Деяким чиновникам вдається придбати нерухомість, дорогі автомобілі за дивовижно низькими цінами

Деяким чиновникам вдається придбати нерухомість, дорогі автомобілі за дивовижно низькими цінами
Аналітики проекту "Декларація" з'ясували, скільком посадовцям вдалося стати власниками нерухомості менш ніж за дві тисячі доларів.
Із січня цього року Національний банк знизив граничну суму розрахунку готівкою до 50 тисяч гривень. Тож у деклараціях чиновників, оприлюднених на сайті НАЗК, і з'явилася інформація про купівлю землі, квартир, будинків та автомобілів від 48 до 50 тисяч гривень.

- Якого рівня чиновникам вдалося придбати у 2016–2017 роках нерухомість ціною від 48 до 50 тисяч гривень? Хто ці щасливці?
- Відомих людей, топ-чиновнивік серед них немає. Найвідоміший, напевно, голова Дніпропетровської облради Гліб Пригунов, – каже Антон Столяров, аналітик проекту "Декларація". – У вибірці переважно представлені регіональні чиновники середньої ланки, депутати сільських, районних та місцевих рад. Є декілька депутатів обласних рад. Ще масово представлена судова гілка влади – судді та працівники апаратів судів.

- А що саме можна купити за 50 тисяч гривень?
- Найбільше за ціною від 48 до 50 тисяч гривень задекларовано квартир, 770 об'єктів. На другому місці – земельні ділянки – їх 725, а на третьому – житлові або дачні будинки, це ще 533 об'єкти. Більша частина цієї нерухомості насправді не може коштувати такий мізер. Навряд чи можна придбати за дві тисячі доларів квартиру, навіть десь у райцентрі. Будинки також коштують значно дорожче. Наприклад, дружина директора лісгоспу Володимира Білого дістала помешкання у Рівному площею 148 квадратних метри саме в подарунок. Його вказана вартість – 50 тисяч гривень.

- Хто придбав найбільше нерухомості за заниженою вартістю?
- Серед безперечних лідерів – головний лікар Дніпровської міської студентської поліклініки Вікторія Шкільова та депутат Кегичівської райради Харківської області Микола Пивовар. Так, 23 травня 2016 року чоловік Шкільової придбав 14 будинків площею 225 – 618 квадратних метрів за ціною від 49 до 102 тисяч гривень кожен і 17 земельних ділянок вартістю від 20 до 70 тисяч гривень кожна. У липні того ж року лікарка з чоловіком стали ще й власниками "Mercedez-Benz GLE-250D" 2016 року випуску. Новенька автівка нібито коштувала всього 149 тисяч 999 гривень. А це лиш на одну гривню менше за поріг фінансового моніторингу та чинний на той момент ліміт розрахунку готівкою. Насправді такі машини на сьогодні коштують від 1,5 млн гривень. Родина Шкільових родом з Дніпра, однак більша частина їхньої нерухомості міститься в елітних котеджних містечках під Києвом – Романькові та Підгірцях. Найвигідніше надбання чоловіка головлікаря студентської поліклініки – будинок на 545 квадратів у селі Підгірці біля Києва за ціною 49 тисяч 895 гривень. Водночас, як свідчить сайт з продажу нерухомості, будинок такої площі у Підгірцях коштує щонайменше 10 мільйонів гривень. А земельним магнатом є депутат Кегичівської райради Харківської області Микола Пивовар. Торік він скупив 28 земельних ділянок – за 50 тисяч кожну. Загальна площа набутої ним землі – близько 150 гектарів.
Богдан КУФРИК, Експрес

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.