Невелика кухня: дизайн

Розміри кухонь в будинках хрущовського періоду у більшості домогосподарок викликають лише співчуття, зітхання і нецензурні слова. Але що ж робити? Хтось і сьогодні живе в квартирах, де площа кухні складає 6-7 м2, а інколи і 5,5 м2. Часто перспектива нової квартири нереальна через перебільшену вартість. Чи можна щось змінити на користь хатньої господарки в такій ситуації? Звичайно, це зміна дизайну маленької кухні.

Невелика кухня: дизайн

У даній ситуації можна умовно виділити такі шляхи переоблаштування маленької кухні:

- з можливим переплануванням кухні;
- з використанням дизайнерських методик до інтер'єру кухні;
- за допомогою переосмислення призначення і функцій робочого простору кухні.

Перепланування маленької кухні

Найбільш ефективним методом розширення і зміни дизайну кухні може бути реальна зміна планування, зроблена не візуально, а так би мовити в матеріалі. На жаль, зробити це можна не завжди, а лише в тих випадках, коли дозволяє конструкція будівлі. В більшості випадків, удома того періоду будувалися по методу збірного залізобетону і далеко не завжди стіну, що обмежує простір кухні, можна безболісно знести, не ризикуючи серйозно пошкодити конструкцію будівлі.

Дещо простіше питання перепланування кухні вирішується в будинках цегельних, де перегородки усередині квартири виконані з гіпсових або шлакових блоків і не являються несучими. В цьому випадку за рахунок перенесення перегородки можна збільшити площу маленької кухні на величину до 1 м. кв. і навіть більше. Правда, на стільки ж скоротивши площу санвузла або коридору. Але це вже особиста справа власника, з тією лише обмовкою, що дозвіл на такі роботи необхідно погоджувати з ЖЕКом і районним архітектором.

Радикальніше виглядає об'єднання кімнати і кухні в одну студію, розділену на різні функціональні зони чисто візуально, наприклад, за допомогою різних видів підлогового покриття. Розділення кухні і кімнати в квартирі-студії можна виконати за допомогою умовних перегородок, виконаних, скажімо, із стебел бамбука, кованих грат, скляних блоків або профільного полікарбонату. При цьому за маленькою кухнею зберегтися функція приготування їжі, а кімната поєднує в собі зону відпочинку і одночасно столову. При цьому весь простір в цілому сприйматиметься просторішим, ніж поділене на роздільні приміщення.

Використання в маленькій кухні вбудованої техніки і варильних панелей істотно економить площу.
Доречно зауважити, в кінці XIX початку XX століть, до настання ери комунізму і загального ущільнення приймати їжу на кухні було взагалі не прийнято. Для цього існували столові кімнати.

У ряді будинків споруди 70-х років минулого століття планування будинку передбачає вихід з кухні на балкон. Цим теж можна скористатися, заздалегідь склить балкон металопластиковими склопакетами. При цьому зовнішня стіна, що захищає, частково або повністю демонтується, а колишнє підвіконня, перетворюється на якусь подібність столу або барну стійку. А вся територія разом швидше буде схожа на літню веранду. До речі, при приєднанні балкона до маленької кухні загальна площа збільшується приблизно на 3 м2.

Нарешті, якщо жоден з перерахованих варіантів перепланування маленької кухні не прийнятний, можна на худий кінець видалити двері і зробити прохід арочного типа. При цьому кухня і коридор об'єднуються єдиним колірним рішенням, однаковий лінолеумом, ламінатом, шпалерами і тому подібне. При такому переплануванні і зміни дизайну маленької кухні, по-перше, звільниться зона зайнята раніше під радіус відкриття дверей, а по-друге, кухня і прилегла територія (як правило це коридор) сприйматимуться не як два різних, а як один чималий простір.

Невелика кухня: дизайн

Дизайн маленької кухні

Нарешті, коли всі методи випробувані, а кухня все ж здається маленькою, можна застосувати дизайнерські прийоми для розширення маленької кухні принаймні візуально. Наприклад, підібрати колірну гамму. Відомо, що світлі приміщення виглядають більше, ніж ті, які забарвлені в темні і похмурі кольори. Дуже активний малюнок на стінах, пише iBud.ua, робить простір візуально менше. Звідси висновок - на маленькій кухні мають бути світлі стіни і в тон їм достатньо світлі меблі. Дуже велика кількість аксесуарів - посуд, сувенірів, картинок - теж робить кухню візуально менше. Намагайтеся, щоб одна стіна в кухні не була заставлена і завішана. Якщо ж хочете якось прикрасити дизайн кухні візуальним зображенням, то хай це буде картина або фото пейзажного типу, що має в зображенні свою перспективу. Простежите за тим, щоб сонячне світло проникало в кухню безперешкодно. Не використовуйте темних штор, не заставляйте підвіконня крупними рослинами.

На думку дизайнера Олени Макушнеко про дизайн маленької кухні:
Істотно поліпшити візуальне сприйняття маленької кухні може вживання дзеркал і значної кількості хромованою або просто блискучою фурнітури. Вживання дзеркал в дизайні кухні на суміжних або протилежних стінах не лише візуально розширює приміщення, але і покращує рівень освітленості на кухні. То ж можна сказати і про вживання скла. Асортимент меблевих салонів сповна дозволяє вкомплектувати маленьку кухню скляним столом і навіть прозорими стільцями. У поєднанні з блискучим пластиком це дозволить створити в дизайні кухні гру світла. Особливо це працює в темний час доби, коли горять підвісні або точкові світильники. До речі, дзеркала непогано виглядають на задніх (внутрішніх) стінках кухонних шафок. На маленьких кухнях непогано виглядають каркасні, гратчасті конструкції, які як би є видимими наскрізь.

Нарешті, важлива стилістична єдність дизайну інтер'єру кухні. Виконаний в єдиному стилі і на одних кольорах інтер'єр кухні сприймається більш цілісно і гармонійно, чим простір, заставлений різнорідними по стилю предметами. Що використовується в дизайні інтер'єру маленької кухні текстиль, завіски, скатерть, кухонні рушники не мають бути різносортні. Вони мають бути, принаймні витримані в одній колірній гаммі. Не слід так само перенавантажувати маленьку кухню матеріалами і предметами різнорідними по фактурі, стилю і кольору. Чим в стриманішій гаммі буде витриманий дизайн інтер'єру маленької кухні, тим більше цілісно він сприйматиметься.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.