В Одесі на території Палацу моряків хочуть побудувати готель

В Одесі на території Палацу моряків хочуть побудувати готель
В історичному центрі Одеси черговий пам'ятник архітектури національного значення – Палац моряків – опинився під загрозою забудови. На території його двору хочуть побудувати 7-поверховий готель світової мережі, але задумка вже викликала шквал критики.
Будинок на Приморському бульварі, 9, побудований в 1830-м і більше відомий як Палац моряків, довгий час був центром культурного життя міста. На подвір'ї працював літній кінотеатр, на сцені якого в кінці минулого століття виступав навіть Віктор Цой. Але з часом більшість приміщень спорожніли, в головній будівлі комплексу розмістилися караоке і тераріум, а власники будинку змінювалися кілька разів. Останній власник представив свій план оновлення палацу з реконструкцією фасаду і будівництвом нового готелю.
"Будівля стрімко руйнується, якщо нічого не робити, знову може статися якась сумна історія", – розповіла нам директор міськдепартаменту культури і туризму Тетяна Маркова, яка входить до складу координаційної ради, яка обговорює долю Палацу моряків. – Тепер з'явився інвестор, який готовий вкласти гроші в реконструкцію". Але замість того інвестор хоче побудувати готель, для чого необхідно забудувати подвір'я і знести два бічних флігелі. Поки, за словами Маркової, йде обговорення проекту і координаційна рада погодилася тільки на реставрацію. Більш того, схвалити будівництво повинні в Міністерстві культури, так як будівля є пам'яткою архітектури національного значення.
Втім, зі статусом у будинку теж є проблеми. За словами громадського працівника Сергія Сарафанюка, який опікується долею палацу, будівля хоч і значиться в списку пам'ятників архітектури нацзначення, але не має ніякої підтверджуючої документації. "Нинішній власник хотів зробити новий паспорт, в якому б прописувалося, що цінність має тільки головний будинок, а не весь комплекс з флігелями", – говорить Сарафанюк, додаючи, що поки власнику отримати такий документ не вдалося.
Тим часом доля флігелів викликає неабиякі суперечки. Поки одні кажуть, ними, як і внутрішнім двором, можна пожертвувати, інші стверджують, що внутрішню частину палацу потрібно зберегти в колишньому вигляді.
Крім того, за підрахунками громадських діячів, верхню частину семиповерхового готелю буде видно з морвокзалу, і це може зіпсувати вигляд архітектурного ансамблю Приморського бульвару. "Для таких реконструкцій необхідно проводити конкурс проектів, а не намагатися підносити інтереси інвестора під виглядом користі для міста", – вважає Сарафанюк.
Підтримує його і історик Олександр Бабич. "Без обговорень, вони можуть наштовхнутися на громадський спротив, – говорить фахівець, додаючи, що хороший мережевий готель може залучити в місто гроші і забезпечених туристів. – Флігель знаходяться в жахливому стані, їх вже не врятувати. Якщо вдасться домовитися про меншу поверховість готелю, інвесторів, звичайно, потрібно запускати".
Одночасно з долею Палацу моряків в Одесі намагаються визначитися і з подальшою долею будинку Руссова. "Основні несучі конструкції, стіни і фундамент знаходяться в задовільному технічному стані. Будинок Руссова підлягає відновленню", – заявили в міськраді після чергової експертизи.
Члени консультативної ради з реставрації будинку Руссова радять при розробці проекту враховувати його суспільне призначення: розмістити в будівлі коворкінг, музей-аптеку, їдальню або готель, а ось від торгового центру рекомендували відмовитися.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.