Утеплюємо дах будинку

Утеплюємо дах будинку
І якщо власники хочуть нехай не мансарду, але хоча б теплі кімнати (тобто теплу стелю в них), то необхідно буде проводити утеплення даху зсередини своїми руками. Це потрібно для того, щоб зменшити тепловтрати, що проходять через зовнішні огорожі, в тому числі і покрівлю.

Як утеплюютья дахи?

Утеплення даху своїми руками вимагає поетапного детального розгляду. По-перше, потрібно правильно підібрати матеріал для утеплення. По-друге, варто брати до уваги конфігурацію самого даху. По-третє, при утепленні похилого даху варто розглядати і механічні показники (міцність) покрівлі, а не тільки експлуатаційний питання.

Утеплення даху свого будинку можна провести добре, якщо дотримуватися деяких правил:

-ретельно настилати гідро і теплоізоляційний матеріал (він не має закривати собою вентиляційні отвори);
-розташовувати стики утеплювачів (листів або плит) в шаховому порядку і впритул один до одного.
А для того, щоб домогтися щільного прилягання, треба вибирати плити такого розміру, щоб їх ширина була більше, ніж відстань між кроквами.

Якщо ця відстань дуже велика, потрібно закріплювати утеплювач. Для цього між кроквами потрібно розтягнути дріт, який має бути закріплений за допомогою саморізів, а на нього вже класти утеплювач.

Пам’ятайте, що якщо утеплення даху зсередини проходить із застосуванням плит з мінеральної вати, то їх необхідно настилати виключно поверх шару гідроізоляції, на відміну від багатьох нинішніх матеріалів (наприклад, поліуретану).

Як підготувати стелю?

Ще на самому початку робіт, коли вирішується питання, яким чином утеплити покрівлю зсередини, потрібно перевірити її на наявність зносу, дефектів та інших пошкоджень. Тут важливо все ретельно оглянути, тому що якщо щось пропустити, утеплення даху будинку буде на багато дорожчим, ніж могло би бути. Якщо знайдуться пошкодження, їх слід відразу усунути, замінити зношені елементи новими, обробити дерево антисептиком. Це в першу чергу стосується будинків з горищами, де планується зробити житлову мансарду. Перед тим як утеплювати дах мансарди, потрібно перевірити покрівельну конструкцію на зносостійкість і «дієздатність». Також потрібно буде перевірити всі інженерні комунікації, що проходять під покрівлею: електропроводка, тепло і водопостачання. Тільки після всього цього можна почати саме утеплення даху будинку.

Як правильно вибрати матеріал?

До матеріалів, що широко застосовуються в сфері утеплення покрівлі, відносяться:

-пінобетон;
-скловолокнисті або мінераловатні плити;
-пінополістирольні або пінополіуретанові листи;
-рідкий пінополіуретан;
-спінене скло.

Всі вони відрізняються між собою за багатьма показниками: паропроникністю, екологічністю, водостійкістю, теплопровідністю, міцністю, гарантійним терміном експлуатації і, як наслідок, вартістю. Наприклад, мінераловатні плити (із мінвати) застосовують найчастіше, бо вони відрізняються низькою теплопровідністю і стійкістю до високих температур, а також походять під будь-який тип даху.

Але в якості матеріалу для гідроізоляції їх краще не застосовувати із-за підвищеного водопоглинання. І якщо застосовувати ці плити, як утеплювач, то шар гідроізоляції можна буде зробити з поліуретану, руберойду, мастики чи звичайної поліетиленової плівки.

Будова покрівлі

Дахи бувають чотирьох, двох або односхилими, шатровими тощо. Є ряд нюансів, які потрібно знати, якщо утепленню підлягає схила покрівля. Приміром, не можна стискати мінвату при укладанні – втрати тепла менше не стануть, а от матеріалу піде більше. Згинати теплоізоляційний матеріал при укладанні між кроквами не потрібно, так ще більше підвищиться коефіцієнт поглинання вологи. Утеплювач можна класти на самі стропила і на обрешітку між ними.

Утеплення даху будинку.

Для вентиляції слід залишати простір між покрівлею і утеплювачем. До утеплення укладається пароізоляція, а після нього – гідроізоляція, місця їх стиків потрібно герметизувати, для чого сьогодні використовується герметик у вигляді стрічки.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.