Скільки карпатські села економлять завдяки сонячним електростанціям

Скільки карпатські села економлять завдяки сонячним електростанціям
У Косівському районі Івано-Франківської області чотири села: Черганівка, Тюдів, Яворів та Рожнів встановили сонячні електростанції та суттєво економлять кошти на освітленні вулиць та бюджетних установ.
СЕС облаштували у рамках програми ЄС/ПРООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-ІІ", передає Голос України.
Так, у Черганівці сонячну станцію потужністю 8 кВт запустили в експлуатацію цьогоріч. На часткове заміщення електроспоживання перейшли соціальні об'єкти села. На даний момент завдяки СЕС вартістю понад 446 тисяч гривень населений пункт зекономив чотири тисячі гривень.
Селу Тюдів встановлена у 2014 році сонячна електростанція потужністю 1,92 кВт наразі дозволила зекономити 7 тисяч 258 гривень, зазначає заступник начальника управління економічного розвитку, торгівлі і туризму Косівської РДА Микола Никифоряк.
Ініціаторами та авторами мікропроекту з облаштування СЕС та реконструкції вуличного освітлення протяжністю три кілометри (37 стовпів та 34 ліхтаря) виступили представники сільської громадської організації "Добробут Тюдова".
Тепер вироблена сонячною станцією електроенергія подається на загальні лінії електропередач (ЛЕП) і наприкінці кожного місяця зараховується сільській раді за вуличне освітлення. Якщо електрики вироблено більше, ніж спожито (облік здійснюють за лічильниками), то надлишок сільська рада може використати на будь-яку установу, де вона є платником за світло відповідно до угоди з ПАТ "Прикарпаттяобленерго".
Встановлення СЕС та реконструкція вуличного освітлення обійшлася у понад 219 тисяч гривень, з яких понад 153 тисячі надали закордонні донори. До співфінансування долучилися місцеві бюджети всіх рівнів та ГО "Добробут Тюдова".
Близько 60 тисяч гривень на прокладанні ЛЕП зекономило високогірне село Яворів, встановивши у 2014 році 21 вуличний ліхтар на сонячних панелях.
До енергетичних змін громаду спонукало географічне положення: населений пункт простягається над швидкоплинною річкою Рибницею та узбіччями гір заввишки від 538 до 1059 метрів. Для впровадження інноваційних енергоефективних заходів у вуличному освітленні ГО "Гуцульська фундація" виграла на конкурсі мікропроектів понад 305 тисяч гривень.
Тепер небезпечну, зигзагоподібну сільську дорогу освітлюють за допомогою енергії сонця.
Три роки дякують сонцю і мешканці села Рожнів. Встановлення сонячної станції потужністю 9,6 кВт ініціювали члени сільської організації "Дбайливий господар".
Наразі СЕС забезпечує електроенергією дитячий садок "Сонечко". Для реалізації проекту було проведено енергоаудит будівлі, отримано технічні умови та дозвіл від ПАТ "Прикарпаттяобленерго", пройдено всі експертизи та отримано декларацію для початку робіт.
Надлишки «сонячної» енергії ідуть у загальну ЛЕП та обліковуються і можуть використовуватися сільрадою на будь-яку бюджетну установу, як і у Тюдові.
Для впровадження ініційованих ГО "Дбайливий господар" заходів з модернізації системи енергопостачання у ДНЗ «Сонечко» було залучено 235,099 тис. гривень.
На зекономлені завдяки СЕС кошти, а це понад 47 тисяч гривень, у Рожневі закупили 70 еконономних LED-лампочок та придбали для дитсадка сучасну пральну машину.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.