Норми вологості в квартирі в опалювальний сезон: чому «сушиться» повітря і як нормалізувати показники

Норми вологості в квартирі в опалювальний сезон: чому «сушиться» повітря і як нормалізувати показники
З початком опалювального сезону в квартири, нарешті, приходить тепло. Це створює затишок, але опалювальні прилади сильно «сушать» повітря, від чого часто страждає організм людини.

Що таке вологість повітря і як її виміряти
Вологість повітря — це ступінь насиченості повітря вологою. Іншими словами — це кількість води (в міліграмах) в одному кубометрі повітря.
Виміряти вологість повітря в квартирі або будь-якому іншому приміщенні можна за допомогою побутового приладу — гігрометра.

Вплив вологості повітря на людину
Рівень вологості повітря колосально впливає на організм людини. Якщо повітря в житлових приміщеннях недостатньо вологий, у мешканців квартири або будинку може проявлятися запаморочення, утруднення дихання. При тривалому проживанні в приміщенні з сухим повітрям людина починає відчувати постійну сухість слизових оболонок носа, першіння в горлі, запалення очей. Виявляється сухість шкіри, і можуть початися алергія, бронхіт, кашель.
У сухому повітрі пил і бактерії поширюються швидше і довго не осідають, «літаючи» по квартирі.
Надто вологе повітря також шкідливий для людини. Висока вологість в квартирі провокує утворення грибка і цвілі на стінах приміщень. Дихати повітрям, в якому містяться частинки цвілі і грибків небезпечно для здоров'я.

Регулювання вологості в квартирі взимку
Повітря в квартирі повинен бути в міру вологим. Залежно від пори року показники температури і вологості змінюються. У холодну пору року ідеальна вологість в квартирі — 30-45 %, влітку — 60-65 %. Так, середній рівень вологості — 50-55 %.
Буває, що в кутових квартирах, незважаючи на включене опалення, навіть взимку занадто вологе повітря. В такому випадку необхідно знизити вологість.

Як знизити вологість повітря:
Спосіб 1. Встановлення осушувачів повітря або поглиначів вологи.
Спосіб 2. Включення кондиціонера в режимі охолодження.
Спосіб 3. Провітрювання квартири за допомогою припливної вентиляції з підігрівом повітря.

Як підвищити вологість повітря:
При включених обігрівачах і працюють тривалий час обігрівальних приладах повітря в квартирі стає відчутно суші. Щоб зволожити його, необхідно скористатися порадами-способами, поданими нижче.
Спосіб 1. Розмістити корисні домашні рослини.
Рослини поглинають вуглекислий газ і виробляють кисень, збагачуючи їм повітря навколо себе. Розмістивши на підвіконнях, журнальному столику, полицях, робочому столі горщики з рослинами, які виробляють більше всіх кисню, можна підвищити вологість у квартирі.
Серед найкорисніших для повітря рослин — хлорофітум, глоксинія, сансевієрія, діпсіс, толстянка.
Спосіб 2. Провітрювати кімнати.
Відкривати вікна взимку на 5-10 хвилин — гарне рішення для зволоження повітря. Свіжі морозні надходження повітря з вулиці «дезінфікують» і зволожують кімнатний, знищуючи в ньому хвороботворні мікроорганізми.
Слід пам'ятати, що перед провітрюванням з кімнати потрібно вийти всім членам сім'ї і домашнім тваринам — щоб не застудитися через перепад температури.
Спосіб 3. Використовувати зволожувачі.
Щоб підвищити вологість повітря в квартирі, необхідно встановити зволожувач. Купити такий прилад можна в будь-якому побутовому супермаркеті.
Якщо повітря в квартирі довго був сухим, потрібно почекати від семи про десяти днів, поки вологою наповняться оздоблювальні матеріали та меблі в квартирі. Тільки після цього вологість повітря в будинку почне підвищуватися.
Спосіб 4. Поставити акваріум.
Акваріум — постійне джерело вологи в її чистому вигляді і крутий елемент декору кімнати.
Джерело: domik.ua

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.