У Києві набудували стільки нових квартир, що не можуть їх продати й ціни падають

У Києві набудували стільки нових квартир, що не можуть їх продати й ціни падають
Причина в тому, що в столиці збудували чимало нових будинків, але покупців на житло (понад 76 тисяч квартир лише в новобудовах) немає – людям немає за що його купувати, передає Ukr.Media.
Інша причина – бояться вкладати накопичені гроші в недобудови через ймовірність "замороження" будівництва.
У серпні та вересні, за даними аналітиків ринку, продовжився курс на зниження ціни квадратного метра в новобудовах. Це призвело до того, що так-сяк, але кількість угод зростала, причому з великим темпом, ніж у цей же період торік.
"У липні 2016 року було продано 403 квартири, а в серпні – 364. У липні ж 2017 року зафіксовано 613 проданих квартир у новобудовах, а в серпні – 634 угоди. Так що цього року, у міру зменшення ціни квадратного метра, кількість угод зростала з кожним місяцем", – говорить аналітик SV Development Сергій Степенко.
Найчастіше купують квартири економ-сегменту, на який припадає 69-79 % усіх угод про купівлю-продаж.
На ринку нерухомості спостерігають бум переуступок. По суті, так називається продаж квартири в недобудованому будинку. За підрахунками ріелторів, таких пропозицій стало більше приблизно на третину.
"Ті, хто купив житло на етапі котловану з метою заробітку, зараз намагаються "перевести в готівку", щоб виручити більше грошей – вони нервують, що ціна метра тане. Звичайно, серед них є і ті, хто купував для себе, але плани на майбутнє змінилися, а це найбільш реальний спосіб повернути гроші з невеликим прибутком", – пояснює ріелтор Дмитро Берестовий.
Купують квартири частіше в розстрочку від забудовників. Банківські іпотеки брати бояться через нестабільність та ставки в районі 30% річних. Та й банки не поспішають позичати українцям великі суми.
За даними Держстату, нині в Україні налічується понад 16 тисяч об'єктів незавершеного будівництва. З них близько 11 тисяч – житлові будинки. Тільки в Києві - близько 700 недобудов.
В агентствах нерухомості говорять, що поки від остаточного ступору ринок "рятують" кілька факторів. Це девальвація, що заспокоїлася (хоч і на тлі падіння купівельної спроможності), а також націленість деяких українців купити свої метри, звідки їх вже ніхто не вижене, замість орендованих. Така ж ситуація, при нинішньому розкладі, збережеться і до кінця року. На ринку зберігається відкладений опит. Підвищувати ж ціни забудовники не можуть, бо купівельна спроможність українців погіршилася.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.