Українців лякають масовими квартирними крадіжками: як надійно заховати гроші

Українців лякають масовими квартирними крадіжками: як надійно заховати гроші
Цього літа в Україні очікується черговий вал крадіжок. Як розповів гендиректор холдингу охоронних підприємств Шериф Дмитро Стрижов, кількість таких випадків може зрости приблизно на 20-30 %. Якщо врахувати, що більшість житла в Україні не захищена (скажімо, у Києві з 800 тис. квартир на сигналізації стоїть не більше 80 тис.), розгулятися грабіжникам буде де.
Як і де українці ховають свої цінності і чи знають про їхні схованки злодії.

Найкращі схованки
Більшість наших співвітчизників особливо не замислюються над пошуком схованок і ховають свої гроші і коштовності в традиційних місцях — в постільну білизну, під матрацами, подушками, під одягом у гардеробних.
Візуально цих грошей не видно, і громадяни вважають, що грабіжники полінуються або погребують копатися в їхній білизні.
Ось лише деякі з топ-місць, куди українці ховають свої заощадження, хоча злодіям про них вже давно відомо: комоди, книги, шафи, cd-диски, банки, квіткові горщики, холодильник (морозильна камера), духовка, мікрохвильова піч, вентиляційна решітка, зливні бачки, простір за дзеркалом, килимом, картинами тощо; в техніці: комп’ютер, телевізор та ін.
«Українці ховають свої цінності під матрацами, в сумках або в шафах, що досить добре відомо злодіям, які перевіряють такі місця в першу чергу. Зазвичай до крадіжок досить довго готуються, вистежуючи господарів, вивчаючи розпорядок їхнього дня, час їхньої відсутності тощо», — зазначив у розмові з UBR.ua керуючий партнер адвокатського об’єднання «Suprema Lex» Віктор Мороз.
Саму ж крадіжку здійснюють за лічені хвилини. Шанси знайти злодія і повернути вкрадене мінімальні, враховуючи, зокрема, що наші правоохоронці дуже неохоче беруться за подібні інциденти.
До того ж, поліції ще треба довести, що у вас дійсно були речі, «нажиті непосильною працею», скажімо, пред’явити чеки на ювелірні вироби, техніку та ін. Фактично це означає, що до крадіжки потрібно готуватися завчасно, ще до її здійснення.
Експерти радять: цінні речі не повинні зберігатися у відкритих місцях. Необхідно їх заховати так, щоб злодієві знадобився на пошуки хоч якийсь час, хоча б 3-5 хвилин. Це може бути навіть елементарний сейф, прикручений до підлоги, з більш-менш нормальним замком.
Незважаючи на знання грабіжників, залишилися і сховки, куди здогадується зазирнути далеко не всі.
Експерти радять: цінні речі не повинні зберігатися у відкритих місцях
Карниз — всередині він порожній, туди запросто помістяться згорнуті трубочкою гроші.
Схованку можна просвердлити в верхній рамі міжкімнатних дверей.
Предмети меблів — порожнини всередині будь-яких стелажів, стін, підвіконь.
«Нескладно придумати секрет у ніжці стільця. Або піти по шляху відомого судді Чауса: тільки ви будете знати, де зариті гроші або коштовності. Але це, звичайно, рецепт виключно для мешканців приватних будинків. Хоча і в квартирах — будь-яка ваша винахідливість — головний біль для несунів», — зазначив у бесіді з UBR.ua юрист кримінальної практики АО ЮФ Ario Вадим Динник.
Але багато креативу теж не на користь справі, кажуть юристи. Наприклад, старожили карного розшуку Одеси розповіли, як одного разу відставний морський вовк в пам’ять про підводний човен приніс і встановив в квартиру «ревун» (сирену) з нього. Коли злодій сунувся в цю квартиру і спрацював «ревун», злочинець помер на місці від страху.

Як завадити злодіям
Добре в справі захисту житла дружити з сусідами. Якщо їдете надовго — попросіть їх час від часу оглядати ваші вхідні двері на предмет «сигнальних маячків». В якості таких маячків злодії часто використовують просту нитку або шматочок обгортки від сигаретної пачки.
«Вони просто вставляють нитку в щілину між дверима і накладкою короба. Якщо вас довго немає, значить ніхто не відкриває двері, що є для грабіжника сигналом йти на діло», — каже Вадим Динник.
Швидкість самого проникнення злодіїв у житло не в останню чергу залежить від якості замка — це може бути від тридцяти секунд до п’яти хвилин. А для того, щоб швидко побіжно оглянути квартиру, вистачить п’яти хвилин.
Якщо злодій працює за наводкою і точно знає, за якою річчю він прийшов (наприклад, за картиною, якимись цінними документами, ювелірними виробами), і де вони лежать, то це може зайняти тридцять секунд.
Тобто навіть наявність сигналізації, якщо речі не знаходяться за якоюсь додатковою охороною, не перешкодить злодію їх вкрасти. Завдання господаря — зробити цей процес якомога більш складним і тривалим.
Якщо злодій працює за наводкою і точно знає, за якою річчю він прийшов і де вона лежить, то ця крадіжка може зайняти тридцять секунд
«В ідеалі щоб в квартирі були подвійні двері. Хибною є думка, що перші двері мають бути складними, а другі можуть бути якимись бутафорськими. Бажано щоб було навпаки, щоб злодій, розкривши перші двері, довго возився з другими. Тоді у охоронної компанії буде достатньо часу, щоб прибути і затримати зловмисника», — зазначив у розмові Дмитро Стрижов.
У квартирі також можна встановити замки системи контролю доступу за відбитками пальців, в які не бажаний доступ навіть друзям. Тобто, ви можете вибрати одну або кілька кімнат, яку обладнаєте спеціальним зчитувачем з доступом тільки для членів сім’ї.
Відповідно, якщо можливе проникнення через вікна, балкони, то потрібно обладнувати їх спеціальною фурнітурою, додатковими ролетами.
«Чим більше складних і секретних замків і пристроїв (броненакладки на замок, електромагнітні замки, різні секрети), відомих тільки господарям, тим менше ймовірності, що злодії зможуть проникнути у вашу квартиру», — зауважив у розмові з UBR.ua Вадим Динник.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.