Шахрайство на OLX: найпопулярніші схеми

Шахрайство на OLX: найпопулярніші схеми
Шахраї, які діють на популярних дошках оголошень, "працюють" за такими основними схемами:

Схеми від "продавців"


1. Передоплата – і до побачення!


Схема стара як світ. Продавець перед відправкою товару поштою просить або аванс, або 100 % передоплату і після отримання грошей зникає назавжди: перестає виходити на зв'язок, відключає телефон, видаляє запис.

2. Брак у посилці


Покупцеві відправляютьнеякісний або бракований товар. До речі, можлива і післяплата, якщо шахрай-продавець впевнений, що покупець не зможе виявити брак на пошті (запчастини, комплектуючі тощо).

Шахраї діють по обидві сторони барикад, тому вони можуть виступати як у ролі продавців, так і в ролі покупців.

Схеми від "покупців"


1. "Підтвердження переказу"


Не секрет, що практично всі продавці не проти відправити товар в інші регіони країни, перед цим одержавши платіж на свою карту. Шахрай телефонує продавцю, цікавиться товаром, може навіть поторгуватися, а потім погоджується вислати гроші на карту. Події можуть розвиватися за такими напрямками: шахрай каже, що відправив гроші, але продавець повинен підтвердити переказ, оскільки гроші відправлялися з іншої платіжної системи. Наприклад, на картку Привату" з Вебмані. Продавця просять під'їхати до банкомату і дають йому докладні інструкції, що робити. У підсумку під приводом підтвердження переказу, неуважний продавець, якого інструктують в режимі реального часу, надсилає йому всі гроші зі своєї карти.

2. Телефонний дзвінок від співробітника банку


Продавцю надходить дзвінок нібито від співробітника банку, який повідомляє: на рахунок продавця надійшов платіж від юридичної особи, та для його зарахування треба підтвердження за допомогою SMS-пароля. Правда, після цього виявляється, що сума, зазначена в смс була не зарахована, а списана з рахунку продавця.

3. СVV-код


Під кожним з вищеназваних або під іншим приводом шахраї можуть попросити продавця надати дані про термін закінчення дії картки та CVV-код. Ну а далі – справа техніки: шахрай вже може розплачуватися карткою в Мережі.

4. Підміна товару на пошті


Покупець-шахрай просить відправити посилку накладеним платежем (тобто товар оплачується за фактом отримання покупки). Схема заснована на тому, що при отриманні посилки з післяплатою, одержувач до оплати посилки має право ознайомитися з вмістом. Звичайно, при розкритті посилки повинен бути присутній працівник поштового відділення, але його цілком можна відвернути. І тоді шахрай підміняє вміст – наприклад, замість телефону або планшета кладе в посилку такий же, але неробочий, а потім відмовляється від отримання – мовляв, товар не підійшов.

Як вберегтися від шахраїв


Психологи кажуть. що шахрайство найчастіше тримається на "трьох китах": раптовості, лояльності і тактовності.
Тому будьте пильні!

А правила "безпеки" є загальними, і однаково підходять як потенційним продавцям, так і потенційним покупцям:
- перевірте інформацію про продавця або покупця. Найпростіше – вбити наявну у вас інформацію (прізвище, номер телефону, номер картки) в пошуковик, і перевірити, чи є про нього відгуки в Інтернеті;
- ніколи і нікому не повідомляйте паролі і коди, що надходять на ваш номер у вигляді SMS-повідомлень;
- нікому не повідомляйте додаткові реквізити картки: термін її дії та код на зворотній стороні;
- якщо вас просять підійти до банкомата для підтвердження зарахування грошей, будьте впевнені: ви говорите з шахраями!
- якщо у вас виникли питання, не обговорюйте їх з тим, хто вам телефонує, а зателефонуйте на гарячу лінію фінустанови самостійно за телефоном, вказаним на офіційному сайті банку;
- перед тим, як відправити передоплату за товар, зверніть увагу на дату реєстрації продавця на майданчику. Якщо він зареєстрований не більше декількох місяців, а, тим більше, декількох тижнів – це привід насторожитися;
- зверніть увагу, що в оголошенні може бути зазначений номер телефону, а вам передзвонюють з іншого. В такому випадку "пробити" через пошуковики має сенс обидва номери;
- якщо все ж таки ви стали жертвою шахраїв, пишіть заяву в поліцію.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.