У Верховній Раді надумали збільшити податок на нерухомісь для фізичних осіб в 23 рази

У Верховній Раді надумали збільшити податок на нерухомісь для фізичних осіб в 23 рази
Законопроект “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо коригування механізму оподаткування об’єктів житлової та нежитлової нерухомості і збільшення штрафних санкцій для неплатників податків” можна назвати революційною ініціативою влади у податковій сфері. Комітет Верховної Ради України з питань податкової та митної підготував документ, який зачепить інтереси кожного власника житла. Про це 8 вересня повідомив сайт “Оглядач”.
Першим пунктом народні депутати пропонують значно збільшити санкції для тих, хто невчасно сплачує платіжку ГФСУ. Якщо Ви затягнули з платежем до 30 днів з моменту останнього дня оплати, ви сплачуєте додатково 25% суми боргу. Якщо ж ви не платите за рахунку більше 30 днів – то вам доведеться розщедритися на 35 % непогашеного фінансового зобов’язання. Раніше ці штрафні санкції, прописані в ст. 126 Податкового кодексу України, становили 10 % і 20 % суми боргу відповідно.
Радикальної зміни піддався список видів нерухомості, які не є об’єктом оподаткування. З 16-ти пунктів, прописаних у підпункті 266.2.2 ст. 266 Податкового кодексу України, вціліли лише 4. Інваліди, сироти, мешканці аварійного житла, господарі дитячих будинків сімейного типу повинні будуть, за задумом авторів законопроекту, нарівні з усіма платити податок на нерухоме майно. Також підприємствам доведеться платити за промислові цехи, а сільгоспвиробникам – за сільськогосподарські споруди. Під оподаткування потраплять спортивні об’єкти і споруди, що використовуються релігійними організаціями.
Народний депутат від Блоку Петра Порошенка Ніна Південця зі своєю командою з податкового комітету Верховної Ради не обійшла увагою розміри неоподатковуваної площі об’єктів житлової нерухомості. Для квартир вона скоротиться з 60 кв. м. до 30 кв. м, для будинків – з 120 кв. м. до 70 кв. м., для різних типів житла, які одночасно перебувають у власності платника податку, така площа становитиме 100 кв. м.
Для тих, хто порадів зменшення максимальної податкової ставки на нерухомість до 1,5%, нардепи приготували несподіваний сюрприз: тепер ставка податку єдина для всіх об’єктів нерухомості незалежно від їх місцезнаходження і встановлюється у розмірі 5% від мінімальної заробітної плати за кожен “зайвий” 1 кв. метр площі, що перевищує неоподатковуваний ліміт для квартир і будинків.
Збільшується додаткове податкове навантаження на власників нерухомості площею понад 300 кв. м для квартир і понад 500 кв. м для будинків. За новим законопроектом вона повинна буде скласти 35 000 грн. замість колишніх 25 000 грн.
Мабуть, для того, щоб громадяни стали більш дисциплінованими і швидше звикли до нововведень у податковій сфері, нардепи скоротили термін на сплату податку на нерухомість з 60-ти до 20 днів.
Разом, ми отримуємо значне збільшення податкового тягаря для власників нерухомості одночасно у всіх областях України. Для прикладу, розмір нового податку” на квартиру в Києві площею 65 кв. м. при встановленої мінімальної зарплати 3200 грн. і 5 % податкової ставки дорівнює 5600 грн. За чинним законодавством власник такої квартири в наступному році заплатив би максимум 240 грн. Тобто доведеться заплатити в 23 рази більше.
Безумовно, сенсаційна законодавча ініціатива Комітету з питань податкової та митної політики тісно пов’язана з безперервними вимогами МВФ про перегляд податкового законодавства та необхідності збільшення надходжень до бюджету. У цьому сенсі нардепи обрали найшвидший спосіб поповнення державної скарбниці, що дасть можливість країні розраховувати на нові кредити. Враховуючи, що податки на нерухомість йдуть в місцеві бюджети, регіональні чиновники отримають шанс пустити ці гроші на розвиток міст.
Тим не менш, майбутнє України, як і раніше залежить від готовності суспільства піти на певні жертви заради розвитку економічної та соціальної сфер. А якщо хтось не готовий за європейськими стандартами заплатити раз на рік податок на своє майно, то про яке розвиненому громадянському суспільстві і членство в ЄС можна говорити?

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.