвестиціях залишається все менше і менше.

Як українцям “врятувати” свої гроші і куди краще інвестувати капітал?

Банківський депозит: “за” і “проти”

Один з найпоширеніших способів “врятувати” свої заощадження від інфляції – відкрити банківський депозит. Цей метод інвестиції, відзначають експерти, вважається одним з найнадійніших. Але, незважаючи на це, в результаті закриття банків українці, за підрахунками Асоціації захисту банків, втратили понад 100 мільярдів гривень вкладів. Після закриття банку Фонд гарантування вкладів компенсує клієнтам банку до 200 тисяч гривень. Якщо на депозиті, наприклад, був мільйон, більшу частину вкладу можна втратити.

На початку кризи в Україні було близько 180 банків, на даний момент – близько 100. Олександр Сітухо передбачає: процес закриття українських банків продовжиться. Зараз, на думку експерта, ймовірність потрапити в проблемний банк вище, ніж “виграти” в “російську рулетку”.

Середня ставка по депозитах коливається в межах 17-20%. З огляду на те, що прогнозована інфляція в наступному році – 8,1%, за допомогою банку можна не тільки зберегти свої заощадження, а й примножити їх. Наприклад, якщо відкрити депозит на 400 тисяч гривень при річній ставці 20% вже через рік можна забрати 480 тисяч гривень.

Однак, як пояснює старший аналітик Concorde Capital Олександр Паращій, краще відкрити два депозити в різних банках на суми по 200 тисяч гривень, ніж один депозит на 400 тисяч.

Як вибрати надійний банк:

Акуратно відноситися до високих ставок по депозитах. “Якщо банк пропонує відсоткову ставку вище 20%, ми повинні розуміти, що, найімовірніше, цей банк незабаром буде визнаний неплатоспроможним”, – упевнений Олександр Паращій. Водночас голова правління Першого українського міжнародного банку Сергій Черенко впевнений, що ставка по депозитах в надійному банку не повинна перевищувати 17% річних.

Дізнатися, кому належить банк і як він заробляє. Як говорить банківський аналітик Віталій Шапран, якщо процентні витрати випереджають процентні доходи більше двох років, незабаром вкладники банку можуть виявитися клієнтами Фонду гарантування вкладів. Доходи і витрати банку можна побачити на його сайті, однак, як зазначає Олександр Сітухо, цієї інформації недостатньо.

“Був надійний банк “Хрещатик”, який з багатьох причин не повинен був зникнути. Там обслуговувалися пенсіонери, там знаходився бюджет міста Києва. Орієнтуватися на фінансові показники банку можна, але вони при бажанні дуже легко змінюються. Приват теж по звітності до якогось часу був цілком надійний, поки в його балансі не з`явилася “діра” в 150 млрд., просто в результаті того, що регулятори змінили деякі документи.

Важливо дивитися, хто є власником банку, які у нього стосунки з державою (і не тільки українською), які функції виконує банк. Найнадійніші банки це ті, в яких є частка держав, іноземних фінансових груп, ті, чиї власники знаходяться в контакті з владою, і які вбудовані в потужні виробничі холдинги, – розповідає експерт.

Нерухомість замість депозиту

“Якщо говорити про серйозну сумі, можна розглянути варіант придбання нерухомості”, – розповідає аналітик Concorde Capital Олександр Паращій. Ще кілька років тому придбання нерухомості як інвестиція було вкрай популярно, розповідає ріелтор Максим Бабуряк. Українці інвестували в новобудови, отримували квартири і вже через кілька місяців перепродували житло дорожче. Однак, останнім часом ситуація кардинально змінилася.

“Якщо говорити про серйозну суму, можна розглянути варіант придбання нерухомості”, – розповідає аналітик Concorde Capital Олександр Паращій.

“Ринок падає вже два роки. Ціни знижуються стабільно. Потрібно розуміти, що на вторинному ринку ціни прив’язані до долара, коли був такий різкий стрибок курсу, ринок сильно просів. Ще не варто забувати, що у нас в країні ведуться військові дії. Люди просто бояться робити такі масштабні інвестиції і хочуть тримати гроші при собі, щоб можна було в будь-який момент витратити”, – розповідає експерт ринку нерухомості.

За прогнозами експертів, в наступному році ринок поступово ставатиме на ноги, і нерухомість стане більш привабливою інвестицією. Крім того, квартира може бути стабільним пасивним доходом – вільне житло можна здавати в оренду в очікуванні “кращих часів на ринку”.

“Я б звичайно радив інвестувати в нерухомість. Але потрібно розуміти, що швидко вони не окупляться. Якщо хтось хоче витратити 100 тисяч доларів, а отримати 150 – краще, звичайно, відкривати депозит в банку”, – вважає Максим Бабуряк.

