Кисень на місяці?

Японські вчені виявили в місячних мінералах сліди кисню з атмосфери Землі.

Кисень на місяці?

Цей кисень був вироблений земними рослинами і мікробами і згодом перенесений з Землі сонячним вітром, повідомляє Science Alert.

Фахівці проаналізували дані, отримані з японського супутника SELENE (Selenological and Engineering Explorer), який виявив кисень в місячному реголіті на глибині кілька мікронів.

"Наша нова знахідка дозволяє припустити, що система Земля-Місяць пов'язана не тільки фізично, але і хімічно", - сказав астрофізик Кентаро Терада з університету Осака в Японії.

У квітні 2008 року японський супутник виявився фактично на прямій лінії, яка перетинала Сонце, Землю, сам зонд і Місяць, розташовану за ним. Це дозволило японським планетологам вперше простежити за тим, як взаємодія сонячного вітру – потоку гарячої плазми, що викидається світилом, – з атмосферою Землі могло впливати на Місяць.

Виміри показали, що сонячний вітер відносить велику кількість іонів і молекул кисню з атмосфери. При цьому частки важких і легких ізотопів в місячному кисні дозволяють припустити, що це типово земної кисень, причому кисень біогенного походження, синтезований бактеріями, водоростями або рослинами.

"Верхні шари атмосфери Землі складаються з іонів кисню, які легко можуть бути підхоплені сонячним вітром і можуть бути перенесені на Місяць. Можливо, якась частина залишається на Місяці, а якась частина втрачається в міжпланетному просторі", - пояснює Кентаро Терада.

Якщо гіпотеза вірна, то це може означати, що Місяць зберігає стародавній кисень ще з тих часів, коли атмосфера Землі була дуже молода, приблизно 2,5 мільярда років тому.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.