Держрегулювання цін, що подорожчає?

Держрегулювання цін, що подорожчає?
Кабмін ухвалив постанову про остаточне скасування держрегулювання цін на продукти. З цим фактом збіглося різке зростання цін на їжу – за даними Держстатистики, продукти подорожчали в травні на 2,3%, а за підрахунками Нацбанку – на цілих 4,7%.

Думки експертів продринку розходяться: одні кажуть, що держрегулювання не впливало на ціни, тому його все одно треба було скасувати, інші – що зник психологічний фактор, що дозволяє хоч якось стримати апетити торгівлі.

Тепер ціни стали вільними: тобто виробники можуть закладати будь-який прибуток при формуванні оптової ціни, а торгівля може встановити хоч 100%-ву надбавку до оптової ціни, якщо товар користується попитом.

“Пілот” показав, що припинення держрегулювання мало вплинуло на зростання цін, тому його повне скасування спростить ведення бізнесу, збільшить конкуренцію і сформує ціну в залежності від попиту і пропозиції на споживчого ринку.

Не дешевшають і овочі, незважаючи на літо, і молокопродукти. Навпаки, за інформацією агропорталів, помідори навіть подорожчали в опті на 3-4 грн, або до 25-26 грн/кг.

А ось традиційного літнього “провалу” цін експерти не очікують. Найбільше додали капуста і яйця – зростання, відповідно, на 4 грн за 1 кг (+42%) і на 3,5 грн/дес. (+34%), або до 13,5 грн за кіло/десяток.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.