Українцям готують соціальних інспекторів

Українцям готують соціальних інспекторів
У міністерствах фінансів і соціальної політики готують два нові законопроекти, які забезпечать ревізорам доступ в оселі українців і дозволять ефективніше перевіряти добробут громадян.

Оскільки за весь час незалежності в країні так і не створили єдиний реєстр пільговиків і пенсіонерів і немає якогось єдиного обліку одержувачів соціальних виплат, часто громадяни користуються цим і неправомірно отримують субсидії, при цьому повернути незаконно отримані гроші можна тільки через суд.

У зв’язку з цим в уряді готують два законопроекти, які дозволять перевіряти українців по-новому. Міністерство фінансів готує проект закону “Про верифікацію”, а Міністерство соціальної політики вже розробило законопроект про соціальну інспекцію.

Головне нововведення – поява ревізорів (соціальних інспекторів), які зможуть ходити по сім’ях і перевіряти, чи дійсно вони потребують допомоги від держави. Інспектор має право “ініціювати дослідження соціальних аудитором матеріально-побутових умов сім’ї, яка звернулася за соціальною допомогою” і “відвідувати одержувачів соціальної допомоги за адресою їх проживання”. Соціальні інспектори працюватимуть в органах соціального захисту на місцях. Для цього створять цілу структуру на чолі з регіональними керівниками, яких призначить держсекретар Міністерства соціальної політики.

Соціальні інспектори запрацюють з 2018-го (до цього документ повинні підтримати парламентарії) і обійдуться бюджету приблизно в 50 мільйонів гривень.

Ідея соціальних інспекторів не нова, ще в минулому році, на той момент міністр соціальної політики Павло Розенко, зареєстрував у парламенті законопроект, який передбачав створення соціальної інспекції. Однак документ в квітні 2016-го відкликали.

Перевіряти також будуть матерів-одиначок, пенсіонерів, переселенців та ін. У Пенсійному фонді (ПФ) заявляють, що і самі регулярно проводять “ревізії”. Тому результат верифікації в їхньому відомстві незначний.

За матеріалами Сьогодні

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.