10 ефективних засобів лікування, коли дере горло і хочеться кашляти

10 ефективних засобів лікування, коли дере горло і хочеться кашляти
Першіння в горлі, що супроводжується надсадним сухим кашлем – вкрай неприємний стан, з яким доводилося стикатися кожному з нас. У такій ситуації важко заснути, боляче ковтати їжу і навіть розмовляти стає практично неможливо. А якщо хворобливий стан посилюється болем у горлі, набряком гортані і втратою голосу, ситуація і зовсім стає критичною.
Зіткнувшись з такою проблемою, хочеться швидше позбутися від неї, але перш ніж бігти в аптеку за пом'якшуючими льодяниками і купувати антибактеріальні засоби, варто відвідати лікаря і з'ясувати причину нездужання.

Чому дере в горлі і мучить кашель
За словами лікарів в 95 % випадків ці симптоми пов'язані із застудою і запальними процесами в дихальних шляхах. Їх викликають такі захворювання, як ГРВІ, фарингіт, ларингіт та інші патології, причиною появи яких є хвороботворні мікроби.
Тим не менш, горло може дерти з деяких інших причин. Часто такий симптом з'являється у курців. Також кашель з першіння в горлі може бути побічним ефектом прийому деяких лікарських препаратів. Навіть через підвищене навантаження на голос у телефонних операторів, лекторів або співаків можуть з'явитися ці неприємні симптоми.
Існує також ряд захворювань, які проявляють себе кашлем і першінням у горлі. Наприклад, дані симптоми можуть бути першими ознаками туберкульозу чи вказувати на патології носового дихання (риніт, аденоїди, викривлення носової перегородки). У осіб з серцевою недостатністю може з'явитися так званий «серцевий кашель», відмітною особливістю якого є першіння в горлі.
Деколи першіння у горлі стає симптомом захворювань шлунково-кишкового тракту, зокрема, рефлюкс-езофагіту. Новоутворення в бронхах, невроз глотки, сифіліс, деякі ендокринні порушення і навіть банальна алергія – усі ці захворювання можуть супроводжуватися кашлем і сухістю слизових оболонок, через що починає дерти в горлі.

Як боротися з кашлем і першінням
Абсолютно очевидно, що з неприємними симптомами в горлі потрібно боротися. Правда, щоб усунути їх, для початку потрібно з'ясувати причину появи. Якщо усьому виною «кашель курця» – слід відмовитися від цієї шкідливої звички. Коли причиною неприємних симптомів стає прийом лікарських препаратів, слід попросити лікаря змінити медикаменти. Якщо першіння в горлі і кашель є алергічною реакцією організму, потрібно виявити джерело алергії і захистити себе від контактів з ним. Що ж стосується захворювань, які провокують вищеописані симптоми, з ними необхідно боротися під контролем лікаря. Як тільки хвороба відступить, зникне і першіння в горлі.
Для боротьби з інфекційним агентом фахівці призначають противірусні засоби, а в разі важкої форми захворювання – антибіотики. Щоб полегшити стан горла можуть призначатися протизапальні і знеболюючі препарати. Допомагають і льодяники від кашлю. Додатково лікар може призначити прийом імуномодуляторів, які зміцнять імунітет і будуть сприяти якнайшвидшому одужанню. А якщо вищеописані симптоми викликані неврозом глотки, з проблемою допоможе впоратися невролог, який призначить заспокійливі ліки, а в складних випадках – транквілізатори і антидепресанти.
Великою підмогою в боротьбі з сухим кашлем і саднящим горлом є народні засоби. Рецепти на основі природних компонентів чудово дезінфікують, знімають біль і запалення, та до того ж розріджують мокротиння, допомагаючи перевести сухий надсадний кашель у вологий, впоратися з яким набагато легше. А з розрідженням мокротиння відходить і першіння в горлі.

