Їдете працювати за кордон? Оновні правила

Їдете працювати за кордон? Оновні правила
Перевірте, чи має суб’єкт підприємницької діяльності ліцензію на такий вид діяльності як «посередництво в працевлаштуванні за кордоном», видану Міністерством соціальної політики України, копію дозволу на працевлаштування громадян України, виданого роботодавцю уповноваженим органом країни працевлаштування, або копію ліцензії на провадження посередницької діяльності у працевлаштуванні громадян України, виданого уповноваженим органом країни працевлаштування посереднику.

Перевірити достовірність ліцензії можливо, звернувшись до Міністерства соціальної політики України, департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації або на сайті: «Міністерство соціальної політики України» у розділі «Сфера зайнятості» - «Трудова міграція» - «Перелік суб’єктів, які мають ліцензії з посередництва у працевлаштуванні за кордоном».

У приміщенні ліцензіата на доступному для відвідувачів місці повинна бути наступна інформація:

- відомості про повне найменування ліцензіата, його місцезнаходження або місце проживання фізичної особи — підприємця, номери телефонів, прізвище, ім’я та по батькові керівника та/або власника;

- копія виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб і фізичних осіб — підприємців;

- копія ліцензії на провадження діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном у разі її видачі на паперовому носії або витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб і фізичних осіб — підприємців із зазначенням дати видачі ліцензії та органу, що її видав;

- перелік держав, до яких згідно з укладеними зовнішньоекономічними договорами (контрактами) про надання послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном ліцензіат має право працевлаштовувати клієнтів;

- засвідчена ліцензіатом письмова загальна інформація про характер майбутньої роботи, умови праці та проживання в державі працевлаштування;

- контактний номер телефону структурного підрозділу органу ліцензування, до компетенції якого належать повноваження у сфері ліцензування;

- Закони України “Про ліцензування видів господарської діяльності”, “Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності”, витяг із Закону України “Про захист прав споживачів” у частині надання послуг, Ліцензійні умови.

- Книга відгуків та пропозицій.

-Поцікавтеся, чи є у СПД позитивний досвід працевлаштування українських громадян за кордоном.
-Згідно законодавства України, ліцензіат, який пропонує посередництво в працевлаштуванні за кордоном, не має права брати передоплату
-Ліцензіат має надати проект трудового договору (контракту) з іноземним роботодавцем, завірений роботодавцем. у будь-якій формі за надання послуг до укладання трудового договору (контракту) з іноземним роботодавцем та підписання акта наданих послуг.
-У разі, якщо Ви вирішили скористатися послугами фірми посередника, необхідно обов'язково оформити свої відносини у формі письмового договору на надання посередником послуг у працевлаштуванні за кордоном:

- номер, дата, місце укладання договору;
- назва та адреса посередника, номер видачі ліцензії на посередництво в працевлаштуванні на роботу за кордон;
- дані про клієнта (прізвище, ім'я та по батькові, адреса проживання тощо);
- визначення предмету договору: які послуги пропонуються при працевлаштуванні на роботу за кордон;
- місце підписання трудового договору (контракту) з роботодавцем;
- права, обов'язки і відповідальність сторін;
- умови зміни, розриву та анулювання договору;
- порядок вирішення спірних питань;
- визначення форс-мажорних обставин і дії сторін при їх появі;
- перелік додаткових платних послуг;
- строк дії договору;
- реквізити сторін договору.

У трудовому договорі (контракті) повинна міститися найбільш повна інформація про умови роботи: тривалість робочого дня, вихідні дні, оплата праці, умови проживання, страхування (в тому числі від нещасного випадку, хвороби, медичне).

Уникайте використання в контракті фраз типу: «та інші види робіт», «всі роботи на вимогу роботодавця». Цей договір складається у двох примірниках: один віддається клієнту, а другий залишається у посередника.

Підписання трудового договору (контракту) є обов'язковою умовою легального працевлаштування.
Трудовий договір (контракт) повинен бути написаний зрозумілою для Вас мовою у 2 примірниках.
Погоджуйтесь на сприянні у працевлаштуванні лише на умові оформлення спеціальної робочої візи. Пам'ятайте, службова, туристична та гостьова візи не дають права на легальну роботу за кордоном.

Необхідно отримати від посередника документи про кошти, сплачені йому за надані послуги.
Пам'ятайте, наявність копії закордонного паспорту чи копії довідки про присвоєння ідентифікаційного номера значно полегшить процедуру відновлення документів у разі необхідності.

Зателефонуйте до посольства тієї країни, в яку плануєте їхати працювати, та уточніть, чи відкривається на даний момент робочі візи для громадян України за даною спеціальністю; а також які документи треба надати для відкриття робочої візи, і скільки вона коштуватиме.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.