Напівзруйнований дім Сікорського перетворять на сучасний музейний кластер

Напівзруйнований дім Сікорського перетворять на сучасний музейний кластер
Триповерховий флігель по вулиці Ярославів Вал, 15-б, де народився і виріс знаменитий авіаконструктор Ігор Сікорський, зібрались реставрувати. У будинку хочуть відкрити музей родини Сікорських і науково-технічний центр, а оточуючий квартал перетворити на туристичний кластер.

Cтан будівлі
Навесні цього року військова прокуратура повернула до державної власності будинок авіаконструктора Ігоря Сікорського. Цей будинок впродовж п’ятнадцяти років належав міжнародному благодійному фонду «Музей історії повітроплавання і авіації ім. Сікорського». Його діяльність пов’язують з українським політиком Нестором Шуфричем. Увесь цей час фонд не тільки не опікувався пам’яткою історії, але й грубо порушував усі вимоги по нагляду за нею. Це призвело до майже повної руйнації будівлі. Судовий процес із «благодійниками» та процедура повернення будинку забрали майже півтора року.
«Ще у радянські часи на першому поверсі будинку Сікорського працювала їдальня, на другому й третьому — розміщувались готельні номери. Але вже майже двадцять років тут ніхто не живе, — розповідає один з ініціаторів проекту реставрації, художник Віктор Гріза. — Вікна першого поверху закладені цеглою, на інших поверхах вони взагалі відсутні. Зовсім не збереглися перекриття, внутрішні сходи та балкони».
В ініціативній групі прагнуть не лише відновити будинок, але й наповнити його новим життям, привабити іноземних туристів й оживити місцевість. Вони зазначають, що свої перші гелікоптери Сікорський збирав в альтанці у дворі цього будинку. Зараз на її місці — дев’ятиповерховий будинок 1972 року, де жили не менш знамениті науковці (наприклад, піонер комп’ютерної техніки Віктор Глушков). Тому мова йде не про один лише будинок Сікорського — фактично, це квартал для справжнього музейного кластеру.

Проекти та плани
На екрані проектора блимає візуалізація відреставрованого будинку. Поки що це лише чорновий варіант, який розробили дизайнери на волонтерських засадах.
«У схожому стилі колись відреставрували будинок Булгакова на Андріївському узвозі. Бачите цю характерну київську жовту цеглу? Для того, щоб розташувати на візуалізації кімнати всередині будинку, нам довелося робити з нуля технічний паспорт об’єкта — більшість документів на цей будинок чиновники «десь загубили». На першому поверсі ми хочемо відновити оригінальні інтер’єри цього будинку. Саме ці кімнати пов’язані із побутом його родини — вітальня, бібліотека, робочий кабінет. На двох інших поверхах працюватиме центр науково-технічної творчості — тут можна облаштувати симулятор кабіни літака, авіаконструкторську майстерню зі справжніми станками, кімнату із цифровими повітряними боями та рятувальними експедиціями за участю гвинтокрилів Сікорського», — пояснює Гріза.
Борис Каплонов, який виконує обов’язки директора готелю «Козацький» — нинішнього балансоутримувача будинку Сікорського — каже, що готовий вже зараз оплатити геологічну розвідку, дослідження фундаменту, топографію та виконання ескізного проекту для майбутнього музею за рахунок прибутків готелю: «Сьогодні час працює проти нас. Якщо ми зволікатимемо — то нам скоро взагалі не буде що реставрувати. Тому ми готові виділяти кошти на всі першочергові роботи».
Директор проектного інституту «УкрНДІпроектреставрація» Василь Тимкович впевнений, що вже наступного року можна зробити увесь комплекс необхідних наукових досліджень і присвоїти будинку Сікорського статус пам’ятки. Справа лише за замовниками.
«Замовники, на жаль, ще не підготували чітку концепцію, як все має виглядати — де розмістять музейні експонати, де будуть творчі майстерні для дітей, де працюватимуть адміністративні офіси. Без повного візуального бачення ще зарано братись за роботу», — пояснює він.
Крім того, за останньою інформацією, яку отримали організатори круглого столу, вже незабаром будинок Сікорського буде офіційно внесений до реєстру національних нерухомих пам’яток України. Всебічну підтримку їм обіцяють і в Міністерстві оборони України, а також представники київських музеїв, об’єднані в Громадську музейну раду Дому Сікорських.
Справа за малим — підготувати остаточний проект і знайти інвесторів для його реалізації. І, за можливості, встигнути зробити це до 2019-го, коли знаменитому авіаконструктору мало б виповнитися 130 років

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.