Топ-10 засобів лікування, коли дере горло і хочеться кашляти:
1. Сіль і сода.
Найпростішим, але разом з тим надзвичайно ефективним засобом для полоскання горла при запаленні, кашлі, хрипоті є розчин солі і соди. Сіль має дезінфікуючі властивості, а сода пом'якшує слизову глотки, допомагаючи відходженню мокротиння і швидкому одужанню. Готується розчин для полоскання дуже просто: розчиніть в склянці теплої води 1 ч. л. солі і 1 ч. л. соди, після чого відразу ж приступайте до процедури. При цьому пам'ятайте, щоб досягти максимального ефекту, полоскати горло слід не менше 5 р/день.
2. Олія й цибуля.
Усунути неприємні симптоми у горлі допоможе ріпчаста цибуля. Візьміть пару великих цибулин, очистіть їх від лушпиння і дрібно поріжте. Налийте в сковорідку склянку нерафінованої олії і гарненько розігрійте її. Обсмажте цибулю до золотистої скоринки, після чого зніміть з плити і процідіть за допомогою марлі. Давши засобу трохи охолонути, використовуйте його для полоскання горла 4-6 разів на день, поки проблема не зникне.
3. Відвар шавлії.
Шавлія славиться своїми бактерицидними і ранозагоювальними властивостями. До того ж, ця лікарська рослина усуває запальні процеси і пом'якшує слизову горла, полегшуючи стан хворого. Щоб відчути на собі цілющу силу шавлії, слід приготувати такий відвар: 1 ч. л. сухого листя рослини залийте склянкою окропу і, прикривши кришкою, залиште на 15 хвилин. Через відведений час процідіть рідину і використовуйте її для полоскання горла. Якщо проводити процедури кожні 2-3 години, полегшення можна відчути вже на другу добу.
4. Ромашковий чай.
Кошти на основі ромашки аптечної одними з перших приходять на допомогу в разі сухого кашлю. У цьому немає нічого дивного, адже кращого засобу, здатного видалити хвороботворні мікроби і впоратися із запаленням природа ще не придумала. Щоб допомогти горла 1 ст. л. сухих квіток ромашки залийте склянкою окропу і дайте настоятися засобу півгодини. Через відведений час розчиніть у ромашкове настрої чайну ложку меду і пийте його по чашці мінімум 3 р/день. А щоб підсилити ефект від ромашкового чаю, протягом дня полощіть таким складом запалене горло.
5. Часник.
Лягаючи спати, покладіть в рот один очищений часниковий зубчик і покусуйте його, щоб овоч виділяв сік. Як це працює? Не секрет, що часник багатий алліцином, який швидко знищує мікроби, що викликають захворювання горла. Більш того, змішуючись зі слиною, часниковий сік стає саме тим засобом, що здатний швидко зняти запалення і набряклість в горлі.
6. Яблучний оцет.
Впоратися з першіння в горлі та іншими неприємними симптомами допоможе натуральний яблучний оцет. Що міститься в цьому продукті оцтова кислота знищує бактерії і віруси не гірше аліцину, та до того ж знімає біль в горлі, яка заважає ковтати їжу і розмовляти. Щоб отримати цей цілющий склад, необхідно розчинити у склянці теплої води 1 ст. л. оцту і 1 ст. л. рідкого меду. Спочатку три рази прополощіть горло приготовленим розчином, а рідину, що залишилася, випийте.
7. Морква з буряком.
Існує ще один корисний рецепт, який працює одразу в декількох напрямках, усуваючи симптоми застуди і нормалізуючи стан глотки. Причому інгредієнти для його приготування можна знайти на будь-якій кухні. Для цього змішайте в рівній пропорції буряковий сік і сік моркви. В 250 мл готової суміші розведіть 1 ст. л. меду і можете приймати його по склянці вранці і ввечері, випиваючи повільними ковтками.
8. М'ята і меліса.
Від першіння в горлі та сухого кашлю відмінно рятують інгаляції. Процедури можна проводити з лікарськими засобами, придбаними в аптеці, а можна 1 ст. л. меліси і 1 ст. л. листя м'яти залити окропом (1 стакан). Через 30 хвилин, коли засіб настоїться, можна наповнити їм чайник або інгалятор, і вдихати цілющі пари. Проводьте процедури 2-3 рази в день, і незабаром ви відчуєте довгоочікуване полегшення.
9. Ялицеве масло.
Існує й інший рецепт приготування засоби для інгаляцій. Особливо корисний він буде особам, які крім сухого кашлю і подразнення страждають від осиплості голосу. Щоб приготувати розчин, у склянці окропу розчиніть 10 крапель пихтового масла і частинку бальзаму «Зірочка» (буквально з голівку сірника). Вдихайте цілющі пари протягом 15-20 хвилин через інгалятор або звичайний заварник.
10. Мигдаль.
Величезну допомогу в боротьбі із захворюваннями верхніх дихальних шляхів може надати мигдаль. Щоб швидко привести себе в порядок, на ніч замочіть кілька мигдальних горішків у воді, а з ранку подрібніть їх таким чином, щоб вийшла паста. Приймайте такий засіб по 1 ст. л. після кожного прийому їжі (мінімум 3 р/день). Крім того, в аптеці ви можете придбати мигдальне масло, яке також надзвичайно корисно для саднящего горла. Додавайте в їжу по 1 ч. л. такого масла або просто пийте його по 1 ч. л. тричі на добу.
Незважаючи на те, що вищеописані рецепти давно зарекомендували себе в якості ефективних засобів для лікування патологій верхніх дихальних шляхів, перед їх застосуванням не забудьте проконсультуватися з фахівцем.

Рекомендації на період лікування
Крім того, пам'ятайте, що для якнайшвидшого одужання, застосування одних лише медикаментів і народних коштів недостатньо. Важливо дотримуватися рекомендацій, які допоможуть зміцнити імунітет і прискорять одужання. В цьому плані на час лікування:
- повністю відмовтеся від гострої та солоної їжі, тютюну і алкоголю, оскільки ці шкідливі продукти здатні подразнювати слизову горла;
- постарайтеся менше розмовляти, щоб зайвий раз не дратувати глотку;
- пийте більше теплих рідин: чаїв, морсів, настоїв трав.

Якщо першіння і кашель викликані алергією:
- придбайте іонізатор повітря, щоб він освіжав і очищав повітря в будинку;
- регулярно проводьте вологе прибирання в будинку, видаляючи пил;
- позбавтеся від накопичувачів пилу: килимів, щільних портьєр, м'яких іграшок;
- перед сном провітрюйте спальне приміщення хоча б 10-15 хвилин;
- після вуличної прогулянки обов'язково міняйте одяг;
- повернувшись з вулиці, промивайте ніс і полощіть горло слабким розчином кухонної солі.

Коли ж кашель і першіння є симптомами рефлюксної хвороби, щоб знизити навантаження на шлунок:
- нормалізуйте власну вагу;
- намагайтеся не переїдати;
- відмовтеся від гострої і жирної їжі;
- забудьте про алкоголь та куріння;
- після прийому їжі не приймайте горизонтального положення.

Усі ці поради допоможуть вам впоратися з неприємними симптомами. Не пошкодуйте часу і сил, адже на додаток до одужання ви отримаєте міцний імунітет, який вбереже вас від рецидивів.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.