Чотири способи реставрувати ванну

Чотири способи реставрувати ванну
У вашої чавунної або сталевої ванни з часом з’явилися тріщини, відколи і вона стала шорсткою? Вся справа в тому, що емалеве покриття з часом стирається і з’являється потреба придбання нової ванни. Така процедура, як реставрація ванн, здатна трохи продовжити життя ванни, відновивши її емалеве покриття. Для цього можна звернутися в організацію, що спеціалізується на видах таких робіт або ж виконати реставрацію самостійно.
Якщо ви плануєте самі зайнятися реставрацією покриття ванни — наші поради з цього приводу вам не завадять. Для початку ознайомимося з методами реставрації покриттів ванн.

Методи реставрацій ванн


Існує кілька видів реставрації ванн, кожен спосіб по-своєму оригінальний, відмінність — в матеріалі покриття та його безпосередньому нанесенні:
Метод «наливна ванна» — реставрація ванн рідким акрилом, стакрилом. Суть методу в тому, що на акрилову, чавунну або металеву ванну наливають спеціальний склад — рідкий акрил. Природно, перед цим необхідно стару поверхню ванни зачистити, знежирити, а вже потім, починаючи з верхніх бортів, по стінках до дна вниз заливають рідкий акрил. Стакрил — матеріал, на основі рідкого акрилу, вважається ударостійким, зносостійким матеріалом, має гарну стійкість до хімічних впливів і опором до бактерій. За допомогою такого способу — методу довільного наливу рідкого акрилу — можна легко ванну відреставрувати самому, а крім потертостей і сколів поверхні до того ж вдасться вирівняти навіть дефекти самої ванни — нерівності чавунного лиття, нерівності заводського нанесення емалі.
Метод відновлення покриття ванн — реставрація «ванна у ванну». Суть даного методу реставрації ванни своїми руками в тому, що в стару ванну встановлюється (приклеюється за допомогою спеціальної двухкомпонентної піни або мастики) вставка — акриловий вкладиш, який є точною копією старої ванни. У результаті — нова акрилова ванна.
Покриття ванни емаллю — реставрація. Емалювання ванни — реставрація покриття спеціальною емаллю за допомогою кісточки. Метод є перевіреним часом і досить економічним. Матеріал, який використовується для реставрації, є продуктом епоксидного виробництва — двокомпонентний, складається з 2 -х компонентів: основи і затверджувача. Деякі види цієї емалі мають високу в’язкість, а деякі, навпаки — мають високу плинністю. Тому управлятися з ними при накладенні досить складно і реставрація чавунних ванн таким способом вимагає спеціальних навичок і професіоналізму.

Реставрація ванни своїми руками

Сьогодні багато фірм пропонують свої послуги — реставрація та ремонт ванн вдома у клієнта, якісно і оперативно. Крім того, звернувшись до фахівців, ви можете також отримати гарантію на реставрацію вашої ванни.
Але якщо ж ви досить впевнені в своїх силах — можна спробувати виконати самому процедуру відновлення пошкодженого покриття. Для цього, озбройтеся необхідними знаннями, матеріалами, тобто — підготуйтеся, як слід.

Як реставрувати чавунну ванну або сталеву, з чого почати?

Не залежно від того, яким методом відновлення покриття ванни ви виберете — покриття ванни емаллю або стакрилом, чи реставрація методом «ванна у ванну» — все вимагає ретельної попередньої підготовки.
Мета зрозуміла — домогтися гарної адгезії (високої сили зчеплення) між старим покриттям новим.
Етап перший — підготовка, для цього:
Добре промиваємо і знежирюємо поверхню (використовуйте сильний миючий засіб).
Проводимо зачистку поверхні за допомогою болгарки з насадженим шліфувальним кругом або за допомогою дриля із спеціальною насадкою. Таким чином, необхідно досягти шорсткості у всіх місцях, де будемо накладати нове покриття. Важливо: працювати з електроінструментом необхідно обережно, оскільки при неправильному поводженні з болгаркою можна не тільки пошкодити ванну наскрізь, але травмувати себе.
Оскільки дно ванни, яку необхідно реставрувати, як правило, має вже стерту емаль, то все що нам потрібно — очистити дно ванни від бруду в порах. Для цього ретельно проходимо по дну ванни корд — щіткою (спеціальна насадка щітки по металу ) з миючим засобом. Порада: якщо ванна має іржу — скористайтеся перетворювачем після зачистки.
Післязачистки поверхні ванну слід знову промити миючим лужним або кислоти засобом. Важливо: споліскувати ванну після промивки миючими засобами просто, оскільки кислота розчиняється у воді. Ванна, після миття сильними засобами, вимагає тривалого і ретельного споліскування.
Перевіряємо поверхню. Для цього відкриваємо кран: якщо вода рівномірно покриває ванну, не скочуючись і не утворюючи крапель — необхідна ступінь знежирення досягнута.
Прогріваємо ванну теплою водою і після висихання протираємо розчинником. Порада: як розчинник не слід використовувати уайт -спірит, оскільки це розчинник — жирний. Прогріваємо і знову даємо ванні висохнути, протерши її додатково тканиною без ворсу.
Етап другий — нанесення матеріалу покриття.
У разі, коли реставрація чавунної ванни виконують за допомогою емалі, необхідно підібрати хорошу кісточку. Для цього найкраще вибирайте жорстку флейцеву кисть шириною мінімум 70 мм з натуральної щетини.
На замітку: нова кисть завжди лізе, для вилучення ворсу тримайте під час роботи завжди під рукою малярський ніж.
Сам процес фарбування ванни емаллю:
Змішуємо згідно інструкції основу емалі з затверджувачем. Порада: розділіть порцію на 2 частини, щоб емаль не встигла загуснути, поки наноситься перший шар. Реставрація ванни емаллю — процес простіший, а сама емаль стане поступливішою, якщо в неї додати трохи розчинника 646 — в обсязі не більше 10% від усього обсягу емалі.
Починайте фарбувати з країв, ретельно їх промазуючи.
Далі кісточкою починаємо проводити смуги зверху вниз — до дна, ретельно розмазуючи емаль в смузі в поперечному напрямку. Таким чином, на бічні сторони ванни наноситься рівномірний тонкий шар емалі. Приділіть увагу місця зливу, добре втирайте емаль в дно ванни.
Не чекаючи, поки висохне перший шар емалі, розведіть другу частину і покрийте ванну другим шаром емалі. Залишки емалі необхідно вилити на дно і рівномірно втерти і розрівняти по дну ванни.
Дайте емалі підсохнути 15 хвилин і перевірте поверхню на утворення потьоків. Потьоки акуратно прибираються за допомогою кісточки, витягаючи її знизу вгору. Можливо, вам доведеться заглянути у ванну ще кілька разів, щоб прибрати потьоки, поки емаль не перестане текти.
Закрийте приміщення ванної на кілька днів, щоб дати можливість новому покриттю підсохнути.

Процес відновлення ванни рідким акрилом:
Змішайте основу і затверджувач.
Залийте отримати розчин місце між ванною і кахлем.
Пройдіться по периметру краю ванни.
Поступово заливайте всю поверхню ванни.
Оскільки залишки Стакріл будуть стікати в нижній злив, підставте під нього ємність.
Прибираємо бульбашки за допомогою пензля — смуги, які можуть залишитися після кісточки, зникнуть через кілька хвилин.
Через 1-4 доби після того, як була проведена реставрація ванни стакрилом, ванною вже можна користуватися.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.