Калина: корисні властивості та рецепти

Калина: корисні властивості та рецепти
За складом вітамінів калина – ягода унікальна. Вона багата на корисні речовини і, крім того, широко використовується в кулінарії. Як лікувальна рослина калина відома з XIV століття. З лікувальною метою використовують квітки, листя, плоди, кору, коріння. Квітки калини використовувалися в народній медицині як засіб для відновлення втраченого голосу. Навіть при сильній хриплості, відвар їх квітів повертає голос. Не менш корисна і кора калини.
Гіркуваті ягоди калини містять багато вітаміну С, а також вітаміну Р, необхідного для того, щоб організм повністю засвоїв аскорбінову кислоту. Завдяки цьому калину часто використовують для лікування застуди, а також в якості профілактичного засобу в розпал епідемії грипу та ГРЗ. Особливо добре бореться відвар ягід калини з бронхітом, ангіною, тонзилітом і навіть запаленням легенів.
Велика кількість вітаміну К робить ягоди калини незамінними помічниками серця і судин. Ягоди калини багаті пектинами і дубильними речовинами, що нормалізується робота травного тракту.
Але більше всього прихильниць калини серед жінок. Сік з ягід калини покращує колір обличчя, позбавляє від вугрів, розгладжує дрібні зморшки і омолоджує шкіру. Але вагітним калина категорично протипоказана.

Рецепти


Мармелад з калини
Свіжі ягоди обшпарити і протерти крізь друшляк, щоб відокремити зернятка і шкірку. У вичавлену м'якоть додати цукор (половину від маси ягід) і уварити в духовці на слабкому вогні до тих пір, поки маса не загусне. Потім вилити масу в неглибоку форму, підстеливши промаслений папір. Якщо маса не затвердіє, форму на кілька хвилин треба ще раз поставити в гарячу духовку. Остиглий і затверділий пласт розрізати на квадратики або ромбики. Зверху посипають цукровою пудрою. Зберігають мармелад в прохолодному місці.

Компот з калини і яблук
Ягоди калини (200 г) почистити від гілочок і добре промити, залити окропом на 10 хвилин. Яблука (400 г) помити, вирізати серединку і порізати на дольки. У холодну воду (2 л) опустити ягоди калини і яблука, довести до кипіння, варити близько 10 хвилин. Додати 1,5 склянки цукру, перемішати. Зняти з вогню і дати настоятися.

Живе варення з калини
Кетяги ягід на гілочках вимити в прохолодній воді. Обсушити. Потім ягоди скласти в чисту банку, відриваючи з гілочок і пересипаючи цукром. Кришки обдати окропом і закрити банки. Калина може зберігатися в холодильнику протягом кількох місяців.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.