Різниця між завдатком та авансом

Різниця між завдатком та авансом
Під завдатком ми, швидше за все, розуміємо частковий платіж вперед за товар або послугу. Після передачі товару або надання послуги має здійснюватися остаточний розрахунок. Ту операцію, про яку ми зараз говорили, правильніше назвати авансом. А завдаток - не просто частковий платіж, але ще і спосіб забезпечення зобов'язань. І правові наслідки порушення своїх зобов'язань будь-якої зі сторін будуть зовсім іншими.

Аванс - майнове надання, яке вручаються покупцем продавцю в рахунок майбутніх платежів за виконання робіт. Це коли ви просто платите, наприклад, 1000 доларівв рахунок вартості майбутньої квартири. Якщо продавець передумав продавати квартиру, він ці гроші повертає покупцеві.

На ринку нерухомості поняття «аванс» зазвичай використовується у взаєминах між продавцем і покупцем коли договір купівлі - продажу ще не укладено. Аванс невигідний для покупця, тому що в разі, якщо угода не відбудеться, гроші просто повертаються. Ви втратили час, не вирішили своїх житлових проблем і не отримали ніяких відсотків від користування вашими грошима.

Завдаток - один з класичних способів забезпечення зобов'язань, і якщо сторони їх не виконують, накладаються штрафні санкції. Наприклад, продавець протягом певного терміну зобов'язується продати свою квартиру, а ви зобов'язуєтеся протягом цього часу її купити. Якщо цього не відбувається, за законом продавець вам виплачуєподвійнусуму. Навіть якщо продавець вчасно не зібрав документи, то це буде вважатися його провиною, і гроші покупцеві він повертає в подвійному розмірі, якщо, звичайно, останній не погодиться продовжити договір. А якщо після закінчення обумовленого терміну покупець знайшов кращий варіант і відмовився купувати квартиру, то сума завдатку йому не повертається.

Договір складається в простій письмовій формі, в нього вносяться ті пункти, які ви вважаєте потрібними. У ньому має бути вказівка на те, що сума, яка передається від покупця продавцю, є завдатком, тобто до неї застосовуються положення про подвійний штраф. Вкажіть також суму завдатку, суму, за яку квартира буде продаватися (слід вказати, входить сума завдатку в вартість квартири чи ні), термін, протягом якого квартира повинна бути куплена.

Розписка не є завдатком. Вона може існувати разом з договором. Це свого роду додаток до нього. Деякі оформляють договір у нотаріуса, але закон цього не вимагає. Якщо продавець не захоче віддавати грошей, то він не буде їх віддавати ні за звичайним, ні по нотаріальному договором. Можна передбачити штрафні санкції в угоді про завдаток, хоча продавці не люблять, коли договір сильно перевантажують штрафами.

Розписку в отриманні грошей, природно, повинен писати не посередник, а сам продавець, підтверджуючи, що гроші він отримав реально. Посередник не має власності, тому виданий їм "документ" судом визнаний не буде і покупець втратить свої гроші.

Угода про завдаток вважається виконана з моменту реєстрації договору купівлі-продажу або за угодою продавцяі покупцязмоменту підписання договору купівлі-продажу.

Звертайтеся до фахівців. Працівники агентства нерухомості грамотно оформлять угоду про завдаток. У разі ж непередбачених обставин вам не доведеться самим ходити по судах, щоб повернути гроші, передані в якості передоплати.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.