Олександр Сітухо також упевнений – на даний момент інвестиції в нерухомість в кращому випадку дозволять зменшити збитки, а про те, щоб заробляти на цьому, мова не йде. “Нерухомість на сьогодні є одним з небагатьох об’єктів для масового інвестування. Але це не інструмент отримання прибутку, коли люди могли інвестувати в недобудований будинок, а після перепродати дорожче. Зараз це засіб мінімізації збитків у порівнянні із заощадженнями в національній валюті”, – вважає експерт.

Заробіток на валюті, фондовий ринок і цінні папери

Аналітик “Альпарі” Антон Козюра впевнений: в кризу в першу чергу потрібно думати не про примноження, а про збереження капіталу. Щоб мінімізувати втрати, ризики необхідно диверсифікувати. “Збирається кошик з трьох-чотирьох основних світових валют, що мають статус притулку, зростання однієї або двох з яких найчастіше впливатиме на зниження однієї або двох інших.

Ми б запропонували розділити свої інвестиції на кілька портфелів: 60% вкласти в валюту, поклавши гроші на депозит в надійний банк, а 40% інвестувати в акції компаній “блакитних фішок”. У тому числі 60%, які ми пропонуємо вкласти в валюту, можна розподілити рівними частками між депозитом в національній валюті, доларовим депозитом і депозитом в євро”, – розповідає аналітик.

У той же час Олександр Сітухо зберігати гроші в євро не радить. За словами експерта, євро незабаром вирівняється з доларом і ті, хто тримав гроші в європейській валюті і не встиг їх позбутися, вже втратили заощадження. У той же час долар продовжує рости.

Стандартні засоби заощадження – фондовий ринок. Однак, за словами Олександра Сутіхо, український фондовий ринок на сьогодні практично припинив своє існування. “Можливості інвестувати практично немає. Цінних паперів в обігу практично немає, інфраструктура практично припинила своє існування (інвестиційні фонди і компанії). Недержавні пенсійні фонди, в яких зберігають кошти в інших країнах.

Заробляти на менш популярних методах інвестицій, наприклад, дорогоцінні метали, також складно – податки, банківські комісії будуть “з’їдати” частину заробітку. Крім того, дорогоцінні метали з часом можуть подешевшати.

“У відкритих економіках люди можуть інвестувати в іноземні фінансові інструменти. Ця можливість для українських громадян закрита давно і останнім часом ще щільніше. Якщо раніше можна було спробувати отримати ліцензію НБУ, то зараз ліцензії просто не видаються. Це при тому, що одним з головних принципів ЄС є вільне переміщення капіталів, і нам кожен день продовжують розповідати про європейський вектор розвитку”, – розповідає Олександр Сутіхо.

Інвестиції в енергоефективність: як тримати гроші в мінеральній ваті

Віце-прем’єр Геннадій Зубко впевнений: найуспішніша інвестиція – в енергоефективність. Окупність заходів з енергоефективності може становити всього кілька років, після цього кожен рік можна “заробляти” до 30% від суми інвестиції. Так, тарифи на комунальні послуги зростають, інвестувавши кошти в утеплення власного житла, можна в кілька разів менше платити за опалення.

“Інвестиції в установку приладів обліку, індивідуального теплового пункту будинку можуть окупитися протягом 2-3 опалювальних сезонів. Заходи по комплексному утепленню, включаючи попередні, для багатоквартирного будинку можуть окупитися протягом 5-8 опалювальних сезонів. Після того, як ці заходи окупляться, споживач матиме 30-70% чистої вигоди, в залежності від того, скільки йому вдасться заощадити енергоресурсів. Фінансова вигода може бути і більше, а терміни окупності менше, якщо, наприклад, знову зростуть тарифи”, – розповідає менеджер проектів ДТЕК ЕСКО Сергій Свистюк .

Крім того, за оцінками експертів, заходи з енергоефективності можуть збільшити вартість нерухомості на 15-30%. Для того, щоб визначити, у що краще інвестувати кошти і як швидко вони окупляться, необхідно провести енергоаудит.

“Наприклад, якщо будинок без проведення енергоаудиту за 1,5 мільйона гривень повністю утеплили 50-мм пінопластом, замість 100 мм мінеральної вати, то таке утеплення буде тільки шкодити дому, тому що зміститься точка роси, і будинок буде пліснявіти зсередини і руйнуватися. Це поширена помилка багатьох ОСББ, які утеплюються лише тому, що отримали грант, або муніципальне фінансування, або не економлять грошей мешканців. У таких випадках доведеться витратити додаткові гроші на зняття неправильного утеплення, і заплатити в третій раз, вже проводячи утеплення з дотриманням всіх будівельних норм, стандартів і вимог до безпеки”, – відзначає експерт. Енергоаудит може обійтися багатоповерховому будинку в 9-12 тисяч гривень.

Заходи по економії енергії в два рази дешевше, ніж витрати на її виробництво. Тобто комплексний підхід до енергоефективності вигідніше. Після того, як всі заходи виконані, можна думати про колектори, сонячні панелі, теплові насоси. Так, встановивши сонячну систему в своєму будинку, можна продавати світло по “зеленому” тарифу і заробляти на цьому.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.